Sallai Roland csapattársa a német társadalmi változásokról beszélt

Németország vegyes érzelmekkel készül a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére. A Nationalelf gyenge formát mutatott az elmúlt években, sokak szerint már a csoportkörben sem mehet biztosra Magyarország, Svájc és Skócia ellen. Matthias Ginter a Freiburgban Sallai Roland és Szalai Attila csapattársa, az Eb-n viszont egymás ellen játszhatnak. Ginter jó szereplést vár a német csapattól, ugyanakkor szerinte a 2006-os, németországi világbajnokság szenzációs hangulata nem tér vissza idén.

2024. 03. 16. 11:57
Matthias Ginter
Germany's defender Matthias Ginter (R) plays the ball during the International Friendly football match between Germany and Ukraine, in Bremen, northern Germany on June 12, 2023. (Photo by Focke Strangmann / AFP) Fotó: AFP/Focke Strangmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matthias Ginter és az idényben egymás mellett küzd a Freiburg sikereiért. A nyári Európa-bajnokságon viszont ellenfélként nézhet farkasszemet a német védő és a magyar támadó. Sallai Roland helye sziklaszilárd a magyar válogatottban, Ginter már sokkal inkább izgulhat, hiába halasztotta el az Eb-részvétel reményében az Achillesz-műtétjét, a legfrissebb német keretbe nem került be. Németország március 23-án Franciaország, március 26-án Hollandia ellen vív felkészülési mérkőzést.

SC Freiburg - VfL Bochum Sallai Roland Matthias Ginter
Sallai Roland (jobbra) minden bizonnyal ott lesz a németországi Eb-n, Matthias Ginter (középen) kerettagsága nem biztos (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller)

Ginter a legutóbbi Európa-bajnokságon a német csapatnak mind a négy meccsén szerepelt, így a magyarok elleni 2-2-es csoportmérkőzésen is, amely Németország továbbjutását és Magyarország kiesését eredményezte.

Világbajnokságok tekintetében sokkal furcsább a védő helyzete: tizenkét vb-meccset padozott végig – 2014-ből világbajnoknak is mondhatja magát –, amíg a 2022-es tornán a német válogatott utolsó percére beküldte Joachim Löw Costa Rica ellen.

Ginter Eb-kerettagságának esélyét csökkenti, hogy legutóbb tavaly júniusban, Ukrajna ellen játszott a nemzeti csapatban, akkor még Hansi Flick volt a szövetségi kapitány, azaz úgy tűnik, Julian Nagelsmann nem számol a Freiburg játékosával.

Sallai csapattársa szerint jó lesz a német válogatott

A német válogatott egyáltalán nincs jó formában. A Nationalelf a legutóbbi két vb-n a csoportkörben ragadt, a 2021-es Európa-bajnokságon is épphogy bejutott a nyolcaddöntőbe. Házigazdaként Németországnak az idei Eb-re nem kellett selejteznie, felkészülési meccseken viszont a 2023-as mérleg semmiképpen sem nevezhető imponálónak: három győzelem, két döntetlen, hat vereség.

Nem csoda, hogy a Sportbuzzer német oldal úgy tette fel a kérdést Ginternek: az Eb-elődöntő vagy a csoportkörös búcsú lenne-e nagyobb meglepetés.

– Engem nem lepne meg a nagyon jó szereplés. Az a tény, hogy hazai torna lesz, már önmagában pozitívum – jelentette ki Ginter. Igaz, utána mintha kissé elbizonytalanodott volna.

Hazai meccsen fütyülték ki a német himnuszt

A 2006-os, szintén németországi világbajnokság előtt sem a hurráoptimizmus jellemezte a német válogatott körüli hangulatot a 2004-es Eb-kudarc után, ám a Nationalelf végül az elődöntőig menetelt, ráadásul talán minden korábbi német válogatottnál látványosabb futballal rukkolt elő. A torna idején elképesztő futballhangulat uralkodott Németországban, amire az akkor tizenkét éves Ginter is jól emlékezhet.

– Nem hiszem, hogy még egyszer lehetséges olyan eufóriát előidézni, mint 2006-ban, ahhoz a társadalmunk túlságosan megváltozott az elmúlt majdnem húsz évben – fogalmazott Ginter, bár reménykedve hozzátette, hogy talán egy erős német szereplés esetén újra kiváló lehet a hangulat.

Bár Ginter akkor nem volt a keretben, talán a novemberi, Törökország elleni berlini mérkőzés is a fejében járhatott, amikor a török vendégmunkások kifütyülték a német himnuszt, majd a meccsen is túlharsogták a német drukkereket a német fővárosban.

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Borítókép: Matthias Ginter elhalasztotta a műtétjét az Eb-szereplés reményében (Fotó: AFP/Focke Strangmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.