Néhány karnyújtásnyira az NFL a magyar játékos számára

Az NFL a legelérhetetlenebb amerikai profi ligának tűnik az Egyesült Államokon kívüli sportolók számára. A jégkorong- (NHL) és a kosárlabda-bajnokság (NBA) draftjain rendre elkelnek a világ más vidékeiről való játékosok is, az NFL-be viszont lényegében kizárólag a szintén magas színvonalú, amerikai egyetemi bajnokságból vezetett az út. Most viszont egy magyar játékos előtt is megnyílt a lehetőség, hogy a liga szakértői előtt megmutathatja magát.

2021. 09. 23. 17:51
null
20210912 Székesfehérvár Magyarország Izrael Amerikai Futball Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zilai János, a Fehérvár Enthroners és a magyar válogatott linebackere ötven amerikai futballista közé került be, akik a világ minden pontjáról Londonba gyűlnek, hogy megmutassák magukat az NFL október 12-i, nemzetközi felmérőjén. A programot 2018-ban indított a profi amerikaifutball-liga, és ezen keresztül jutott be az NFL-ben a brit Efe Obada (Buffalo Bills), az ausztrál Jordan Mailata (Philadelphia Eagles) és a chilei Sammis Reyes (Washington Football Team) is. Az ő példájuk lebeghet a huszonhárom éves magyar játékos előtt.

Mikor hallottál először a lehetőségről, hogy bekerülhetsz az idei felmérőre?
– Három-négy hete kerestek meg egy nemzetközi ügynökségtől, hogy akár szívesen látnának Londonban, de akkor még nem voltak konkrétumok. Úgyhogy amikor kedd este megjelent az NFL oldalán a lista, rajta az én nevemmel, akkor sokkolt, hogy ez valóban megtörténik.

– Mit szóltak a hírhez a csapattársaid?
– Már a megkeresést említettem nekik, azóta mondogatják, hogy itt szupersztár, jönnek velem Amerikába. Volt, hogy felvették helyettem a telefont is, kapom az ívet rendesen, de nagyon büszkék rám, és csodálatos érzés, hogy mennyien gratuláltak.

– Magyarországon milyen reményekkel, álmokkal kezdi el valaki az amerikai futballt?
– Tíz éve kezdtem játszani, eleinte csak azért, mert sportolni szerettem volna valamit. Aztán szép apránként kialakult, hogy szeretnék a tengerentúlon focizni, és egyre inkább éreztem, hogy nem elérhetetlen ez a cél. Persze nem hangoztattam nap mint nap, de ezért dolgoztam az elmúlt években, és csodálatos érzés, hogy most néhány karnyújtásnyira került az NFL.

– Mekkora drukk van benned, hogyan készülsz a felmérőre?
– A felkészülésemen nem változtatok, ami eddig működött, az továbbra is fejlesztő hatású. A teljesítményem miatt nem vagyok ideges, tudom, hogy a legjobbat fogom kihozni magamból. A drukkot inkább az esemény jelentősége táplálja, és bevallom, hogy a lista megjelenése óta 120-as a pulzusom napi 24 órában.

– Mennyire pontosan tudod, hogy milyen feladatok várnak rád Londonban?
– Ugyanazokat a gyakorlatokat kell elvégeznem, amelyeket az egyetemi sztároknak a szokásos amerikai hivatalos felmérőn. Lényegében a miénk annak az ikertestvére lesz, csak nem amerikai srácoknak, hanem a világ más pontjairól érkező sportolóknak. Lesz sprint, helyből távolugrás, súlypontemelkedés-mérés, valamint pozícióspecifikus gyakorlatok is.

– Hogyan jellemeznéd közérthetően a pályán betöltött szerepedet? Mi a legnagyobb erősséged?
– Linebackerként a védelem középső vonalában játszom. Előttem a még nagyobb srácok birkóznak az ellenfél hasonlóan nagy termetű játékosaival, mögöttem a gyors játékosok veszik fel a versenyt a támadók gyors embereivel. Az én posztomon egyszerre kell nagynak, erősnek, ugyanakkor gyorsnak is lenni. Erősségem, hogy nagyobb nyílt téren is biztosan végre tudom hajtani a szerelést a labdahordón.

– Ahhoz, hogy az erősségeidet meg tudd mutatni az NFL szakértői előtt, először el is kell jutnod Londonba, ami a járványügyi biztonsági intézkedések miatt mostanság nem magától értetődő.
– Valóban bonyolult a helyzet, mert az oltásomat nem akarják elfogadni. Az NFL segít, egyébként is mindent a liga szervez az utazással kapcsolatban. Gondolom, van más játékosnak is hasonló problémája, biztos vagyok benne, hogy lesz megoldás a problémára.

– Ha minden jól alakul Londonban, akkor mi lesz a következő lépés?
– Nincs meghatározott létszám, amennyit továbbvisznek a programban az ötven főből. Akit érdemesnek találnak rá, az három hónapos továbbképzésen, amerikai edzőtáborban vehet részt. Utána választhat ki bennünket egy-egy NFL-csapat, ahol először az edzőcsapatba, a harmadik–negyedik sorba kerülnénk, de onnan már lehetőség nyílik feljátszani magunkat az igazi meccskeretbe.

Magyarok az NFL-ben

Zilai János lehet az első, aki a hazai bajnokságból juthat el az amerikai futball csúcsligájába, ugyanakkor voltak már a sportágnak magyar származású sztárjai. Joe Namath és Larry Csonka is Super Bowl MVP, azaz a nagydöntő legértékesebb játékosa lett, ők mindketten már az Egyesült Államokban születtek. Tizenévesen, az 1956-os forradalom miatt emigráltak az USA-ba a Gogolák testvérek, Péter (Pete) és Károly (Charles), akik európai focimúltjuknak köszönhetően forradalmasították a rúgóposztot az NFL-ben. Ők is mindketten az amerikai egyetemi rendszeren keresztül kerültek a profi ligába, ahogy a közelmúltban a temesvári születésű Meskó Zoltán is.

A borítóképen: Zilai János (középen, 51) akcióban a szeptemberi Magyarország–Izrael mérkőzésen. Fotó: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.