A Super Bowl-győztes irányító visszautasította az elismerést

Patrick Mahomes duplázott. A Kansas City Chiefs irányítója a 2020-as Super Bowl-siker után idén is úgy nyerte meg a bajnoki gyűrűt, hogy őt választották a döntő legjobb játékosának. Pedig a Chiefs szurkolói Mahomes sérülése miatt aggódtak a meccs előtt és alatt is, a sztárirányító azonban leküzdötte a fájdalmat, és győzelemre vezette csapatát a Philadelphia Eagles elleni fináléban.

2023. 02. 13. 16:08
Glendale, 2023. február 13. A Kansas City Chiefs játékosai a Vince Lombardi-trófeával ünneplik csapatuk 38-35 arányú gyõzelmét a Philadelphia Eagles ellen az Egyesült Államok profi amerikaifutball-ligájának (NFL) 57. alkalommal megrendezett döntõjében, az ún. Super Bowlon az arizoniai Glendale-ben 2023. február 12-én. A Chiefs 1970 és 2020 után harmadszor diadalmaskodott. Fotó: MTI/AP/David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kansas City Chiefs négy éven belül második Super Bowlját nyerte, magyar idő szerint ma hajnalban 38-35-re győzte le a Philadelphia Eaglest a 2022-es NFL-idény döntőjében. S ha az elmúlt öt szezon összmérlegét – a két végső siker mellett egy elveszített Super Bowl és két további főcsoportdöntő – vesszük figyelembe, jogos volt a korábbi négyszeres NFL-bajnok irányító, Terry Bradshaw felvetése a meccs után készített villáminterjúban: itt a liga új dinasztiája. A győztes Chiefs irányítója, Patrick Mahomes azonban udvariasan, egyben céltudatosan elhárította ezt a megállapítást.

Patrick Mahomes Super Bowl
Patrick Mahomes a Super Bowl győztesének járó Vince Lombardi-trófeával. Fotó: MTI/EPA/Caroline Brahman

– Nem vagyunk dinasztia, legalábbis még nem. De nem állunk meg. A felvetése azért tetszik – mondta a döntő legjobbjának választott Mahomes, aki az első játékos lett a XXI. században, aki egy idényen belül a bajnoki címet, valamint a döntő és az alapszakasz MVP-címét besöpörte.

Pedig a huszonhét éves Mahomes három hete, a Jacksonville Jaguars elleni főcsoport-elődöntőben megsérült, akkor néhány támadósorozatra be is állt helyette a pályafutása utolsó idényét bajnoki gyűrűvel zárt Chad Henne. Mahomes bokája nem jött teljesen rendbe a Super Bowlra sem, többször bicegett a játékok között, de amikor kellett, akkor leküzdötte a fájdalmat: a meccset eldöntő támadósorozatban volt egy huszonhat yardos futása, ami számára a leghosszabb volt az egész idényben.

– A meccs elején semmi gondom nem volt, a nagyszünet előtt viszont rosszul esett egy szerelés. Utána fájt a bokám, de tudtam mozgatni. Megmondtam előre, hogy semmi sem tarthat távol a pályától – fogalmazott Mahomes, aki három touchdownt passzolt a döntőben, és egyszer sem adta el a labdát.

A Chiefst az előző idények sikerek ellenére az idei szezontól sokan féltették, miután nyáron távozott a csapat sztárelkapója, Tyreek Hill.

– Sokkal több kritikát kaptunk szezon előtt, mint bármikor a pályafutásom során, de én azt mondtam, hogy amíg Andy Reid az edzőnk, addig a támadósorunk sikeres lesz – mondta Mahomes.

A hatvannégy éves vezetőedző visszaadta a kölcsönt, szerinte irányítója a sportág történetének legjobbjai közé emelkedhet.

– Mahomes a legnagyobb akar lenni, de alázatosan dolgozik ezért, senkinek nem dörgöli az orra alá a kiváló statisztikai mutatóit. Jó hatással van a társaira, márpedig a nagy irányítók jellemzője, hogy mindenkit jobbá tesznek maguk körül. Még a vezetőedzőt is – fogalmazott Reid, aki azt is leszögezte, hogy a pletykákkal ellentétben nem vonul vissza. Az Egyesült Államokban úgy tudják, hogy ha majd egyszer eljön ez a pillanat, akkor a magyar felmenőkkel rendelkező segítője, Matt Nagy lehet Reid utódja Kansas Cityben.

A vesztes oldalon is voltak kiváló teljesítmények. Jalen Hurts az első irányító lett, aki három futott touchdownt ért el Super Bowlon, viszont Mahomesszal ellentétből ő egyszer elveszítette a labdát, amelyet a Chiefs védelme rögtön touchdownig hordott vissza. Az első félidőben ennek ellenére az Eagles játszott jobban, 24-14-re vezetett a Philadelphia, de a nagyszünet után a Sasok védelmének nem volt válasza a Mahomes sérülése ellenére feljavult kansasi támadósor játékára.

Super Bowl: a bevételi oldal

A Chiefs pályára lépett játékosai fejenként 157 ezer dollárt kerestek a meccsen, a vesztes Eagles amerikaifutballistái 82 ezer dollárral gazdagodtak, utóbbi is nagyobb összeg, mint egy átlagos amerikai háztartás éves bevétele.

Persze nem véletlen, hogy a nagy meccsel ilyen jól lehet keresni, a Super Bowl évről évre a legnézettebb televíziós műsor az Egyesült Államokban, ennek megfelelően pedig hatalmas bevételt generál. A Super Bowl-reklámok külön fogalmat és árkategóriát jelentenek, az egyetlen meccsre gyártott szurkolói relikviákból dollártízmilliókat, a szponzori megállapodásokból majdnem kétmilliárd dollárt kaszál az NFL, amely az eladott jegyek árát is teljes mértékben megkapja, noha nem is fizet a stadionhasználatért.

Ennek megfelelően a rendező bevételei kisebbek, s ennek semmi köze ahhoz, hogy az idei, arizonai döntő után mindkét csapat tagjai panaszkodtak a túlságosan csúszós pályára. A rendezés még így is megéri, egy 2019-es kutatás szerint 30 és 130 millió dollár közötti haszonnal jár a magasabb áraknak és az ország más pontjairól érkező turistáknak köszönhetően.

Borítókép: A Kansas City Chiefs négy idényen belül második, összességében harmadik Super Bowl-győzelmét ünnepelhette Arizonában (Fotó: MTI/AP/David J. Phillip)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.