A magyar válogatottnak meg kell ragadnia az utolsó esélyt

A műugrók és a szinkronúszók versenyeivel pénteken elrajtolt a katari vizes világbajnokság, szombattól nyílt vízi úszóink, vasárnaptól pedig vízilabdázóink sikeréért is szoríthatunk. Női pólósaink számára óriási a tét, hiszen ez lesz az utolsó lehetőségük, hogy bebiztosítsák a helyüket a nyári olimpiára. A férfiak válláról már tavaly lekerült ez a teher, de persze a párizsi játékok előtt nem ártana megmutatni a riválisoknak, hogy továbbra is a mieink a világ urai.

2024. 02. 04. 6:15
null
Eindhoven, 2024. január 9. Magyar játékosok medencébe ugranak a női vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Olaszország - Magyarország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első két nekifutásra nem sikerült valóra váltani a reményeket. A tavalyi fukuokai világbajnokságon csak az akkori Európa-bajnok spanyoloktól és a világverő amerikaiaktól kapott ki a női vízilabda-válogatott, amivel a 6. helyre szorult – ez Bíró Attila szövetségi kapitány állásába került, illetve az olimpiai kvótába, amely csak az első két helyezettnek járt. A várt új lendület a társkapitányok, Mihók Attila és Cseh Sándor kinevezésével sem érkezett meg, januárban az eindhoveni Eb-n az 5. helyre futott be a csapatunk, így a vízilabdázóknak a ma kezdődő dohai vb-n lesz rá utoljára alkalmuk, hogy kvótát szerezzenek Párizsba.

Keszthelyi-Nagy Rita és a női válogatott számára óriási a tét
és a női válogatott számára óriási a tét Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

A női vízilabda az ezredforduló óta szerepel az olimpiai programban, a magyar válogatott azóta csak egyszer, 2000-ben nem volt tagja a mezőnynek. Hogy ez ne forduljon újra elő, a Tokióban bronzérmes csapatnak – az erőviszonyokat figyelembe véve – a még szintén nem kvalifikáló olasz és kanadai válogatott közül legalább az egyik előtt kell végeznie Dohában. A magyar hölgyek Új-Zélanddal, Szingapúrral és Ausztráliával csapnak össze. A neheze csak ezután jön: hacsak nem történik nagy csoda, a negyeddöntőben az ameri­kaiak vagy az Eb-győztes hollandok következnek. Győzelem esetén szinte zsebben érezhetjük a kvótát, vereség esetén várhatóan a helyosztókon dől el, melyik két csapat foglalhatja a repülőjegyét Párizsba.

 

Ebben kell javulnia a válogatottnak

A kiutazást megelőző sajtótájékoztatón Mihók Attila elárulta, az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményhez képest milyen téren kell javulnia a magyar csapatnak.

– Fizikálisan az Eb-n eljutottunk arra a szintre, ami elégséges lehet a jó eredményhez, amivel elégedettek lehetünk és elérjük a kitűzött célunkat. Ugyanakkor nem könnyű a kontinenstorna és a világbajnokság között két-három hétig szinten tartani egy társaságot, ennek ellenére, egy pár napos pihenőt belekalkulálva, erre törekedtünk. 

Taktikailag nagyon jelentős változásokat nem lehet ennyi idő alatt elérni, ez egyáltalán nem is állt szándékunkban. Azokat az alapokat szeretnénk viszontlátni, amelyek az Eb-n is domináltak, természetesen bizonyos részletekben, elsősorban a védekezésbeli hatékonyságot illetően szeretnénk változásokat elérni.

A magyar válogatott számára a felkészülési időszak még nem ért véget, sőt a vb első hetében is tart.

– Az idő rövidsége miatt, illetve azért is, mert ez még mindig egy nagyon fiatal házasság a csapat és a stáb között, ezt az egy hetet is arra kell felhasználnunk, hogy készülünk. Még az ausztrálok elleni meccs is bizonyos szinten a felkészülés utolsó állomása lehet számunkra. Egy világbajnokságon ez furán hangzik, de azon a találkozón sem fog eldőlni semmi, Tulajdonképpen a negyeddöntővel fogjuk kezdeni ezt a világversenyt – világított rá a társkapitány.

 

Fontos a csoportelsőség

Férfi pólósaink vállát ilyen teher már nem nyomja, tavalyi vb-győzelmükkel az első adandó alkalommal kijutottak az olimpiára. Ettől függetlenül természetesen a címvédés a cél Dohában, ami komoly fegyvertény lenne a nyári játékok előtt. A D csoportban hétfőn Romániával, majd Olaszországgal és Kazahsztánnal megmérkőző magyar csapatnak némi előnyt jelenthet a riválisokkal szemben, hogy a januári Eb-n többségében fiatal játékosok szerepeltek, a tavaly vb-címet nyert csapat tagjai pedig eközben már Dohára készültek, nem kellett két tornára felpörögniük. A férfiválogatott esetében pedig fontos lenne, hogy a játékosok már a torna korai szakaszában remekeljenek, hiszen az olaszok elleni meccs a csoportelsőségről dönt, a vesztesnek viszont extra mérkőzést kell vívnia a nyolc közé kerülésért, ráadásul komoly ellenfél, az Egyesült Államok, Montenegró, esetleg Szerbia ellen.
 

Program

Női válogatott
Feb­ruár 4.: Magyarország–Új-Zéland 13.00
Feb­ruár 6.: Szingapúr–Magyarország 11.30
Február 8.: Magyarország–Ausztrália 11.30

Férfiak
Február 5.: Románia–Magyarország 18.30
Február 7., szerda: Magyarország–Olaszország 18.30
Február 9., péntek: Kazahsztán–Magyarország 8.30

Borítókép: Női vízilabdázóink az eindhoveni Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.