Klopp egy vagyont költött Szoboszlaiékra, de Guardiola mellett eltörpül

Ha Pep Guardiola lesz egy klub edzője, az alkalmazói két dologban biztosak lehetnek: tele lesz a vitrin trófeákkal és piszok sokba kerül majd a buli. A Manchester City edzője költötte el a legtöbb pénzt karrierje alatt új igazolásokra, de csak alig többet, mint a Romától frissen kirúgott José Mourinho. A Liverpool edzője, Jürgen Klopp is ott van a tíz legjobban költekező edző között, ő ráadásul Szoboszlai Dominik leigazolásával közelítette meg az egymilliárd fontos lélektani határt.

2024. 01. 17. 11:20
English Premier League - Manchester City vs Liverpool
epa10994198 Liverpool manager Juergen Klopp gestures on the touchline during the English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool FC, in Manchester, Britain, 25 November 2023. EPA/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: PETER POWELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pep Guardiola lett az Év edzője a FIFA hétfői díjátadó gáláján, kedden pedig kirúgta az AS Roma José Mourinhót. Éppen ők ketten szerepelnek a karrierjük során a legtöbb pénzért futballistákat igazoló edzők toplistájának az első két helyén, Jürgen Klopp pedig jelentősen kevesebb pénzzel kitömve is a tizedik helyen áll.

The Best FIFA Football Awards 2023
Pep Guardiola az Év edzőjének járó díjjal. Fotó: EPA/Neil Hall

A Daily Mail szedte össze a legtöbb pénzt elköltő futballedzők listáját, amelyet Guardiola 1,7 milliárd fonttal vezet. A karrierje alatt a Barcelona, a Bayern München és a Manchester City kispadján ülő spanyol főleg az utóbbi nyolc évben költekezett ki, hiszen az arab kézben lévő angol klubnál a pénz aztán tényleg nem akadály.

Jellemző, hogy Guardiola húsz legdrágább igazolásából tizennyolc City-játékos, kettő pedig barcelonai (Zlatan Ibrahimovic és David Villa). A rekordot jelenti, akiért 2021-ben több mint 117 millió eurót fizetett az angol klub. Guardiola az elképzeléseit minden áron valóra váltó tulajdonosokat többek közt öt angol bajnoki címmel és tavaly a régóta áhított BL-győzelemmel engesztelte ki.

 

A kirúgott Mourinho jóval Klopp előtt, de alig Guardiola mögött

Majdnem ugyanennyit költöttek el José Mourinho kívánságaira is az ő klubjai az edzői pályafutása alatt. A Romától kirúgott edző a Portóval és az Interrel BL-t nyert, a Chelsea-vel angol, a Real Madriddal spanyol bajnok volt, hogy csak a legjelentősebb sikereit emeljük ki (a Manchester Uniteddel nyert El-győzelmet alighanem ő sem sorolná közéjük). Mindennek az ára is megvolt, Mourinho igazolásai összesen 1,6 milliárd fontba kerültek.

Az első tíz végén Jürgen Klopp áll, a Liverpool edzője még egymilliárd font alatt van, de nyári megszerzésével már igencsak közelít a lélektani határhoz. A magyar középpályás hetvenmillió euróba került, ezzel Klopp pályafutásának harmadik legdrágább vétele volt. A német jelenleg 973 millió fontnál tart, nem sok hiányzik már az egymilliárdhoz neki sem.

Íme a tíz edző, akik a legtöbbet költöttek karrierjük alatt:
1. Pep Guardiola – 1,7 milliárd font
2. José Mourinho – 1,6 milliárd
3. Carlo Ancelotti – 1,46 milliárd
4. Massimiliano Allegri – 1,22 milliárd
5. Diego Simeone – 1,04 milliárd
6. Manuel Pellegrini – 1,03 milliárd
7. Thomas Tuchel – 1,02 milliárd
8. Antonio Conte – 1,1 milliárd
9. Mauricio Pochettino – 990 millió
10. Jürgen Klopp – 973 millió

 

Borítókép: Jürgen Klopp sokat költött új játékosokra, de messze nem a legtöbbet (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.