Szoboszlai Dominik és Marco Rossi mindent visz a sportgálán?

Szoboszlai Dominik és Marco Rossi lehet a hétfő esti sportgála két főszereplője. Szoboszlai az év sportolója, Rossi az év edzője szavazás favoritja, s jó eséllyel a magyar labdarúgó-válogatott lesz az év csapata. Igaz, hiba lenne megfeledkezni a világbajnok magyar férfi-vízilabdaválogatottról, amelynek kulcsembere, Zalánki Gergő és szövetségi kapitánya, Varga Zsolt is esélyes a díjra. A nők között a vitorlázó Érdi Mária és az atléta Krizsán Xénia között dőlhet el a verseny.

2024. 01. 08. 9:53
SZoboszla, Rossi
Eb-selejtező: Magyarország–Montenegró labdarúgás, foci 3-1, Puskás Aréna. 2023.11.19 Budapest Fotó: Csudai Sándor A képen: Marco Rossi és Szoboszlai Dominik Fotó: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Sportújságíról Szövetsége (MSÚSZ) szokás szerint előbb, még december közepén tízes toplistákat közölt, a sportújságírók az ezeken szereplőkre szavazhattak. Ezt, miként Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke elárulta, rekordszámban tették meg, a szervezet 790 szavazásra jogosult tagja közül 471-en adták le a voksukat. December 28-án ez alapján hozták nyilvánosságra az immár szűkített, hármas listákat . A szavazási kedvet részben talán éppen és az Európa-bajnokságra kijutott magyar labdarúgó-válogatott generálta.

Marco Rossi, Szoboszlai Dominik, magyar labdarúgó-válogatott, év sportolója, sportgála, Év sportolója gála, szavazás, Zalánki Gergő, év csapata, év edzője
Tavaly is volt az év edzője, és a csapatok között győzött a magyar labdarúgó-válogatott. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A már biztos dobogósok névsora különösebb meglepetést nem okozott, legfeljebb Márton Luána lehet kicsit csalódott, aki 2023-ban olimpiai versenyszámban (tekvondo, 57 kg) szerzett világbajnoki aranyérmet, mégsem került a legjobb három közé. Ehhez hasonló eredménnyel csak a vitorlázó (laser radial) Érdi Mária büszkélkedhet. Érdi mellett a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon hétpróbában negyedik Krizsán Xénia és a kerékpározó közül kerül ki a győztes. Szinte lehetetlen megtippelni, ki lesz az.

 

Egyértelműen Szoboszlai a favorit

A férfiaknál talán könnyebb dolgunk van. Nehéz elképzelni, hogy 2020 után másodszor ismét ne Szoboszlai Dominik győzzön. Az esélyét tovább növeli, hogy Szoboszlai bejelentette, hazautazik a gálára. Nyilván nem azért, hogy, mondjuk, a másodiknak járó helyezést vegye át. A 200 méteres hátúszásban vb-aranyérmes például nem jön haza. szándékait nem ismerjük, éppenséggel itthon is tartózkodhat, hiszen javában zajlik az Európa-bajnokság, amelyről az idősebb játékosok többségével egyetemben felmentést kapott, s bár ő a Recco játékosa, jelenleg értelemszerűen az olasz bajnokság is szünetel. 

Marco Rossi harmadszor?

Marco Rossi korábban már kétszer, 2020-ban és 2022-ben kiérdemelte az év edzője díjat, s ezekben az években a magyar labdarúgó-válogatott volt az év csapata. A duplázás, illetve Szoboszlai Dominikkel együtt a triplázás már-már papírforma. Ha így lesz, egyedül a férfi vízilabdázók húzhatják a szájukat, hogy a világbajnoki cím sem elég a győzelemhez.

 

A 66. M4 Sport – Az év sportolója gála döntősei:

Az Év férfi sportolója
Kós Hubert (úszó, világbajnok 200 m háton)
Szoboszlai Dominik (labdarúgó, a Liverpool alapembere, a magyar válogatott csapatkapitánya)
Zalánki Gergő (vízilabdázó, világbajnok, a torna MVP-je, BL- és Szuperkupa-győztes)

Az Év női sportolója
Érdi Mária (vitorlázó, világbajnok olimpiai kategóriában, az ILCA-ben)
Krizsán Xénia (hétpróbázó, világbajnoki negyedik)
Vas Kata Blanka (kerékpáros, szakaszgyőztes a női Giro d’Italián, U23-as világbajnok)

Az Év edzője
Elek Gábor (kézilabda, az FTC női csapatának korábbi vezetőedzője)
Marco Rossi (labdarúgás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya)
(a férfi-vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya)

Az Év csapata (egyéni sportágak csapatversenye)
Férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, világbajnok)
Női kardválogatott (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, világbajnok)
Vitorlázóválogatott (Berecz Zsombor, Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor, a Star Sailors League Gold Cup győztese)

Az Év csapata (hagyományos csapatsportágak)
A Ferencváros női kézilabdacsapata (Bajnokok Ligája-döntős, Magyar Kupa-győztes)
Férfi-labdarúgóválogatott (selejtezős csoportelsőként Eb-résztvevő)
Férfi-vízilabdaválogatott (világbajnok)

A gálán több sztárvendég lesz, így például a világbajnok olasz labdarúgó, Fabio Cannavaro és a magasugrás világcsúcstartója, korábbi olimpiai bajnoka, a kubai Javier Sotomayor.

Az év sportolója gálával foglalkozott a Szpíker Korner legutóbbi műsora is:

Borítókép: Marco Rossi és Szoboszlai Dominik üdvözli egymást. Nagy páros (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.