Minden vasárnap dől el – így juthat ki az olimpiára a magyar válogatott

A magyar női kosárlabda-válogatott pénteken este 81-75-re legyőzte a Tokióban ezüstérmet nyert Japánt a Sopronban zajló olimpiai selejtezőn. Két forduló után úgy alakultak az eredmények, hogy mind a négy csapat, tehát Spanyolország és Kanada is három-három pontot szerzett, tehát csak vasárnap, a harmadik körben dől el, melyik három ünnepelhet olimpiai részvételt, és melyik lesz az az egy, amely csalódott lesz. Még az is előfordulhat, hogy ez a Japán elleni siker elég lesz az üdvösséghez.

2024. 02. 10. 10:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy meccs is elég lehet – ez szinte szlogenként kísérte az olimpiai selejtező felvezetését. A női kosárlabda-válogatott negyvennégy éve, Moszkvában vehetett részt a legutóbb a játékokon, és most azzal nyílt ki résnyire a Párizsra nyíló kapu előtte, hogy tavaly júniusban bravúros teljesítménnyel a negyedik helyen végzett az Európa-bajnokságon. Ez adta a jogot szerepelni a selejtezőn, amelynek a négyes csoportjaiból három csapat jut tovább.

Forrás: Fiba.com

Az nyilvánvaló volt, hogy a magyar válogatottnak ítélte mindenki a legkisebb esélyt, illetve, ha a kieső, negyedik helyet vesszük, akkor a legnagyobbat. Az olimpiai ezüstérmes Japán, a világbajnoki negyedik Kanada és az Eb-második Spanyolország minden ranglistán Székely Norbert csapata előtt található, fantasztikus neveket találunk a kereteikben, és ezért is hangsúlyozta mindenki, hogy a csodába illő bravúrhoz, az olimpiai részvételhez elég lehet egy meccset megnyerni, elég egyetlen tökéletes napot kifogni. Ennyi már biztosan megtörtént, hiszen a magyar együttes az első napon kikapott ugyan Kanadától, pénteken este azonban fantasztikus teljesítményt nyújtva 81-75-re legyőzte Japánt.

 

Lement tehát két kör, és a szlogen akár igaz is lehet. Mind a négy csapat három pontot gyűjtött, azaz minden a vasárnapi, utolsó fordulóban dől el. Be kell vallani, azzal, hogy a magyar és a spanyol válogatott játssza a második mérkőzést helyzeti előnybe kerül, hiszen tudják majd az első találkozó, a Kanada–Japán meccs eredményét, amely egyértelművé teszi majd a lehetőségeket. Azt tudni kell, hogy egyenlő pontszám esetén az egymás elleni eredmény számít.

1. Ha Kanada nyer, akkor biztosan továbbjut. Ennek mi nagyon örülnénk, mert akkor mi akár ki is kaphatunk a spanyoloktól, hiszen ugyanúgy négy ponttal végeznénk, mint a japánok, akiket legyőztünk, és tényleg elég lenne az egy győzelem az üdvösséghez. Ebben az esetben tehát Japán esne ki.

2. Ha Kanada nyer, és mi is nyerünk, akkor Spanyolország esik ki, mert kikapott Japántól az első fordulóban.

3. Ha Japán nyer, akkor nekünk mindenféleképpen le kell győznünk a spanyolokat, ellenkező esetben Kanadával együtt lennénk négy pontosak, és mi az észak-amerikaiaktól vereséget szenvedtünk. Magyar siker esetén Kanada esik ki, mivel kikapott Spanyolországtól.  Itt viszont fontos megjegyezni, hogyha Japán legyőzi Kanadát, akkor a spanyoloknak tétnélkülivé válik a mieink elleni meccs, hiszen az automatikusan az ő kijutásukat jelentené. 

Természetesen abban reménykedhetünk, hogy az első pontban vázolt forgatókönyv valósul meg. Az biztos, hogy a Kanada–Japán mérkőzés vesztese kiszolgáltatott helyzetben figyeli majd a magyar és a spanyol válogatott meccsét, és szurkol annak, hogy számára kedvező eredményt szülessen, másként ugyanis az utolsó helyen végez, és nem mehet az olimpiára…

Olimpiai selejtező, Sopron, 3. forduló, vasárnap: Kanada–Japán 15.00 (M4 Sport), Magyarország–Spanyolország 17.30 (M4 Sport)

Borítókép: Juhász Dorka mindkét eddigi meccsen nagyszerűen játszott (Forrás: Fiba.com)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.