Marco Rossi a spanyol élvonalból is nevezhet labdarúgót az Eb-re

Néhány hete váratlanul újabb név jelent meg Marco Rossi potenciális jelöltjei között. A tizenkilenc éves Yaakobishvili Antal bemutatkozott a spanyol élvonalban, ráadásul egyenesen a listavezető Girona színeiben. A közeljövőben a fiatal védő és öccse, a Barcelona kapusa, Yaakobishvili Áron is a magyar labdarúgás erőssége lehet, de Yaakobishvili Antal már Marco Rossi idei Eb-keretében is számításba jöhet, ha rendszeres játéklehetőséget vív ki magának klubjában.

2024. 02. 01. 4:56
Yaakobishvili Antal a Sevilla elleni spanyol bajnoki mérkőzés közben. Fotó: Urbanandsport/NurPhoto via AFP/Joan Valls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új nevet tanulnak a magyar futballkedvelők, s a Yaakobishvili testvérek miatt rögtön a spanyol élcsapatokra figyelhetnek. A tizenkilenc éves védő, Yaakobishvili Antal az elmúlt hetekben a bajnokságban és a Király-kupában is bemutatkozott a La Liga éllovasa, a Girona színeiben, míg öccse, a tizenhét éves kapus, Yaakobishvili Áron több tétmérkőzésen a Barcelona felnőttcsapatának kispadján ülhetett a 2023/24-es idényben.

Yaakobishvili Antal magyar válogatott
Yaakobishvili Antal több korosztályban is viselte már a magyar válogatott mezét (Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia)

A magyar fülnek furcsa hangzású családnevet grúz édesapjuktól örökölték a fiúk, akik Budapesten születtek, Magyarországon kezdtek el futballozni és mindketten magyar utánpótlás-válogatottak. Nem véletlen azonban, hogy nem a magyar, hanem a spanyol élvonal klubjaiban rúgják be épp a felnőtt csapat ajtaját. Yaakobisvhili Áron 2017-ben, tizenegy évesen utazott ki egy válogatóra, ahol két nap után lecsaptak rá az Atletic Sant Just képviselői, a kiscsapattól egy évvel később került a Barcelona akadémiájára, ahol ma már baszk társával, a nála két évvel idősebb Ander Astralagával versenyez azért, hogy ki lehet hosszú távon utódja.

A hét évvel ezelőtti sikeres válogató után az egész család Spanyolországba költözött, Antal 2021-ben került a kisebb nevű, de idén erősebb eredményeket hozó katalán csapathoz, a Gironához, amelynek színeiben végül január 21-én, a Sevilla elleni 5-1-es siker alkalmával mutatkozott be a spanyol élvonalban. Yaakobishvili előtt legutóbb Pintér Ádám léphetett pályára magyarként a La Ligában.

– Óriási eredménynek tartom, hogy tizenkilenc évesen bemutatkozott Spanyolországban egy felnőttcsapatban. Kicsit könnyebb volt neki, mint nekem, hiszen míg én huszonkét évesen az NB I-ből mentem ki, ő már egy ideje ott nevelkedett, így nincsenek nyelvi problémái, a közeg már befogadta. Ezt a későbbiekben mind a saját javára tudja fordítani – mondta a Mandinernek Pintér, aki 2010 és 2013 között volt a Real Zaragoza futballistája.

Yaakobishvili Antal tagja lesz keretének?

Érdekesség, hogy egyik Yaakobishvili fivér sem a jelenlegi pozíciójában kezdett futballozni.

– Áron egy utánpótlástornán, kényszerből állt be először a kapuba, és azonnal ott ragadt. Antal támadó szellemű játékos volt, kreatívan játszott, magasabb volt az átlagnál, nagyon szeretett cselezni, kapura lőni. 2015-ben az MTK-hoz került, ott tanult meg belső védőt játszani – árulta el a Sportrádiónak Szentkatolnay Miklós, aki Yaakobishviliék egyik első edzője volt a budai Baráti Bőrlabda FC-nél.

A fiatalokkal dolgozó szakember szerint a tizenkilenc éves védő akár már az idei Európa-bajnokságra bekerülhet a magyar keretbe, ha a következő hónapokban stabilan játszik a Gironában.

Marco Rossi eddig még nem küldött meghívót Yaakobishvilinek, a védő ugyanakkor tavaly ősszel az U21-es nemzeti csapatban már bemutatkozott, a Skócia ellen 0-0-ra végződött Eb-selejtezőn. A meccsen hosszú indításaival is felhívta magára a figyelmet.

– Próbálok védőként mindig messzire nézni, ha van lehetőség, megpróbálom a hosszú passzt – mondta a meccs után a tizenkilenc éves futballista. Yaakobishvili akkor még csak bízott benne, hogy hamarosan lehetőséget kap a Girona felnőttcsapatában, azóta átesett a tűzkeresztségen, de nem szaladt el vele a ló.

– Marco Rossi meghívója még messze van, addig sokat kell fejlődnöm, lépésről lépésre szeretnék haladni. Szeretnék a következő egy évben minél többet játszani a Girona első csapatában, a többit majd meglátjuk – fogalmazott a magyar futball új védőreménysége.

Bár Yaakobishvili a legutóbbi fordulóban a Celta Vigo elleni mérkőzést a kispadról figyelte, a Girona vezetőedzőjének szavai alapján jó esélye van arra, hogy a folytatásban még több lehetőséget kapjon a váratlanul a bajnoki címért küzdő együttesnél.

– Antal velünk készült az előszezonban, a klub nagyon bízik benne. Olyan játékos, amilyenre most szükségünk van, mentálisan készen áll, ami nagyon fontos. Ő a jövő embere – fogalmazott Míchel Sánchez, aki akkor sem tette meg bűnbaknak a játékost, amikor az ő vétlen kezezése miatt ítéltek büntetőt a katalánok ellen a Mallorca elleni, végül 3-2-re elveszített kupameccsen.

Borítókép: Yaakobishvili Antal pályafutása első La Liga-meccsén, a Sevilla ellen (Fotó: Urbanandsport/NurPhoto via AFP/Joan Valls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.