A magyarok új hőse bizonyított, ő lehet a nagy utód + videó

Kapusposzton új éra kezdete az idei Európa-bajnokság a magyar férfi-kézilabdaválogatott szempontjából. Mikler Roland távollétében a keretben lévő három hálóőr közül a legfiatalabb, Palasics Kristóf kapta meg a bizalmat a Montenegró ellen első meccsünkön, a klubszinten Spanyolországban védő Palasics pedig kulcsfontosságú pillanatokban bemutatott védésekkel járult hozzá a 26-24-es győzelemhez.

2024. 01. 13. 9:24
Palasics Kristóf magyar kézilabda kapus
München, 2024. január 12. Palasics Kristóf László magyar kapus hárít egy lövést a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkõzésén a müncheni Olympiahalléban 2024. január 12-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi kézilabda-válogatott Montenegró ellen 26-24-es győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot. A siker egyik hőse a huszonegy éves kapus, Palasics Kristóf volt, aki ezen a találkozón debütált nagy világversenyen. Palasics Kristóf védési mutatója ugyan nem volt kiemelkedő, de nagyon fontos pillanatokban védett nagyot, többek között az utolsó percben, amikor az ellenfél az egyenlítésért támadott.

Bartucz László Palasics Kristóf Andó Arián magyar kézilabda kapus
Bartucz László, Palasics Kristóf és Andó Arián, a magyar férfi-kézilabdaválogatott Eb-keretének három kapusa (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Érdekesség, hogy a helyszínen a vesztes Montenegró kapusát, Nebojsa Simicet választották a meccs legjobbjának, noha a védési hatékonysága szinte megegyezett Palasicséval (30,6, illetve 30,3 százalék). A magyar hálóőr ezt aligha bánja, hiszen győzelemmel mutatkozott be nagy tornán.

 – A csapat jó teljesítménye kellett a győzelemhez, az, hogy ehhez én is hozzátettem, nagyon nagy boldogsággal tölt el – mondta a magyar kapus az Origónak. – Hiába mentünk el két-három góllal, mindig visszajöttek, ez tette különösen nehézzé a meccset. Különleges érzések járnak át, hogy világversenyen védhettem a magyar válogatott kapuját, ezért kezd el az ember sportolni. Egy álmom valósult meg, ráadásul nagyon szép befejezéssel.

Palasics Kristóf lesz a jövő nagy kapusa?

Hosszú évek óta Mikler Roland számított a válogatott kezdőkapusának, ő azonban az Eb-t kihagyja. Mikler a párizsi olimpiai részvételt még megcélozza, de nyilvánvaló, hogy eljött az őrségváltás ideje, s ennek az első lépése az idei Európa-bajnokság, amelyen a huszonegy éves Palasics mellett Andó Arián (24) és Bartucz László (32) került be a poszton a magyar keretbe.

A Montenegró elleni meccs biztató jelzés a jövőre nézve: Palasics fontos védésekkel segítette a válogatottat, noha a kapitányi bizalomnak az a jele, hogy végigvédte a meccset, meglepte őt.

Palasics Kristóf Kistarcsán született, a Gödöllő és a PLER után tizenhat évesen már a hazai kézilabda fellegvárába, Veszprémbe került. 2021 és 2023 között kölcsönjátékosként a NEKA-ban védett, mielőtt tavaly nyáron, friss junior világbajnoki ezüstérmesként légiósnak állt, immár a spanyol La Rioja kapusa.

Palasics Kristóf sorsdöntő védése

Borítókép: Palasics Kristóf fontos védéseket mutatott be (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.