Amerikai segítséggel ugrunk neki a hollandoknak az olimpiai kvótáért

Az első meccslabda, amit még nem remegő kézzel kell bevágni. Röviden így jellemezhetjük a hétfői (17.00) Magyarország–Hollandia női negyeddöntőt a Dohában zajló vízilabda-világbajnokságon. A győzelem önmagában még nem garantálja az olimpiai kvótát, de vereséggel sem feltétlenül úszik el minden. A mélypontot jelentő idei Eb-t leszámítva a magyar válogatottnak általában jól megy a vb- és Eb-címvédő Hollandia ellen, Mihók Attila csapata ráadásul a női mezőnyt uraló amerikaiaktól is segítséget kapott.

2024. 02. 12. 5:45
GURISATTI Gréta
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először is, vegyük át ismét a legfontosabbat: a nőknél a dohai világbajnokságon a még kiadó két olimpiai kvóta kél el. Izgalom és papírforma kéz a kézben jár: a legjobb nyolc közé a nyolc legjobb csapat jutott be: öt olyan, amelyik már biztosította párizsi részvételét (Egyesült Államok, Ausztrália, Spanyolország, Hollandia és Görögország) és három olyan, amelyik még nem (Magyarország, Olaszország, Kanada). A magyar, olasz, kanadai trióból tehát az egyik lemarad a 2024-es nyári játékokról.

MAHIEU Geraldine; CSEH Sándor; MIHÓK Attila, magyar vízilabda-válogatott, vízilada-vb, negyeddöntő, magyarország, hollandia, olimpiai kvóta
A két kapitány, Mihók Attila (guggol), Cseh Sándor (áll). Végre egységben a csapattal. Fotó: MTI/Kovács Tamás

További érdekesség, hogy e három csapat a negyeddöntőben elkerüli egymást, tehát csak közvetve csatázik. Időrendi sorrendben a következő a párosítás: Egyesült Államok–Ausztrália, Spanyolország–Kanada, Magyarország–Hollandia, Olaszország–Görögország. Elméletileg megtörténhet, hogy mindhárom nyer és továbbjut, és az is, hogy mindhárom kikap. E két szélsőséges esetben még nem dőlne el a kvótakérdés. Két továbbjutó esetén lezárul a kvalifikáció, egy esetén pedig a két vesztes az 5–8. helyért vív éles párharcot.

Az elmúlt évek erőviszonyai alapján a nekünk fontos három párharcból a kanadaiak sikere a legkevésbé valószínű Spanyolország ellen.

A három mérkőzésből ráadásul ez az első, azaz a mieink úgy ugorhatnak medencébe Hollandia ellen, hogy tudják, a győzelem olimpiai kvótát jelent, de a vereség sem tragédia. Ez azért mindenképpen megnyugtató. Lehet – tegyük hozzá kell óvatossággal.

 

Szabó Zoltán szerint a magyarok motiváltabbak

– Lélektanilag nagyon fontos, hogy a csoportkörben magabiztosan győztük le Ausztráliát. A Mihók Attila, Cseh Sándor kapitány duó vezérletével ez az első fontos meccs, amit a lányok megnyertek, ami kölcsönösen erősíti az egymásba vetett hitet. A nőknél a legjobbak között különösen nehéz erőviszonyokról beszélni, az adott nap, a pillanatnyi forma dönt. Mégis úgy érzem, a mieink kicsit kedvezőbb helyzetből várják a találkozót, mert már már teljes hőfokon égnek, míg a hollandok annyira nem motiváltak, igazából most kezdik a világbajnokságot – mondta az érdeklődésemre a vb helyszínén az Újpest korábbi Bajnokok Ligája-győztes klasszisa, Szabó Zoltán, aki ezúttal is az M4 Sport szakkommentátoraként van jelen a világbajnokságon.

Szabó Zoltán szavait támasztja alá az is, hogy a nyolcaddöntőben a hollandok a vártnál talán nehezebben, csupán 16-14-re verték meg Kínát.

 

Mindent azért az amerikaiaknak sem mutattunk meg

Maguk a magyar válogatott játékosai felemásan élték meg az Ausztrália elleni 13-9-es győzelmet. Egyfelől persze nagyon boldogok voltak, másfelől viszont előre féltek attól, nehogy a háromnapos szünet kizökkentse őket. Nos, ez a probléma megoldódott, vasárnap a mieink az olimpiai bajnok amerikaiakkal kétkapuztak.

– Ők is régen játszottak már jó csapatok ellen, velünk ellentétben nekik nem volt egy olyan tornájuk, mint nekünk az Európa-bajnokság. Szeretnek velünk játszani, és mi is velük, jó dolog, hogy a három szünnapunkban be tudtunk iktatni egy ilyen edzést. Próbáltuk azokat a dolgokat gyakorolni, amiket eddig csináltunk, valamint néhány olyat, amit a csoportkörben még nem használtunk, de nem sütöttünk el mindent, arra az esetre, ha még találkoznánk – mondta az edzésről a magyar válogatott eddigi legeredményesebb játékosa, Gurisatti Gréta.

Hollandia egyszerre a világ- és Európa-bajnoki címvédő, de a mieinknek általában jól megy ellene.

A két válogatott ez elmúlt években többször is találkozott:

  • A tokiói olimpia negyeddöntőjében 14-11-es magyar győzelem.
  • A 2022-es budapesti vb elődöntőjében 13-12-es magyar győzelem.
  • Az idei, eindhoveni Eb csoportkörében 14-11-es holland siker.

 

Mihók Attila: Bátran, bevállalósan

– Ugyanazt várom a hétfői negyeddöntőben, mint az ausztrálok ellen. Azt szeretném, hogy mindenki a maximumot akarja adni, hogy védekezésben ne csak az ellenfél hibáira várjunk, hanem rontsuk el az ő játékukat. Ez szorosan összefügg a támadással, hiszen jó védekezés után elöl sokkal bátrabban, bevállalósabban áll bele az ember egy-egy megoldásba. Mindenkinek maximálisan képesnek kell tartania magát arra, hogy ha rá jön ki a befejezés, azt megoldja – Mihók Attila a szakmai finomságokat a lélektannal ötvözte.

Ami a sport esszenciája. Ennek szellemében kell beugrani vízbe.

Vízilabda-vb, nők, a negyeddöntő hétfői programja:
Egyesült Államok–Ausztrália 14.00
Spanyolország–Kanada 15.30
Magyarország–Hollandia 17.00
Olaszország–Görögország 18.30

Borítókép: Gurisatti Gréta, a magyar női vízilabda-válogatott legeredményesebb játékosa lő kapura (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.