Az UEFA elnöke megdöbbentő bejelentést tett a kongresszuson

Meglepetésre nem indul az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki posztjáért a 2027-es választáson a szervezetet 2016. szeptember óta irányító Aleksander Ceferin.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 15:39
CEFERIN, Aleksander
Párizs, 2024. február 8. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke beszél az szövetség 48. kongresszusán Párizsban 2024. február 8-án. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erre vonatkozó döntését Párizsban, a csütörtöki UEFA-kongresszust követően jelentette be az 56 éves szlovén sportvezető. A testület ezt megelőzően az ülésén módosította az alapszabály vonatkozó részét, és ezzel lehetővé tette, hogy Ceferin újra indulhasson, de az elnök nem él a lehetőséggel.

– Már hat hónappal ezelőtt eldöntöttem, hogy nem pályázom meg a posztot a következő alkalommal – nyilatkozta Ceferin, és hozzátette: bizonyos idő elteltével minden szervezetnek szüksége van frissítésre.

– Belefáradtam a koronavírus-járványba és a két háborúba, valamint az olyan értelmetlen projektekbe, mint az úgynevezett Európai Szuperliga – jelentette ki az UEFA-elnök, aki elmondása szerint elsőként a családját tájékoztatta a döntéséről.

 

Ceferin tavaly decemberben egy végrehajtó bizottsági ülésen vetette fel az alapszabály-módosítás lehetőségét, amelynek részeként a korábban saját maga által javasolt előírás változtatását szorgalmazta, így minden hivatalos tisztséget akár több mint három cikluson át is betölthet ugyanaz a személy.

Az elmúlt hónapokban heves vita folyt az UEFA alapszabályának módosításáról. Csütörtökön azonban az 55 tagország nemzeti szövetsége közül egy tartózkodás mellett csak három szavazott az ellen, hogy a különböző változtatások elfogadásáról ne egyesével, hanem egyszerre voksoljanak. Így nem alakult ki vita az egyes alapszabály-módosításokról, hanem az összes változtatást nagy többséggel jóváhagyták.

Német hírügynökségi értesülés szerint az UEFA olyan jogi vélemény alapján akart változtatásokat, amely szerint az alapszabály korábbi szövege nem volt összeegyeztethető a svájci joggal, miközben a szervezet központja Nyonban van.

Aleksander Ceferint tavaly közfelkiáltással erősítették meg az elnöki poszton.

Borítókép: Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke beszél az szövetség 48. kongresszusán Párizsban 2024. február 8-án (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.