Halála előtti utolsó interjújában a Dárdai családot méltatta a Hertha elnöke

Megkezdődik a Bundesliga II-ben a tavaszi szezon az előttünk álló hétvégén, s az idény felénél a hetedik helyen álló Hertha rögtön rangadót játszik a negyedik Fortuna Düsseldorf ellen vasárnap a 18. fordulóban. Dárdai Pál csapatát sérülések, betegségek és eltiltás is tizedeli, elsősorban azonban érzelmileg lesz nehéz a berlinieknek az év első meccse a Hertha elnökének tragédiája miatt.

2024. 01. 19. 4:45
DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
epa10953323 Hertha’s head coach Pal Dardai gestures during the German DFB Cup second round soccer match between Hertha BSC and 1. FSV Mainz 05 in Berlin, Germany, 01 November 2023. EPA/CLEMENS BILAN CONDITIONS - ATTENTION: The DFB regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után gyúltak a mécsesek a berlini Olimpiai Stadionnál, miután kedden sokkoló hír látott napvilágot : mindössze negyvenhárom éves korában váratlanul elhunyt a Hertha klubelnöke, Kay Bernstein, akivel álmában szívroham végezhetett. Hogy pontosan mi és miért történt, azt nem tudhatjuk, az viszont biztos, hogy Kay Bernsteinnek az volt a nagy álma, hogy a Hertha visszajusson az élvonalba és megtalálja önmagát, a berlini gyökereit. A terveiben pedig is főszerepet kapott.

A Hertha szurkolói gyászolják elnöküket, aki Dárdai Pálban bízott Fotó: Herthabsc.com

Kay Bernstein nem átlagos klubelnök volt, hanem vérbeli szurkoló. Abban az évben, 1998-ban alapította meg a Hertha meghatározó szurkolói csoportját, a Harlekinst, amikor Dárdai Pál és Király Gábor egyre nagyobb nevet kezdett szerezni magának a csapat mezében. Sokáig Bernstein volt a Hertha vezérszurkolója, aztán céget alapított, üzletember lett, s 2022-ben őt választották meg a klub elnökének. Bernstein romokat örökölt meg, anyagi nehézségek és káosz fogadta szeretett csapatánál. A rendrakás fontos állomása volt, amikor tavaly tavasszal visszacsábította Dárdai Pált a Hertha kispadjára.

 

Az utolsó interjú: „Dárdaiékkal egyedülállók vagyunk”

Bernstein nagy rajongója volt Berlin magyar kedvencének, három Dárdai-mezt is féltve őrzött otthon. Néhány nappal a halála előtt – mint utóbb kiderült, élete utolsó nagyinterjújában – a Sport Bild hasábjain így nyilatkozott a Dárdai családról: – Mindegyikük fontos nekünk, beleértve Pál feleségét, Mónikát is. Amikor ő felkarolja a játékosok feleségeit és elviszi őket vacsorázni, az családias érzést kelt. Dárdaiékkal van valami egyedülálló bennünk, és erre büszkék vagyunk.

A Bundesligából való tavalyi kiesés után a Hertha kerete jelentősen átalakult, a másodosztály legalacsonyabb átlagéletkorú (mindössze 24 év) csapattal kezdte a jelenlegi idényt. Bernstein akkor is bízott Dárdai szakértelmében, amikor az első három forduló után nulla pont és nulla gól állt a berliniek neve mellett, az edzőt pedig sokan azért is támadták, amiért mindhárom fiát, Palkót, Mártont és Bencét is szerepeltette. Az ősz végére kiegyenesedtek a dolgok, a Hertha az utolsó kilenc meccsén veretlen maradt, a Német Kupában bejutott a negyeddöntőbe, a bajnokságban pedig a hetedik helyről, a dobogótól hat pontra, a feljutás reményét életben tartva várja az idei folytatást.

Bernstein halála miatt azonban a szakmai célok szinte lényegüket vesztették. A Fortuna Düsseldorf elleni első bajnokira gyászba borul az Olimpiai Stadion, amelyet tavaly a kiesés ellenére is közel ötvenezer hűséges drukker látogatott átlagban. Nem lenne meglepő, ha elnökükre és volt szurkolótársukra emlékezve most ennél is többen vonulnának ki a meccsre.

A Hertha tartalékos lesz, Dárdai Pál improvizálhat

Dárdai Pál dolga ebben a helyzetben nem könnyű. Az érzelmek viharos tengerében is koncentrált csapatot kell pályára küldenie. A Düsseldorf a negyedik helyen áll, ugyancsak a feljutásért küzd, tehát erős ellenfél érkezik Berlinbe. A Herthának pedig sok a gondja. A csapat legutóbb múlt héten a spanyolországi edzőtáborban lépett pályára a skót Rangers ellen, s az 1-0-ra megnyert felkészülési meccsen a 24 fős keretből mindössze 16-an álltak Dárdai rendelkezésére. Több kulcsjátékos sem lesz bevethető a Düsseldorf ellen. Az ősz legjobbjai közül a hat gólt jegyző Florian Niederlechner eltiltott, a hét gólpasszt számláló Fabian Reese pedig sérült, Dárdai Palkó és Bence sem bevethető még, a csapatkapitány Toni Leistner játékára is kevés az esély.

DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
A magyar válogatottsággal szemező Dárdai Márton alapember volt az ősszel Fotó: EPA/Clemens Bilan

Új szerzeményként eddig csak egyvalaki csatlakozott a csapathoz télen: a marokkói válogatott támadó középpályása, Aymen Barkok a Mainztól érkezett kölcsönbe. Dárdai a sok hiányzó miatt improvizálhat, az edzőtáborban lenyűgözte őt az utánpótlásból felhozott 16 éves Boris Mamuzah Lum. – „Bobo” az elmúlt évek egyik legnagyobb tehetsége, öröm nézni, született labdarúgó – méltatta a csodatinit Dárdai.

Bernstein pedig már odafentről szurkol.

A Dárdai testvérek jövőjével, a magyar vagy német válogatott dilemmával foglalkozott a Szpíker korner legutóbbi adása:

 

Bundesliga II, 18. forduló:

Péntek
Karlsruhe–Osnabrück 18.30
Holstein Kiel–Eintracht Braunschweig 18.30

Szombat
St. Pauli–Kaiserslautern 13.00
Nürnberg–Hansa Rostock 13.00
Elversberg–Hannover 13.00
Schalke–Hamburg 20.30 (tv: Match 4)

Vasárnap
Hertha Berlin–Fortuna Düsseldorf 13.30 (tv: Arena 4)
Paderborn–Greuther Fürth 13.30
Magdeburg–Wehen Wiesbaden 13.30

Borítókép: Dárdai Pál vezetésével a tavasszal célba veheti az azonnali visszajutást a Bundesligába a Hertha (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.