Az Inter javára hozott VAR-döntés mérföldkő lehet + videó

Szerda este az Inter a Serie A 21. fordulójából elhalasztott mérkőzés pótlásán 4-0-ra nyert a Bajnokok Ligája-részvételért küzdő Atalanta ellen. Míg az Inter a győzelmet és immár tizenkét pontos előnyét ünnepelte, az Atalanta edzője két VAR-ítélet miatt is bosszankodott. A második mérföldkövet jelenthet a videóbírós technológia alkalmazásában.

2024. 02. 29. 10:05
FC Internazionale v Atalanta BC - Serie A TIM
Lautaro Martinez is in action during the Serie A football match between FC Internazionale and Atalanta BC at Giuseppe Meazza Stadium in Milan, Italy, on February 28, 2024. (Photo by Mairo Cinquetti/NurPhoto) (Photo by Mairo Cinquetti / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP/Mairo Cinquetti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benne volt a pakliban, hogy az olasz listavezető Inter nehéz mérkőzést vív a Bajnokok Ligája-részvételre hajtó Atalanta ellen. A tizedik percben úgy tűnt, a bergamóiak meg is szerzik a vezetést a Giuseppe Meazza Stadionban, ám VAR-vizsgálat után kezezés miatt érvénytelenítették a Milan által az Atalantának kölcsönadott Charles de Ketelaere találatát. A vendégek körében ez az egyébként egyértelműnek tűnő ítélet sem volt népszerű, de igazán az Inter harmadik góljához vezető VAR-vizsgálat borzolta a kedélyeket.

FC Internazionale v Atalanta BC - Serie A TIM Inter VAR Federico Dimarco
Federico Dimarco beadása indította el és az ő gólja zárta le az Inter és az Atalanta meccsének vitatott VAR-jelenetsorát (Fotó: NurPhoto/AFP/Mairo Cinquetti)

Simone Inzaghi csapata az első félidőben kétgólos előnyt szerzett, Matteo Darmian és a gólkirályjelölt Lautaro Martínez is betalált. Aztán jött a második félidő elején Federico Dimarco beadása.

 

A VAR percekig vizsgálta az Inter rossz beadását

A bal oldali védő nem találta el jól a labdát, az asszisztens jelzett is, hogy kirúgás következik, ám a labda egészen furcsa ívet leírva visszakanyarodott a pályára. A legtöbb játékos már a kirúgásra készült, Denzel Dumfries viszont megpróbálkozott egy beadással, amivel eltalálta Hans Hateboer kezét.

Az, hogy a közelről kézre lőtt labdáért a VAR-korszakban tizenegyes jár, nem újdonság, viszont éppen az ehhez hasonló helyzetek miatt nem szokták már a lest valós időben beinteni a partjelzők. A zászló ezúttal még Dumfries beadása előtt emelkedett, a játékvezető viszont csak utána fújt a sípjába.

Több mint négy perccel az eset után megszületett az ítélet: tizenegyes.

Az ítélet a jövőre vonatkozóan is kérdéseket vet fel. Beinthetik-e újra a lest az asszisztensek, ha a zászlójelzés úgysem szakítja meg a játékot? Megadható lenne-e a VAR-ral a hírhedt 2002-es Spanyolország–Dél-Korea vb-meccs gólja? És egyáltalán: marad-e még szerepük az asszisztenseknek, ha a zászlójelzéseik szinte semmit sem jelentenek?

Martínez büntetőjét egyébként kivédte Marco Carnesecchi kapus, de a kipattanót Dimarco belőtte. Később a 4-0-s végeredményt Davide Frattesi állította be. Az Inter hatvankilenc pontos, tizenkettővel előzi meg a Juventust, éppen tizenkét fordulóval a zárás előtt, azaz egyre közelebb a milánóiak huszadik bajnoki címe és az ezzel a címer fölé járó második csillag.

 

„Edzésen sem adták volna meg az Inter gólját”

Az Atalanta sokkal sűrűbb helyen található a tabellán, megmaradt a két pont hátránya a biztos Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyen álló Bologna mögött, s ugyanennyi az előnye az AS Romával szemben.

Gian Piero Gasperini, a bergamóiak vezetőedzője elismerte, hogy az Inter alighanem az említett VAR-ítéletek nélkül is megnyerte volna a meccset, de így sem hagyta szó nélkül a harmadik gólt, amely után már a hét végi, Bologna elleni rangadóra gondolva lecserélte a kulcsjátékosait.

– A mérkőzés a vége felé már inkább edzéssé silányult. De azt gondolom, hogy az Inter harmadik gólját még edzésen sem adták volna meg – mondta a szakember, aki korábban ült az Inter kispadján is, igaz, kevesebb mint három hónap után távoznia kellett.

Borítókép: Lautaro Martínez készül a hosszas vizsgálat után megítélt tizenegyes elvégzésére (Fotó: NurPhoto/AFP/Mairo Cinquetti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.