Nagy vagy Toth nyer? A Super Bowl magyar származású hősei

Az amerikai sportrajongókat egész héten a vasárnapi nagy meccs tartotta lázban. A magyar idő szerint hétfőn 0.30-kor (tv: Arena 4) kezdődő Super Bowl a világ legnézettebb sporteseményei közé tartozik, a bajnoki trófeáért a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles mérkőzik meg. Bármelyik csapat is nyer, lesz magyar származású győztes is: a Chiefs irányítóedzője, Matt Nagy vagy az Eagles két sérüléssel bajlódó játékosa, Arryn Siposs és Brett Toth. Talán meglepő, de nem túlzás: az NFL formálódását meghatározták hazánk fiai vagy leszármazottaik.

2023. 02. 12. 7:45
NFL: Buffalo Bills at Kansas City Chiefs
Oct 16, 2022; Kansas City, Missouri, USA; Kansas City Chiefs quarterback coach Matt Nagy watches as quarterback Patrick Mahomes (15) warms up prior to a game against the Buffalo Bills at GEHA Field at Arrowhead Stadium. Mandatory Credit: Jay Biggerstaff-USA TODAY Sports Fotó: USA TODAY Sports/Jay Biggerstaff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matt Nagy 2008 és 2017 között az Eaglesben, majd a Chiefsben is tagja volt Andy Reid stábjának. 2018-ban a Chicago Bears vezetőedzője lett, ám négy szezon után megköszönték a munkáját. A Chicagóban töltött évek miatt lemaradt a Chiefs három évvel ezelőtti Super Bowl-sikeréről, a 2022-es idény előtt viszont visszatért Kansas Citybe, s most irányítók edzőjeként ő is aranygyűrűt szerezhet. S Amerikában úgy tudják, néhány év múlva, a jelenleg hatvannégy éves Reid nyugdíjba vonulása után Nagy léphet majd a helyére.

Philadelphia Eagles v New York Giants
Arryn Siposs NFL ( Super Bowl )
Arryn Siposs ebben a játékban sérült meg (Fotó: Getty Images via AFP/Al Bello)

Ahogy Nagy, úgy a túloldalon Brett Toth és Arryn Siposs neve is egyértelműen árulkodik a magyar felmenőkről. S a Chiefs irányítóedzőjéhez hasonlóan várhatóan ők sem tehetnek a pályán csapatuk, a Philadelphia Eagles Super Bowl-győzelméért. A támadófalember Toth egyáltalán nem léphetett pályára az idényben, az újonc punter, Siposs tizennégy meccsen szerepelt, ám a New York Giants elleni sérülése óta nem állhatott az Eagles rendelkezésére.

Bármelyik csapat nyer tehát az idei Super Bowlon, lesz magyar származású győztes is. De egyáltalán nem ez lesz az első alkalom.

Magyar származású csúcstartók és Super Bowl MVP-k 

A profi amerikaifutball-liga (NFL) története kis túlzással egy magyar emberrel kezdődött. A jelenlegi harminckét csapat közül a legrégebb óta működő Chicago Bearst ugyanis George Halas alapította, aki 1920-ban az NFL elődjének, az APFA-nak is a társalapítója lett. Halas hosszú éveken át párhuzamosan volt a Bears tulajdonosa és vezetőedzője, ma pedig az ő nevét viseli a nemzeti konferencia (NFC) győztesének járó trófea. Édesapja, Frank pilseni születése miatt több forrás cseh származásúnak tartja, de a Halas név egyértelműen árulkodik az OsztrákMagyar Monarchiából Amerikába költözött úr magyar gyökereiről.

Halas edzőként aratott 324 győzelme sokáig NFL-rekord volt, amíg egy másik magyar származású szakember tovább javította a csúcsot. Don Shula szülei, Süle Dénes és Miller Mária gyerekként kerültek az Egyesült Államokba, gyermekük pedig a mai napig az egyetlen edző, aki veretlen idény végén nyert Super Bowlt csapatával, az 1972-es Miami Dolphinsszal. Ugyanennek a csapatnak futójátékosként volt tagja Larry Csonka, aki a címvédés alkalmával a döntő legértékesebb játékosa (MVP) lett.

Bár az még csak a nyolcadik Super Bowl volt, nem Csonka volt az első magyar származású játékos, aki elnyerte az elismerést. Joe Namath nagyapja még Németh néven vándorolt ki Amerikába, de a játékos apja megváltoztatta az írásmódot, hogy a helyiek jól tudják kiejteni a nevet.

Joe Namath és a New York Jets bajnoki címe kulcsfontosságú volt a Super Bowl jelentőségét illetően, ugyanis a harmadik nagydöntő volt az első, amelyet nem NFL-csapat, hanem a rivális liga, az AFL képviselője nyert meg. Az egyenrangúság bizonyítása után a két liga hamarosan egyesült, de a két főcsoport bizonyos mértékig a mai napig őrzi a két külön liga korszakának emlékét.

A Fradi labdarúgója végül az amerikaifutballt forradalmasította

Szintén meghatározó szerepe volt a két liga egyesülésében a Magyarországon született, családjával az 1956-os forradalom után emigrált Gogolák Péternek (Pete Gogolak), aki távozása előtt a Ferencváros – pontosabban kényszerűségből felvett nevén a Kinizsi – utánpótlásában futballozott.

Ő ugyan Amerikában Super Bowlt nem, „csak” két AFL-bajnoki címet nyert a Buffalo Bills rúgójátékosaként, viszont a labdarúgómúltjából adódó rúgótechnikája forradalmasította a posztot, s képességei túl nagy csábítást jelentettek az NFL-es New York Giantsnek, holott a két liga között volt egy hallgatólagos megállapodás, hogy nem vesznek át a túloldalról játékost. Gogolak a mai napig a Giants történetének legponterősebb játékosa, a csapatváltása pedig szintén fontos katalizátora volt a két liga egyesülésének. Öccse, Károly (Charlie) is játszott az NFL-ben.

További Super Bowl-bajnokok és az utóbbi évek próbálkozói

Joe Theismann osztrák apa és magyar anya (Tóbiás Olga) gyermekeként született az Egyesült Államokban, s az 1982-es, csonka szezon végén ünnepelhetett bajnoki címet a Washington Redskins irányítójaként. Bernie Kosar három AFC-döntőt bukott el a Cleveland Browns első számú irányítójaként, de pályafutása alkonyán, cserejátékosként a Super Bowl-gyűrűt is megszerezte a Dallas Cowboys tagjaként. A temesvári születésű Meskó Zoltán a 2012-es Super Bowlon a New England Patriots puntereként a vesztes oldalon játszott.

A 2010-es években mindkét idei döntős csapatban megfordult Jordan Kovacs, ám egyik keretében sem tudott megragadni. Jelenleg is a ligában szerepel az amerikaiak számára nyelvtörő nevű Clayton Fejedelem, aki a Miami Dolphins söprögetőjeként még a rájátszásban is szerepelt idén. 2021 őszén a sportágat is itthon tanult, Fehérváron játszó Zilai János is közel került az NFL-hez a liga nemzetközi programján keresztül, ám végül nem kapott lehetőséget egyik csapatnál sem. 

Super Bowl
Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs (hétfő, 0.30, tv.: Arena 4)

Borítókép: Matt Nagy figyeli tanítványa, Patrick Mahomes játékát (Fotó: USA Today Sports/Jay Biggerstaff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.