Manchester United: a pályán és a klub konyhájában is bűzlik valami

Csaknem száz éve nem kezdett annyira rosszul egy idényt sem a Manchester United, mint a mostanit. De nem csak a pályán sokasodnak a problémák a klubnál, a kulináris teljesítményükön is dolgozniuk kell. Vasárnap kiderült, hogy Sir Jim Ratcliffe, az egyik leggazdagabb brit nagyvállalkozó 25 százalékos részesedést vásárol az MU-ban.

2023. 12. 25. 6:19
English Premier League - West Ham United vs Manchester United Erik ten Hag
epa11041913 Manchester United manager Erik Ten Hag before the English Premier League soccer match between West Ham United and Manchester United, in London, Britain, 23 December 2023. EPA/DAVID CLIFF EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: DAVID CLIFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi eredmények fényében a Liverpool elleni 0-0 nagy bravúrnak számított a Manchester Unitednél. Az öröm pillanatai azonban gyorsan tovaszálltak, hiszen a következő meccset, szombaton a West Ham ellenit nem úszták meg vereség nélkül a Vörös Ördögök, 2-0-ra kaptak ki.

English Premier League - West Ham United vs Manchester United
A West Ham elleni volt a Manchester United idénybeli tizenharmadik veresége (Fotó: EPA/David Cliff)

Ezzel 18 forduló alatt mindössze 28 pontot gyűjtött az angol rekordbajnok, amely csak a nyolcadik helyen karácsonyozik, a ligakupából és a Bajnokok Ligájából pedig már kiesett. A legutóbbi négy mérkőzésen egy gólt sem sikerült a kapuba gyötörniük a manchesterieknek, Erik ten Hag vezetőedző tehát sok mindenre nem lehet büszke, aki a West Ham United elleni mérkőzés után így próbálta védeni a csapatát:

– Megvannak a vereségünk okai. Rengeteg a sérültünk, szóval jobb lesz majd a csapatunk, ha ők visszatérnek. Nyugodtnak kell maradnunk, egységesnek, tartanunk magunkat az előzetes terveinkhez. Most nem vagyunk a csúcson, de nem olyan rég az akkori éllovas Liverpoollal egálban voltunk – szabadkozott a Manchester United menedzsere, aki hozzátette, 2022-es kinevezése óta nem mindig volt ennyire rossz a helyzet. – 2023-ban trófeát nyertünk, bejutottunk az FA-kupa fináléjába, a harmadik helyen végeztünk a bajnokságban. Akkor jobban teljesítettünk a vártnál, most alulteljesítünk.

Olyannyira, hogy a vereségeket tekintve a kieséssel végződött 1930–31-es idény óta nem állt ilyen rosszul karácsonykor a United. Már tizenháromszor kapott ki a manchesteri csapat, ami 26 tétmeccsen jött össze. Összehasonlításképp, az előző idény 62 tétmérkőzésén könyveltek el az ördögök 13 vereséget.

 

Mi Ten Hag terve?

A Newcastle és az angol válogatott legendás játékosát, Alan Shearert nem győzték meg Ten Hag szavai:

– Arcpirító, amit a Manchester United művel. Csak tizennyolc gólt szerzett a csapat a bajnokságban, ennél csak a (sereghajtó – szerk.) Sheffield tud kevesebb gólt felmutatni. Erik ten Hag ezek után arról beszél, hogy tartaniuk kell magukat a tervükhöz, de ötletem sincs, hogy mi lehet ez a terv. Valami nagyon bűzlik a csapatnál.

 

A konyhában sem tündökölnek a Manchester Unitednél

És ez nem csak a pályára igaz. Úgy látszik, hogy a stadionban árult ételek minőségét a csapat teljesítményééhez igazítják. A legutóbbi élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen megbuktak, ötből csak egy csillagot kapott az általuk kínált étel. Utólag a klubnál is elismerték, hogy hibáztak, és azt ígérték, mindent megtesznek érte, hogy visszakapják az ötcsillagos minősítést.

 

Sir Jim Ratcliffe veszi meg a Manchester United negyedét

Sir Jim Ratcliffe, az egyik leggazdagabb brit nagyvállalkozó 25 százalékos részesedést vásárol a Manchester Unitedban. A vasárnap esti hivatalos bejelentés szerint az Ineos globális ipari vállalatcsoport milliárdos alapító tulajdonosa 1,25 milliárd fontot (több mint 550 milliárd forintot) fordít a tranzakcióra. A 71 esztendős nagyvállalkozó a vételi ügylet mellett csaknem 240 millió fontot költ a hússzoros angol bajnok együttes világhírű Old Trafford stadionjának rekonstrukciójára is. 

A klubot a részvényesi és szurkolói szövetségek heves tiltakozásai ellenére 2005-ben alig néhány hét alatt felvásárolta a milliárdos amerikai Glazer család. A vasárnap bejelentett ügylet alapján a Glazer családnak továbbra is többségi részesedése marad a klub anyavállalatában, a Manchester United PLC-ben, de a labdarúgóklub – Manchester United Football Club – férfi és női együttesének sporttevékenysége, valamint a csapat futballakadémiája felett teljes ellenőrzést szerez a Sir Jim Ratcliffe birtokolta Ineos vállalatcsoport, amely fő profilja, a petrolkémiai üzletág mellett a globális sportüzletben is jelen van.

 

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnásról évente összeállított vagyonlista – Rich List – idei kiadása alapján Sir Jim Ratcliffe a második leggazdagabb brit. A Rich List 2023 összeállítóinak számításai szerint Sir Jim vagyona a rangsor készítésének idején 29,7 milliárd font (több mint 13 ezer milliárd forint) volt.

Borítókép: Erik ten Hag a West Ham elleni mérkőzésen (Fotó: AFP/David Cliff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.