Elhunyt a soproni és a kaposvári kosárlabda legendás alakja

Gyászol a magyar sport és a magyar kosárlabda: elhunyt Magyar András, aki Kaposváron és Sopronban ért el edzőként nagy sikereket, utóbbi városban az 1992/93-as idényben ő vezette az első bajnoki címre a női csapatot, azaz ő alapozta meg a későbbi sikereket, amelyek csúcsa az Euroliga megnyerése volt 2022-ben.

2024. 01. 18. 22:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Klubunk és a magyar kosárlabda-társadalom gyászol. Hosszú betegség után elhunyt első aranycsapatunk egykori edzője, Magyar András” – írja a Sopron Basket hivatalos oldala. Magyar András az 1991/92-es idényben vette át a soproni női kosárlabda-csapat irányítását, és vezetésével már a következő idényben aranyérmes lett az akkor SVSE-GYSEV Sopron néven játszó együttes. Az aranyérem nem csupán a klub, de a város számára is történelmi jelentőségű, hiszen ez volt az első csapatsportban szerzett bajnoki cím a soproni sport történelmében. „Nyugodj békében, András, örökké emlékezni fogunk rád” – zárul a szomorú közlemény. Magyar Andrást a Sopron Basket a saját halottjának tekinti. A szakember később többször is visszatért a városba, ott legutóbb a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárlabdacsapatának a vezetőedzője volt.

Az álló sorban jobbról a második Magyar András  Fotó: Soproni Téma

Gyászol Kaposvár is. Magyar András játékosként 1983-tól erősítette a város csapatát, majd visszavonulását követően edzőként dolgozott Kaposváron. Néhány esztendővel később, 1986-ban az NB I-be vezette a Táncsics SE-t, majd az 1988/89-es szezonban a jogelőd, a Bázis KKK edzője lett. Az 1989/90-es évad végén az ő vezetésével jutott fel az A-csoportba a csapat. Később 1998-ban ismét visszatért és az 1999/2000-es idény végén a klub fennállásának addigi legjobb eredményét elérve az ötödik helyre vezette a csapatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.