Válogatott klasszisunk a szeme világa után a formáját is visszanyerte

Túl van a „vízkeresztségen” a magyar női vízilabda-válogatott a Dohában megkezdődött világbajnokságon: első mérkőzésén 19-8-ra legyőzte Új-Zélandot. Az eredményen, a két ponton felül még legfeljebb Gurisatti Gréta visszatérésének, hat góljának és Keszhelyi Rita vb-rekordjának örülhetünk, különben a magyar csapat meglehetősen döcögősen játszott. Hétfőn a férfiak is megkezdik a szereplésüket Románia ellen.

2024. 02. 04. 14:26
Gurisatti Gréta
Fotó: Aniko Kovacs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötödik helyezésen felül azért is rossz emlék a januári, eindhoveni Európa-bajnokság a magyar női vízilabda-válogatottnak, mert Gurisatti Gréta súlyos sérülést szenvedett. Sőt úgy is fogalmazhatunk, az Olaszország elleni negyeddöntőt részben azért is vesztették el a mieink, mert Gurisatti azon a kulcsmérkőzésen már nem játszhatott.

Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta, magyar vízilabda-válogatott, világbajnokság, Doha, Új-zéland
Gurisatti Gréta mellett Keszthelyi Rita érdemel dicséretet a magyar válogatottból. Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

Hogy mi történt? A horvátok elleni fürdőzéskor (17-2 ide) belekaptak a magyar játékos szemébe. – Kiúsztam a partra, és azzal fogadott a doki, hogy vérzik a szemem. Kérdeztem tőle, hogy a bőr repedt-e fel, de mondta, hogy nem, úgy néz ki, belül vérzik. Rögtön bementünk az eindhoveni kórházba. Egy gondolatom volt, hogy semmilyen műtétre ne legyen szükség. Miután megvizsgált az ottani szakorvos, akkor nyugodtam végül meg, amikor kiderült, „csak” a kötőhártya repedt meg – mondta el a világbajnokság előtt a Mandinernek  Gurisatti, helyesebben, férjezett nevén Kurucz-Gurisatti Gréta.

 

Gurisatti szemén még mindig van egy piros folt

Mivel az olaszok elleni vereséggel eldőlt, hogy Magyarország az Eb-n nem szerezhet kvótát, a szakmai stáb nem is kockáztatta meg a válogatott kulcsemberének további szereplését. Napokig feltűnő monokli árulkodott az ütésről, Gurisatti sokáig csak szemüvegben mehetett vízbe, még most is van egy kis piros folt a szemén, de szerencsére ez már nem hátráltatja a játékban.

 

Vb-rekord: Keszthelyi Rita kilencedszer

Ezt igazolta az Új-Zéland elleni világbajnoki nyitómeccsünkön is: a legeredményesebb játékosként hat góllal járult hozzá a magyar válogatott 19-8-as győzelméhez. Mellette Keszthelyi Rita termelte még a gólokat, ő ötször talált be, a csapatkapitány ráadásul rekordot állított fel: a kilencedik világbajnokságán szerepel, amivel senki sem büszkélkedhet a női vízilabda történetében.

 

Még ráér a csúcsforma

Igazából csak az eredménnyel lehetünk elégedettek. Önmagában az is árulkodó, hogy nyáron, a fukuokai világbajnokságon 23-5-re győztük le Új-Zélandot, ahhoz képest a mostani eredmény hétgólos visszalépés.

Persze Mihók Attila nyilván a későbbi mérkőzésekre időzíti a formát.

Kedden a magyar válogatott következő összecsapása sem ígér izgalmat Szingapúr ellen, majd csak csütörtökön, az Ausztrália elleni utolsó csoportmeccsnek lesz tétje: győzelemmel egyből a nyolc és az olimpiai kvóta közelébe kerülnének a mieink.

– A győzelmen felül annak is örülök, hogy már ezen a meccsen is jobb képet mutattunk, mint az Európa-bajnokságon, még ha a kapott gólok száma nem is erről árulkodik – értékelte a találkozót Gurisatti Gréta, negatívumként azt említve, hogy a center elleni zónavédekezés még akadozott.

Van még javítani, de szerencsére idő is van erre. 

A férfiak hétfőn Románia ellen kezdik meg a szereplésüket.

Vízilabda-vb, nők, C csoport, 1. forduló:

Magyarország–Új-Zéland 19-8 (5-2, 4-2, 2-1, 8-3)
Magyar gólszerzők: Gurisatti 6, Keszthelyi 5, Leimeter, Parkes 2-2, Rybanska, Szilágyi, Garda, Mahieu 1-1.

 

Borítókép: Gurisatti Gréta hat gólt dobott Új-Zéland ellen (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.