Super Bowl: az NFL egyszerre gátat szab és teret enged Las Vegas kísértéseinek + videó

Magyar idő szerint már hétfőn, 0.30-kor kezdődik az idei Super Bowl. A Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers 2020 után ismét egymás ellen vívja az NFL döntőjét, a helyszín a Super Bowl történetében először Las Vegas. A San Francisco rekordot állítana be, a Kansas City pedig a tizenkilenc éve nem látott bravúrra, a címvédésre készül. A félidei show főszereplője Usher lesz, de barátja, a Chiefsben játszó Travis Kelce miatt minden bizonnyal a stadionban lesz Taylor Swift is.

2024. 02. 11. 6:50
Super Bowl LIV - Kansas City Chiefs v San Francisco 49ers
Quarterback for the Kansas City Chiefs Patrick Mahomes passes the ball during Super Bowl LIV between the Kansas City Chiefs and the San Francisco 49ers at Hard Rock Stadium in Miami Gardens, Florida, on February 2, 2020. (Photo by Angela Weiss / AFP) Fotó: Europress/AFP/Angela Weiss
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pittsburgh Steelers és a New England Patriots után a San Francisco 49ers lehet a harmadik hatszoros Super Bowl-győztes, ám ehhez a Kansas City Chiefs ellen kell nyernie az idei döntőben. A Kansas City Chiefs még „csak” a negyedik, viszont öt NFL-idényen belül a harmadik végső sikerére hajt, s a Patriots 2005-ös győzelme óta az első csapat lehet a ligában, amely sikeresen megvédi bajnoki címét. Az elmúlt években a sportban komolyan terjeszkedő Las Vegas először a Super Bowl házigazdája, ez azonban veszélyeket is rejt magában, amire az NFL már reagált. A legnagyobb sztárt azonban nem a pályán, hanem a nézőtéren találjuk majd: a néhány napja a Grammy-díjátadón rekordot döntött Taylor Swift a Kansas City, közelebbről párja, sikeréért szorít.

AFC Championship - Kansas City Chiefs v Baltimore Ravens
Travis Kelce és Taylor Swift NFL Super Bowl Las Vegas
Travis Kelce és Taylor Swift itt még csak a Super Bowl-részvétel kivívását ünnepli, Las Vegas lesz a következő buli helyszíne? (Fotó: Europress/AFP/Patrick Smith)

 

Az első Super Bowl Las Vegasban

Az elmúlt években Las Vegas NHL-, majd NFL-csapatot, később Formula–1-es futamot is kapott, idén pedig először látja vendégül a Super Bowlt. Az Allegiant Stadion ultramodern létesítmény, 2020-ban adták át, 65 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítmény a Csillagok háborújából ismert „Halálcsillag” becenevet viseli.

Las Vegas azonban még mindig inkább a szerencsejáték, mint a sport fővárosa, a Super Bowlra pedig egyébként is évről évre egészen extrém fogadásokat lehet kötni. Idén többek között lehet fogadni arra, hogy lesz-e játékos, akinek agyrázkódás gyanújával kell elhagynia a pályát, mennyi sör fogy a stadionban, és természetesen arra is, hogy Taylor Swift hányszor kerül képernyőre a közvetítés során.

A fogadás és a szerencsejáték gyakran a játékosoknak is túlzott kísértést jelent, az NFL pedig próbálja megelőzni a balhékat, így a döntő véget érése előtt senki nem játszhat semmilyen szerencsejátékot, aki a munkáját végzi a Super Bowlon – a tiltás természetesen magukra az amerikaifutball-játékosokra is vonatkozik, a döntő utolsó játéka után viszont már szabad a vásár.

Las Vegason kívül is volt már dráma a Super Bowl előtti napokban, a leghírhedtebb Eugene Robinson esete. Őt az 1998-as Super Bowl előestéjén tartóztatták le, miután egy magát prostituáltnak álcázó rendőrnek tett ajánlatot, mindez órákkal azután történt, hogy átvette a pályán és azon kívül tanúsított példamutató viselkedésért járó Bart Starr-díjat. Talán nem meglepő: az Atlanta elveszítette a finálét, a csapatnak a mai napig sincs Super Bowl-győzelme.

San Francisco 49ers: harmadszor a hatodikért

Idén az NFC-t a San Francisco 49ers képviseli az NFL-döntőben, amely a Nemzeti Főcsoport első kiemeltjeként jutott a rájátszásba. Ott viszont nem hengerelt a csapat, a Green Bay Packers, majd a Detroit Lions ellen is hátrányból fordított.

A San Francisco azon kevés NFL-csapat egyike, amelyben nem az irányító a legnagyobb sztár, bár Brock Purdy ázsiója már nagyon sokat emelkedett azóta, hogy a 2022-es drafton az utolsó, 262. helyen választotta ki a 49ers.

