A csoportelsőség hátulütői miatt aggódik a csapatkapitány

Nagy győzelmet aratott a nőivízilabda-válogatott a dohai vizes világbajnokság csütörtöki csoportmeccsén, 13-9-re múlta felül a már olimpiai kvótával rendelkező ausztrál válogatottat. A magabiztos siker csoportelsőséget ért a magyar hölgyeknek, aminek a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita szerint megvan a hátránya.

2024. 02. 08. 14:35
KESZTHELYI-NAGY Rita
Doha, 2024. február 4. Keszthelyi Rita (j) a nõi vízilabdatorna csoportkörének 1. fordulójában játszott Magyarország - Új-Zéland mérkõzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első valódi erőfelmérőjét sikerrel tudta le a magyar válogatott Dohában, csütörtökön 13-9-re nyerte meg az ausztrálok elleni meccset, ezzel csoportelsőként a nyolc közé jutott, míg a szigetországiakra újabb meccs vár a negyeddöntőbe kerülésért. Ezzel továbbá az is eldőlt, hogy a negyeddöntőben az Egyesült Államok helyett – minden bizonnyal – Hollandia vár a mieinkre, ami komoly erőpróba lesz. Ráadásul csapatkapitány szerint nem könnyíti meg a magyar csapat feladatát, hogy a csoportelsőség mellé extra pihenőnap jár, így legközelebb csak hétfőn lesz meccse.

MAHIEU Geraldine; MIHÓK Attila, magyar válogatott, női vízilabda
Nagy volt az öröm a magyar kispadnál az ausztrálok legyőzését követően (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mint egy falat kenyér

– Ezzel nem árulok el nagy meglepetést, de ez a győzelem nekünk annyira kellett, mint egy falat kenyér. Rendkívül fontos volt amiatt, hogy a helyére billenjen a lelkivilágunk. Egy nagyon kemény negyeddöntő vár ránk. Itt mindig 

az a kérdés, hogy mennyire ül le a csoportelső, mert az a tapasztalat, hogy a csoportelsők nagyon szenvedni szoktak. Három nap szünet után kell játszaniuk, kiesnek a ritmusból. Úgyhogy erre nagyon oda kell majd figyelnünk – magyarázta a klasszis.

Persze a nagy győzelmet követően a negyeddöntőre való felkészülés is jobb hangulatban telhet, főleg, hogy a játékosok ezúttal olyan teljesítményt nyújtottak, amit elvárnak maguktól.

– Az edzőváltás óta magunkkal foglalkoztunk, a saját játékunkat kellett megtalálnunk, és azt próbáljunk az ellenféléhez igazítani, nem pedig fordítva. Ez maximálisan sikerült, védekezésben odafigyeltünk egymásra, és nagyon fontos volt, hogy élni tudtunk a fórjainkkal. Megtaláltuk a keresett csapatszellemet, és emellett újra voltak jó egyéni teljesítmények – állapította meg elégedetten Keszthelyi-Nagy.

Az ausztrálok kapujába három gólt berámoló Szilágyi Dorottya is felszabadultan nyilatkozott az M4 Sportnak. Az egri pólósnak a januári Európa-bajnokság nem sikerült jól, de most kezd rátalálni önmagára.

– Talán nagyobb szükségünk volt erre a pozitív visszajelzésre, mint azt gondoltam. Ezt nem a saját góljaimra értem, hanem hogy jól védekezzünk és csapatként működjünk. Ez a meccs nagyobb lendületet adott, mint vártam – mondta Szilágyi nagy mosollyal. – Rengeteget edzettünk, de minden a medencében dől el. Azon múlik, hogy mentálisan milyen állapotban vagy az adott meccsen, észreveszed-e a társad, elég bátor vagy-e. Úgy látom, hogy most csapatként sikerült átlépnünk ezt a problémát, azt érzem, hogy összeállt a csapatunk. Szerintem teljesen mindegy, hogy kivel nézünk szembe, ha mindenki kihozza magából a maximumot, akkor győzelem lesz a vége.

 

Védekezni akartak

Mihók Attila társ szövetségi kapitány is elégedetten szemlélte a mérkőzést. Nem véletlenül, hiszen a tanítványai fegyelmezetten követték az utasításait, nagy hangsúlyt fektettek a védekezésre. 

– Mindenki megértette, hogy tíz fölötti kapott góllal olyan extra teljesítményt kellene nyújtani a támadásban, amit a vb-re kvalifikált csapatok ellen nehéz lenne felmutatni. Akartunk védekezni, ez a kulcs, mert az természetes, hogy gólokat szeretnénk lőni, de a védekezést is ugyanúgy kell akarni.

Fegyelmezetten kell tartanunk magunkat a terveinkhez, hogy rá tudjuk kényszeríteni az akaratunkat az ellenfélre. Ez működött, és meglett a gyümölcse – fogalmazott Mihók, aki nem akart jóslatokba bocsátkozni a negyeddöntő előtt.

A világbajnokság csoportköre egyébként eddig nem tartogatott sok meglepetést, még négy mérkőzés eredményére várunk, de eddig az esélyesek egyike sem botlott. A vb-n kiosztásra kerülő két olimpiai kvótára pályázó három topcsapat közül a magyar és az olasz már negyeddöntős, Kanada viszont a D csoport második helyén végzett, így újabb összecsapás vár rá, Új-Zéland ellen a nyolc közé kerülésért, győzelem esetén pedig a spanyolok ellen folytatják a juharlevelesek. Hacsak nem történik óriási meglepetés, a mieink a negyeddöntőben a hollandokkal, az olaszok pedig a görögökkel csapnak össze.

Borítókép: Keszthelyi-Nagy Rita a labdát kergeti (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.