Patrick Mahomes vallomása a tudatlan társról és a nagy tudású edzőről

Magyar idő szerint hétfő hajnalban a Kansas City Chiefs hosszabbítás után 25-22-re nyert a San Francisco 49ers ellen az NFL Las Vegas-i döntőjében. A Super Bowl MVP idén is a Chiefs irányítója, Patrick Mahomes lett, aki már harmadszor nyerte el az elismerést. A sztárirányító csapata tizenkilenc év után az első címvédést vitte véghez az NFL-ben, Patrick Mahomes pedig jövőre a példa nélküli Super Bowl-triplázásra vezetné a Kansas Cityt.

2024. 02. 12. 12:01
Patrick Mahomes Super Bowl MVP Kansas City Chiefs
Fotó: X/NFL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Patrick Mahomes történelmet írt. A Kansas City irányítója lett az első NFL-játékos, aki első, második és harmadik Super Bowl-győzelme alkalmával is megkapta a legértékesebb játékosnak járó díját (Super Bowl MVP). Eleve szűk a kör, Mahomes előtt mindössze és Joe Montana jutott el három ilyen egyéni elismerésig, azonban mind a végül öt Super Bowl MVP-cím után visszavonult Brady, mind Montana elől a harmadik siker során elkapója (Deion Branch, illetve Jerry Rice) elorozta a döntő legjobbjának járó díjat. Idén hasonlóra nem volt esély, talán csak Harrison Butker jöhetett volna szóba. A Chiefs játékosa mind a négy mezőnygólját értékesítette, az egyiket új Super Bowl-csúcsot jelentő ötvenhét yardról, a negyedik negyed utolsó másodperceiben ő harcolta ki a hosszabbítást, ha a győzelmet is az ő rúgása biztosítja be, talán Butker lett volna az első rúgó a döntők történetében, aki Super Bowl MVP lesz. A hosszabbításban vezetett döntő támadássorozat után viszont nem volt kérdés, hogy marad a szokásos választás, az irányító, Patrick Mahomes.

Patrick Mahomes Super Bowl MVP Kansas City Chiefs
Ismét Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs irányítója lett a Super Bowl MVP (Fotó: X/NFL)

A Kansas City Chiefs sztárja 2017-ben került az NFL-be, az első idényét még végigpadozta a már akkor is erős csapatban Alex Smith mögött, csak a tét nélküli utolsó alapszakasz-fordulóban lépett pályára. Bár a statisztikai mutatói nem voltak lenyűgözőek, mindenki azonnal láthatta, hogy eljött az őrségváltás ideje. A 2018-as idénytől kezdve már Mahomes a kezdőirányító Kansas Cityben, a hat szezon alatt pedig immár három Super Bowl-győzelem, egy elveszített nagydöntő és két konferenciafinálés szereplés a mérleg.

Már a Chiefs tavalyi győzelme után is sokan dinasztiáról beszéltek, Mahomes akkor még figyelmeztetett, hogy ahhoz még tenniük kell. Idén már nincs kétség, a Kansas City Chiefs tizenkilenc év után az első csapat lett, amely megvédte bajnoki címét az NFL-ben. A korábbi sikerekhez hasonlóan az idei sem volt egyértelmű: a Chiefs 2020-ban a San Francisco 49ers, tavaly a Philadelphia Eagles, majd idén ismét a San Francisco ellen is volt tízpontos hátrányban, márpedig ennél nagyobb hátrányból csak a 2017-es döntőn a New England Patriots tudott megfordítani Super Bowlt.

Patrick Mahomes jelentkezett: elmondana egy vicces sztorit

Vasárnapig az volt az egyetlen, hosszabbításban véget ért Super Bowl, s a mostani ráadás okozott is némi félreértést, miután Patrick Mahomes megdobta a győzelmet jelentő touchdown-passzt Mecole Hardmannek.

– Fogalma sem volt róla, hogy nyertünk, először nem is ünnepelt. Én mondtam neki, hogy haver, megnyertük a Super Bowlt – árulta el Mahomes csapattársáról a győzelem után. Ennél sokkal hízelgőbb nyilatkozatot tett edzőjéről, Andy Reidről. – Nélküle nem lennék az az irányító, aki vagyok. Ő mindenkiből kihozza a legjobbat.

Reidről korábban is mindenki tudta, hogy jó edző, de a Philadelphiával elveszített Super Bowl és négy konferenciadöntő után az is jogos megközelítés, hogy Mahomesszal együtt lett győztes szakvezető. A tavalyi győzelem után Reid visszavonulását rebesgették, idén viszont a Chiefs tulajdonosa, Clark Hunt kijelentette: úgy készül, hogy a 2024-es idényben is a bajuszos mester lesz a csapat vezetőedzője. Miután két korábbi bajnok edző, Bill Belichick és Pete Carroll is távozott a mostani idény végén, a következőben már hatvanhat évesen Reid lenne a liga legidősebb vezetőedzője. Mahomes legmegbízhatóbb célpontja, a harmincnégy éves tight end már a díjátadón kijelentette, hogy jövőre is visszatér.

Hiába, a történelmi triplázás esélye mindenkit lázba hoz. Három egymás utáni Super Bowl-győzelmet ugyanis még egyetlen csapat sem ért el az NFL történetében.

Borítókép: Patrick Mahomes hitetlenkedő öröme, újra megcsinálta (Fotó: X/NFL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.