Pep Guardiola kiosztotta az UEFA türelmetlen elnökét

A Manchester City négy éve már megúszott egy súlyos büntetést, és a klub kizárása ellenére is indulhatott a Bajnokok Ligájában. A pénzügyi kihágásai miatt a Premier League-ben is vizsgálat alá került, és ha bebizonyosodik a világoskékek bűnössége, akkor súlyos árat fizethetnek érte. Amíg ez azonban nem történik meg, addig Pep Guardiola értékelné, ha az európai futball első embere, Aleksander Ceferin a munkáját végezné ahelyett, hogy a Cityvel törődne.

2024. 01. 26. 8:45
The Best FIFA Football Awards 2023 Pep Guardiola
epa11079951 Manchester City manager Pep Guardiola arrives for the Best FIFA Football Awards 2023 in London, Britain, 15 January 2024. EPA/NEIL HALL Fotó: NEIL HALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve nagy csapás érhette volna a Pep Guardiola vezette Manchester Cityt, mivel az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2020 februárjában két idényre kizárta a Bajnokok Ligájából a pénzügyi fair play megsértése miatt. Az angolok azonban megúszták a büntetést, miután a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak, és a CAS törölte az eltiltást, és vígan futballozhattak a patinás sorozatban, amit a klub fennállása során először tavaly meg is nyertek.

Pep Guardiola szerint Ceferin elhamarkodottan nyilatkozott
Pep Guardiola szerint Ceferin elhamarkodottan nyilatkozott. Fotó: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin továbbra is úgy véli, jogosan döntöttek a Manchester City kizárása mellett, még ha aztán ez nem is valósult meg.

– Tudjuk, hogy igazunk volt. Nem született volna meg ez a döntés, ha nem hittünk volna ebben. Huszonöt évet húztam le ügyvédként, így jól tudom, hogy néha megnyersz egy olyan ügyet, amiről előzetesen azt gondoltad, hogy biztosan elveszíted, és fordítva. De a demokráciában tiszteletben kell tartani a bíróság döntését – jegyezte meg a sportvezető, aki a manchesteriek ellen folyó hazai vizsgálatról nem akart véleményt mondani.

 

Pep Guardiola: Ceferinnek tiszteletet kellene tanúsítania

Ugyanis most Angliában van hasonló helyzetben a City. A Premier League 2023 februárjában adta hírül, hogy a 115 pontban szegte meg a liga pénzügyi szabályait. Az ügyben azóta sem született ítélet, sőt még a meghallgatások időpontját sem hozták nyilvánosságra. Mindenesetre a büntetés ezúttal pontlevonás lehet, esetleg kizárás.

A világoskékek menedzsere, Pep Guardiola olykor-olykor nyilatkozik az ügyben, és természetesen minden alkalommal a klub védelmére kel. Ezúttal is így tett, miután hozzá is eljutottak Ceferin szavai. A katalán szakember nem tartotta szerencsésnek, hogy az UEFA-elnök a PL-ítélet megszületése előtt mondta el a véleményét a korábbi ügyről.

– Ha már ügyvéd, ráadásul az UEFA elnöke is, így biztosan van elég feladata, igazán megvárhatta volna az ítéletet, utána pedig azt csinálhat, amit csak akar. De tiszteletet kell tanúsítania és nem ártana türelemmel lenni. Ő is jól tudja, hogy jogunk van arra, hogy megvédjük magunkat a gyanúsítgatásokkal szemben – húzta alá Guardiola.

A szigetországban ugyanakkor nagy visszhangot váltott ki, hogy az Everton hasonló ügyét a manchesteriekéhez képest nagyon gyorsan lerendezték, és novemberben tíz pontot levontak a liverpooliaktól. Azóta ráadásul – a Nottingham Foresttel egyetemben – újabb vizsgálatot is indítottak ellenük hasonló okokból, és ennek újabb pontlevonás, esetleg pénzbírság lehet a vége.

Borítókép: Pep Guardiola (Fotó: EPA/Neil Hall) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.