Dárdai Pál reményt adott, és visszautasítja a Hertha befektetőjének kritikáját

Csődközeli állapot, kiesés a Bundesligából és több mint harminc futballista cserélődése nehezítette a Hertha elmúlt fél évét. A káosz közepén Dárdai Pál vezetőedző volt a biztos pont, akit a három fia és a gyenge idényrajt miatt is élesen bíráltak, de az őszi szezon végére egyenesbe hozta a berlini csapatot. A Hertha a hetedik helyen tölti a telet a másodosztályban, él a remény a feljutásra, ahogy a Német Kupában sosem látott bravúrra is. Dárdai Pál szeme előtt már a magyarországi disznóvágás és az édesapja emlékét őrző teremtorna lebeg, miközben visszautasítja a Hertha nagybefektetőjének kritikáját.

2023. 12. 22. 4:56
DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
epa10953435 Hertha’s head coach Pal Dardai (L) gestures next to Mainz’s head coach Bo Svensson during the German DFB Cup second round soccer match between Hertha BSC and 1. FSV Mainz 05 in Berlin, Germany, 01 November 2023. EPA/CLEMENS BILAN CONDITIONS - ATTENTION: The DFB regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy kihívás volt ez a szezon – értékelte az őszt – Az volt a célunk, hogy visszahozzuk a Hertha-mentalitást. Jürgen Röber játékosaként tanultam meg itt, hogy mi a csapatszellem. A szurkolók mai napig arról a gárdáról beszélnek. Most örömmel tölt el, hogy az emberek újra szívesen járnak ki a meccsekre. Már az elején megmondtam, lusta játékosokkal nem dolgozom. Megértették, az edzőterem mindig tele van, keményen dolgoznak.

DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
Dárdai Pál újra bizonyított a Hertha élén Fotó: EPA/Clemens Bilan

Borzalmasan indult a Hertha szezonja a kiesés után, hiszen a Bundesliga II első három fordulója után nulla pont és nulla gól volt Dárdai Pál csapatának a termése. Augusztus végén a Greuther Fürth 5-0-s kiütésével szakadt ki a gólzsák, az egyszeres magyar válogatott Dárdai Palkó is betalált azon a meccsen, de még október végéig hullámzott a teljesítmény, győzelmek és vereségek váltakoztak.

Fiai miatt is bírálták, Dárdai Márton alapember

Dárdai Pál eleinte a három fia szerepeltetése miatt is megkapta a magáét. Közülük a legidősebb, a 24 éves Palkó szeptember közepén megsérült, csak jövőre térhet vissza, a legifjabb, a 17 éves Bence pedig még csak csereként kapott lehetőséget, és novemberben ő is kidőlt a sorból. A középső Dárdai fiú, a 21 éves Márton viszont alapember, összesen 1600 percet futballozott, amivel a keretben a második legtöbb időt a pályán töltő játékos volt. Ballábas védőként ritka kincs, számolna is vele, de ő német U21-es válogatottként még nem döntött, hogy melyik nemzetet képviselné inkább.

DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
Dárdai Márton a Hertha mezében jól teljesít, válogatott színeket még nem választott 
Fotó: EPA/Clemens Bilan

A kiesés után több mint harminc labdarúgó jött-ment a nyáron, alaposan megfiatalodott a csapat, jellemző, hogy a Bundesliga II-ben jelenleg a berliniek keretének a legalacsonyabb az átlagéletkora (mindössze 24 év). Időbe telt, mire a Hertha stabilizálódott, és ez az őszi szezon végére sikerült. Az idei utolsó kilenc tétmeccsükön veretlenek maradtak a berliniek, a bajnokságban három győzelem és négy döntetlen jött össze október vége óta, miközben a Német Kupában az élvonalbeli Mainz és a feljutás egyik nagy esélyese, a Hamburg ellen is továbbjutott a Dárdai-csapat.

Hiába az eredmények, a Hertha befektetője kritizál

Pozitív véget ért az idény első fele, a bajnokságban 17 forduló után a hetedik helyen tölti a telet a Hertha, de mindössze négy pontra van a dobogótól. A kupában pedig már negyeddöntős a gárda, amely a legjobb nyolc között a gyengélkedő Kaiserslauternt fogadja január 31-én. Már csalódás lenne, ha nem jutna be legalább az elődöntőbe a csapat, Dárdainak pedig régi álma teljesülne, ha a Hertha a kupáért küzdhetne. 1985 óta rendezik Berlinben a finálét, de azóta a „házigazda” sosem jutott el odáig (pontosabban 1993-ban a második csapata igen, ki is kapott a Leverkusentől).

A részsikerek ellenére a Hertha kritikát is kapott, méghozzá a Kicker szerint a klub nagybefektetője, a 777 Partners képviseletében Johannes Spors jelentette ki, hogy a csapat bizonyosan jobb annál, mint amit a tabella képe mutat.

– Nem értek teljesen egyet vele – utasította vissza a megjegyzést Dárdai. – Ha valaki A-t mond, az mondjon B-t is, érveljen. Ne beszéljünk a levegőbe, azt nem tudom elfogadni. Ha mindent egybevetünk, a számításaim szerint csak két pont mínuszban vagyunk, nem lehetünk elégedetlenek. Az idény első felében közel voltunk a maximumhoz, ami huszonhét pont lett volna. Természetesen mindenki fel akar jutni, erről álmodunk. Most van tíz napunk álmodozni, aztán folytatódik a munka.

Dárdai Pál: A nyáron a nulláról indultunk

Dárdainak három meccs miatt van hiányérzete, a Karlsruhe, a Hannover és a Nürnberg ellen is előnyről vesztett pontokat a csapat, ami szerinte luxus. – Ezt már el kell fogadnunk – tette hozzá. – Hetedikek vagyunk, és van fény az alagút végén, ami még fontosabbá teszi a tavaszi rajtot. Tudjuk, miben kell fejlődnünk, de már sok mindent el is értünk. Van csapatszellem, voltak szépen megjátszott akcióink. Emlékeznünk kell arra, hogy a nyáron a nulláról indultunk.

DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
Nagy volt a káosz a Hertha háza táján, de kezd kiegyenesedni a csapat Fotó: EPA/Clemens Bilan

A téli átigazolási időszakban Dárdai erősítésekben nem reménykedik: – Nincs tízmillió eurónk, hogy vágyaim legyenek. Ha senki sem megy el, senki sem érkezik.

A Hertha csütörtökön kezdte meg a téli szünetet, az edzések január 3-án folytatódnak, az év elején Dárdai huszonhét játékossal a spanyolországi La Mangában edzőtáborozik majd. A tavaszi szezon első meccsére január 21-én a Düsseldorf ellen kerül sor. 

Ünnepi tervek: karácsony Berlinben, disznóvágás itthon

A Dárdai család Berlinben tölti a karácsonyt, mivel a sérült Palkó és Bence a rehabilitációját végzi.

– Ha minden jól megy, a feleségemmel talán el tudunk menni Magyarországra egy jó disznóvágásra – tekintett előre Dárdai. – Aztán az édesapám nevét viselő, már hagyományos teremtorna következik, amelyen évek óta összejövünk játszani. Nyolc csapat, háromszáz ember, eszem-iszom, futball és sok közös mosoly. Mielőtt visszatérnénk Berlinbe szilveszterre, remélhetőleg egy nap termálfürdőzés is belefér.

Az őszi szezon legszebb Hertha-gólja, Florian Niederlechner Kaiserslautern elleni ollózása:

Borítókép: Dárdai Pál vezetésével a Hertha kezd kilábalni a gödörből (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.