Alonso viccet csinált Hamilton gyerekkori álmaiból

Nagy nap a hétfői a Formula–1-es Aston Martin istállónál, ma került sor az idei autó, az AMR24 bemutatójára. Az eseményen természetesen a két pilóta, Fernando Alonso és Lance Stroll is jelen volt. A kétszeres világbajnok nemcsak jövendőbeli autójáról, hanem több témáról is elmondta a véleményét, így Lewis Hamilton átigazolásáról a Ferrarihoz is.

2024. 02. 12. 13:32
ALONSO, Fernando
Szingapúr, 2023. szeptember 14. Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szingapúri Nagydíjának otthont adó Marina Bay utcai pályán rendezett sajtótájékoztatón 2023. szeptember 14-én. A futamot szeptember 17-én rendezik. MTI/EPA/Tom White Fotó: Tom White
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1 világát megrengette, hogy a Ferrari kedvéért 2024 végén elhagyja a Mercedest, de a bokszutca egyik ismert alakját a legkevésbé sem izgatta a meglepő lépés. Hamilton egykori csapattársa, Fernando Alonso az Aston Martin idei autójának bemutatóján felfedte, hogy a bejelentés másnapjáig még csak nem is hallott az átigazolásról. – Nem elmélkedtem túl sokat erről. Edzéssel töltöttem azt a napot, úgyhogy igazából csak másnap értesültem a történtekről – árulta el a kétszeres világbajnok.

F1 Grand Prix Of The Netherlands Lewis Hamilton Fernando Alonso
Alonso (szemben) rámutatott, Hamilton érvelésében hol a hiba. Fotó: AFP/Nurphoto/Nicolas Economou

 

Alonso nem hisz Hamiltonnak

Alonsót is váratlanul érte ez a bejelentés, ugyanakkor Hamilton indoklását, miszerint azért vált csapatot, mert gyerekkori álmát szeretné megvalósítani, kissé nevetségesnek találta.

– Nem fogok hazudni, engem is meglepett a döntés. Nem is az átigazolás ténye, hanem mert kívülről úgy tűnt, ezer szállal a Mercedeshez kötődik, és nagyon hűséges a csapathoz. Nem tudom, hogy mi áll a döntése hátterében. Mindenesetre tizenkét hónapja még nem ez volt a gyerekkori álma. Vagy igen? Sőt még két hónapja sem. Akkor még más álmai voltak – szúrt oda Alonso a riválisnak.

A spanyol pilóta maga is eltöltött öt évet a Ferrarinál, világbajnoki címet azonban nem szerzett az olaszokkal. Most megjegyezte, Hamiltonnal talán más lesz a helyzet. – Remélem, hogy élvezni fogja ezt a kalandot. Egy különleges csapatról van szó, és még különlegesebbnek érzed, ha nyersz is. Néhány év már eltelt azóta, hogy igazán gyors autót építettek volna, és versenyben lettek volna a győzelmekért. De talán Lewis hozzá tudja tenni azt a pluszt, ami szükséges ahhoz, hogy a világbajnoki címekért harcoljanak, mert az autó már megvan hozzá. Az előző idény végén is a Red Bull dominált, a Ferrari felvette vele a tempót, sőt a legtöbb időmérőn még gyorsabb is volt nála. Szóval azt gondolom, hogy az autó elég gyors lesz – magyarázta Alonso.

 

Az új autóval előretör az Aston Martin?

A Formula–1 legtapasztaltabb pilótája tehát szép jövőt jósol a Ferrarinak. És az Aston Martiné is hasonlóan fényes lehet Dan Fallows technikai igazgató szerint. – Az a célunk, hogy az apró részletek finomításának köszönhetően gyorsabbá váljunk. Van még hová gyorsulnunk, és a hozzáállásunk szerint verhető idén a Red Bull – vélekedett Fallows, akinek a véleményét Alonso is örömmel hallgatta.

– Mosolyra késztet, hogy ezt mondja. Mindenképp optimistának kell lennünk az idény korai szakaszában. Tavaly a Ferrari jó eredményekkel, néhány pole pozícióval zárta az évet, a McLaren pedig idény közben rengeteget lépett előre, és egyes futamokon közel került a Red Bullhoz. Nálunk elsősorban az a fontos, hogy rendszeresen pontot szerezzünk, dobogós helyekért harcoljunk, ahogy azt tavaly is tettük. Ha úgy alakul, 

remek lenne végre megszerezni a zöld Aston Martin első győzelmét – remélhetőleg velem a kormánynál. Szoros csatát várok idén, talán négy-öt csapat is két-három tizeden belül lesz egymáshoz képest. Előfordulhat, hogy két tizeden múlik majd, hogy a dobogóért küzdesz vagy a legjobb tízen kívülre kerülsz – mondta Alonso.

Ezzel az autóval próbálhat meg idén a legjobbak közé kerülni Alonso és csapattársa, Lance Stroll:

 

Alonso a Mercedesnél?

Hamilton csapatváltása kapcsán olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy esetleg a másik veterán, Alonso foglalhatja el az ülését. A spanyol erre is reagált: – Nem vették fel velem a kapcsolatot. Idén előbb kezdődtek mozgolódni a pilótapiacon, mint általában, amikor csak június, július környékén szokott.

A 42 éves pilóta hozzátette, imádja a Formula–1-et, és egyelőre nem döntötte el, hogy meddig marad a száguldó cirkuszban. Mindenesetre az Aston Martin marad az első számú opciója. – Ha nem sikerül megegyeznünk, és én még úgy érzem, hogy az F1-ben versenyeznék, akkor még mindig kiváltságos helyzetben leszek. A tavalyi teljesítményemnek köszönhetően más csapatoknak is vonzó lehetek. Ne feledjük, csak három világbajnok van a mezőnyben, és közülük csak egy lenne elérhető – utalt Alonso arra, hogy Max Verstappennek 2028 végéig szól a Red Bull-lal kötött szerződése, Hamilton pedig több évre írt alá a Ferrarihoz.

 

Megérkezett az új Alpine és a Visa Cash

Az elmúlt napokban a Haast, a Williamst és a Kick Saubert (korábban Alfa Romeo) követően az Alpine és a Visa Cash App RB (korábban Alpha Tauri) is bemutatta a 2024-es autója festését. 

Ilyen színekben pompázik majd Esteban Ocon és Pierre Gasly Alpine-ja, az A524.

Juki Cunoda és Daniel Ricciardo pedig kék, fehér, piros autóval rója majd a kilométereket.

Az idei autók bemutatóinak időpontjai:

Haasfebruár 2.
Williamsfebruár 5.
Stake F1 (Kick Sauber)február 5.
Alpinefebruár 7.
Visa Cash App RBfebruár 8.
Aston Martin február 12.
Ferrarifebruár 13.
Mercedesfebruár 14.
McLarenfebruár 14.
Red Bullfebruár 15.

 

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA/Tom White)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.