Osztályozósból bajnokjelölt lett fél év alatt a Nyíregyháza

Hétfőn este a labdarúgó NB II 17. fordulójának a zárásaként a Nyíregyháza 5-1-re legyőzte a Kozármislenyt, amivel a dobogó élén áll a bajnokság féltávjánál, azaz őszi bajnokként várhatja a folytatást. Ez azért nagy meglepetés, mert a csapat alig úszta meg a kiesést a tavasszal, és csak osztályozóval tudott bennmaradni a másodosztályban.

2023. 12. 05. 11:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy kő eshetett le a Nyíregyháza szurkolóinak a szívéről. A csapatuk rémesen szerepelt az NB II-ben, a kiesést ugyan megúszta, de osztályozóra kényszerült, és ezt legalább sikerrel vette. A Szpari az idegenbeli döntetlent követően pályaválasztóként egygólos győzelmet aratott az NB III nyugati csoportját megnyerő Veszprém felett Kisvárdán, így megőrizte másodosztályú tagságát. Nagyon boldogok lehetnek a Nyíregyháza szurkolói. A csapatuk parádésan szerepel az NB II-ben, tizenhét forduló alatt mindössze egy vereséget szenvedett el – a Vasas győzte le 3-0-ra a 12. fordulóban –, a bajnokság felénél 40 ponttal a tabella élén áll, kettővel megelőzve a Győrt és nyolccal a Vasast. Azaz: a Nyíregyháza az őszi bajnok a másodosztályban.

A Nyíregyháza védelme a második legkevesebb gólt kapta az NB II-ben (Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport)

A két eset két külön világ, ám mindössze fél esztendő választja el őket egymástól. Az osztályozókat június elején játszotta le a Nyíregyháza, az őszi elsőség pedig most, hétfőn este vált biztossá, amikor a csapat a 17. forduló zárásaként 5-1-re kiütötte azt a Kozármislenyt, amely nem a futottak még kategóriájába tartozik az NB II-ben, a súlyos vereség után is a negyedik helyen áll. A nyáron a Győr és a Vasas tűnt a legesélyesebbnek a feljutásra, a Nyíregyházával senki sem számolt, ám minden jel arra utal, a lehető legkomolyabban bejelentkezett az élvonalat jelentő helyezések egyikére.

Nyíregyházán minden megváltozott

Természetesen az osztályozó óta rengeteg változás történt a klubnál, amelyet 2015-ben zárt ki az MLSZ az NB I-ből, pontosabban a megfelelő licence hiánya miatt a harmadik vonalba száműzte. Onnan egy év múlva visszaverekedte magát az NB II-be, és azóta ott próbál boldogulni több, de inkább kevesebb sikerrel. A kiesés szelétől megérintve a vezetés komoly lépéseket tett júniusban: kinevezte vezetőedzőnek Tímár Krisztiánt, és alapos cserét hajtott végre a keretben. A Nemzeti Sport adatbankja alapján tizenhatan távoztak a klubtól, a helyükre pedig éppen egy tucatnyian érkeztek, köztük olyan ismert nevek is, mint például a sokszoros utánpótlás válogatott Géresi Krisztián, de a legnagyobb fogásnak a Ferencvárossal magyar, a Legia Warszawával lengyel bajnok, tízszeres válogatott Nagy Dominik ígérkezett.

211111_U19-Hun-Ita_Meder_1308
Tímár Krisztián remek csapatot épít Nyíregyházán (Fotó: Meder István /Nemzeti Sport)

És ez be is jött: ő a csapat szervezője és a motorja. A Nyíregyháza imponálóan és kiegyensúlyozottan menetelt el az őszi elsőségig, az egy vereség mellett csupán négy döntetlen áll a mérlegében a tizenkét győzelme mellett. Mindezt úgy érte el, hogy a stadionja felújítása miatt Balmazújvárosban rendezi meg a hazai meccseit. Ez azért fontos, mert a város éhes a minőségi futballra: a hétfői meccsen kétszázan szurkoltak a csapatnak a Kozármisleny ellen, ám ha a találkozót Nyíregyházán játsszák, a nézőszám ennek több mint a tízszerese lett volna.

Nyíregyházán csak a feljutás lehet a cél

– Amikor megérkeztem Nyíregyházára, lógó fejű játékosokat láttam, de mindenkin nyomott hagyott a sok kudarc – emlékszik vissza Tímár Krisztián a Magyar Nemzetnek. – El kellett velük hitetni, hogy új időszámítás kezdődött, más szellemiséget honosítunk meg, és azt is, hogy érdemes hinniük az általunk irányított munkában. Aztán teltek a hetek, roppant keményen dolgoztunk, rendbe tettük az erőnlétet, és a játékosok látták, működik az, amit mi elvárunk tőlük, egyre jobban megismertük egymást, és nagyszerű közösségként dolgoztunk.

Rend van az öltözőben, mindenki fegyelmezetten végzi a dolgát, folyamatosan javítjuk a hibákat a fejlődés érdekében, nem engedünk a követeléseinkből, és mondhatom, példás a munkamorál. A játékosok is éhesek a sikerre, amit bizonyít a hétfői meccs is, hiszen a vezetés után sem álltunk le, mentünk tovább az újabb gólokért.

 Természetesen Nyíregyházán csak a feljutás lehet az igazi cél. Júniusban azt mondtuk, az első évben legyünk stabil tagja az élmezőnynek a bajnokság végéig, azaz nem feltétlenül az első bajnoki év végén akartuk elérni a célunkat. Ennek azonban nincsen jelentősége, szeretnénk tovább fejlődni, továbbra is így szerepelni, és ha már most feljutunk, akkor boldogan vállaljuk.

A Nyíregyháza az első „tavaszi” fordulóban vasárnap Siófokon zárja a naptári évet. Ha ott is nyerni tud, akkor egész biztosan az élen állva telelhet és várhatja a folytatást.

Borítókép: Egy nyíregyházi gólöröm az öt közül a Kozármisleny ellen (Fotó: Nyíregyháza Spartacus/Trifonov Éva)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.