Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a korábbi futballvezér

Korrupciós botrány ügyében született bírósági ítélet Kínában. A legsúlyosabb büntetést a helyi labdarúgó-szövetség korábbi vezetője, Csen Hszü-jüan kapta.

2024. 03. 26. 8:24
Elítélték Csen Hszü-jüant. Fotó: https://news.cgtn.com/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai állami média keddi beszámolója szerint vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a kínai nemzeti futballszövetség korábbi vezetőjét, Csen Hszü-jüant. Emellett további büntetésekkel is sújtották a 67 éves volt sportvezetőt.

 

Az államkincstáré lesz az illegális nyereség

A Huangsi Középszintű Népbíróság szerint Csen 2010 és 2023 között projektszerződésekkel, befektetési műveletekkel és sporteseményekkel kapcsolatban nyújtott segítséget, amiért cserébe pénzt és értéktárgyakat fogadott el több mint 81 millió jüan (körülbelül 4,05 milliárd forint) értékben. Az elítéltet egy életre megfosztották politikai jogaitól, és minden személyes vagyonát elkobozzák – közölte a közép-kínai Hopej tartomány bírósága, amely hozzátette: a korrupcióból származó összeget visszaveszik és átadják az államkincstárnak.

 

További embereket ítéltek el

Csen Hszü-jüanon kívül további négy tisztviselőt ítéltek el a bíróság megfogalmazása szerint „a kínai labdarúgás ügyének hatalmas kárt okozó” ügyben: Csen Jung-liangot, a nemzeti labdarúgó-szövetség korábbi ügyvezető főtitkárhelyettesét, Liu Lejt, a vuhani labdarúgó-menedzsmentközpont korábbi igazgatóját, Jü Hong-csent, a szövetség korábbi alelnökét és Tung Csenget, a Kínai Szuperliga korábbi főigazgatóját is vizsgálták kenőpénzek elfogadása miatt. Csent 14 év börtönbüntetésre, Jüt 13 évre, míg Tungot nyolc évre ítéltek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.