Az alapszakasz legjobb támadójának a csapat futóját, az elkapásokkal is nagyon veszélyes Christian McCaffrey-t választotta meg a liga, aki a legtöbb touchdownt (21) érte el a 2023-as idényben, de mellette Brandon Aiyuk, George Kittle és Deebo Samuel is ezer yard fölött termelt az alapszakaszban, soha korábban egyetlen csapatnak sem volt hasonló négyese az NFL történetében.

A San Francisco győzelme esetén beállíthatja a Pittsburgh Steelers és a New England Patriots csúcsát. A 49ers az első öt döntőjét megnyerte, azóta viszont kettőt elveszített, legutóbb négy éve éppen a Kansas City Chiefs ellen kapott ki 31-20-ra, noha a záró negyed előtt még a 49ers vezetett 20-10-re.

A Chiefs és a 49ers párharca a nyolcadik a Super Bowlok történetében, amely megismétlődik, a korábbi hét ilyen párosításból csak kettő esetében lett valóban visszavágó a második döntő. Viszont a Kansas City és a San Francisco az első, amelynek két döntőjén is ugyanaz, Bill Vinovich a főbíró. Vinovich egyik segítője, Terry Killens pedig azzal ír történelmet, hogy korábbi Super Bowl-résztvevő játékosként most a bírói csapat tagjaként is pályára lép a döntőn. Killens huszonnégy éve, a Tennessee Titans tagjaként a vesztes oldalon állt a St. Louis Rams ellen, később pedig volt a San Francisco játékosa is.

Kansas City Chiefs: ez már dinasztia?

A Chiefs az elmúlt évek domináns NFL-csapata, az aktuális idényben már egymás után hatodik AFC-döntőjét vívta. Nem tekinthető véletlen egybeesésnek, hogy éppen ez a hatodik szezon, amelyben Patrick Mahomes a Kansas City kezdőirányítója.

Mahomes 2020-ban és tavaly egészen a bajnoki címig vezette a Chiefs, mindkét döntőnek lett a legértékesebb játékosa, márpedig kettőnél több Super Bowl-MVP-címe csak két játékosnak van az NFL történetében: ötször (négyszer a Patriots, egyszer, éppen Mahomesék ellen a Tampa Bay Buccaneers színeiben), Joe Montana, a 49ers legendája háromszor nyerte el az elismerést. 2021-ben Brady megakadályozta a Chiefst a címvédésben, így még mindig az általa vezetett 2005-ös Patriots az utolsó, amely bajnokként érkezett és úgy is távozott a Super Bowl helyszínéről.

Mahomes és a Chiefs idén újra nekifuthat a címvédésnek, s akkor már egyértelműen Chiefs dinasztiáról lenne szó. Maga Mahomes a tavalyi siker után ugyanis így hárította el a dicséretet: ahhoz még egyet kellene nyerni.

Mahomes támadóalakulata nem annyira erős, mint amilyen Purdy rendelkezésére áll, ez meg is látszott az alapszakaszban, amikor több meccsen döcögött a szekér. A rájátszásban már meggyőző volt a Chiefs, bár a Buffalo Bills elleni AFC-elődöntő szoros csatában dőlt el.

Travis Kelce az, akire Mahomes idén is számíthat, ő már hosszú évek óta az irányító megbízható célpontja. A harmincnégy éves játékos idén megdöntötte az NFL valaha volt legjobb elkapójának tartott (és egyébként 49ers-legenda) Jerry Rice csúcsát, Kelce immár 156 elkapást mutatott be rájátszásmeccsen. A Super Bowlon tovább növelheti ezt a számot.

Usher és Taylor Swift a Super Bowlon

Nem Kelce az egyetlen, aki rekordot döntött idén: barátnője, Taylor Swift lett az első, aki négy különböző albumával is elnyerte a Grammy-díjat. A sportoló és az énekes kapcsolata egészen új réteget vonzott az NFL-hez ebben az idényben, és aligha kétséges, hogy a véleményformálóként is meghatározó, 280 millió Instagram-követővel rendelkező Swift ott lesz Las Vegasban is a lelátón.

Csak összehasonlításképpen: Mahomes 6,2; Kelce 5,9; McCaffrey 2,3; Purdy pedig egymillió követőt tudhat magáénak, de még az NFL 29,4 milliója is eltörpül Taylor Swift követőtábora mellett. Swift megjelenése néhány szurkolót ugyan felbosszantott, de az NFL-nek jót tett: a nézettségi, a jegy- és az ajándéktárgy-eladási rekordok is megdőltek idén.

A Super Bowlon egyébként megszokott, hogy zenész főszereplő is van, a döntő második negyede után következik a félidei show, természetesen nem a párja miatt izguló Swift, hanem Usher lesz a fellépő.

Borítókép: Patrick Mahomes négy éve egyszer már Super Bowl-sikerre vezette a Chiefst a 49ers ellen (Fotó: Europress/AFP/Angela Weiss)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.