Marco Rossi keretet hirdetett, aggódott Schäfer Andrásért, és nem akar áruló lenni

Marco Rossi betartotta ígéretét, Dárdai Márton az egyetlen új arc a magyar labdarúgó-válogatott idei első keretében, amely márciusban két hazai felkészülési mérkőzésre készül, előbb Törökország, majd Koszovó ellen. Ott van a csapatban a 19 éves Vancsa Zalán is, aki nemrég mesterhármassal bizonyított Belgiumban. A telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány beszélt Szalai Attila nehéz helyzetéről, Dárdai magyarságáról, a saját jövőjéről, árulásról és arról, hogy miért aggódott Schäfer Andrásért.

2024. 03. 12. 13:42
Rossi
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még március elején egy Olaszországban adott interjúban árulta el hogy nagy változtatásokat nem tervez a magyar válogatott keretében a júniusban kezdődő németországi Európa-bajnokság előtt, s figyelembe véve az elmúlt két-három év várakozásokat felülmúló eredményeit, erre nincs is különösebb oka.

OLMO, Dani; DÁRDAI Márton
Dárdai Márton meghívót kapott Marco Rossitól a magyar válogatottba (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

Rossi, ahogy azt előre jelezte, egyetlen olyan futballistát hívott meg az idei első kerethirdetéskor a válogatottba, aki korábban egyszer sem volt tagja a csapatnak: középső fia, Dárdai Márton, aki még tavaly novemberben is a német U21-es válogatottban lépett pályára, hamarosan valóban debütálhat magyar színekben.

Dárdai Márton szívében magyar a kapitány szerint

A Bundesliga II-ben szereplő Hertha 22 éves, ballábas középső védője, aki védekező középpályásként is bevethető, elsősorban a válogatottban az elmúlt években alapembernek számító konkurenciája lehet a csapatban. Dárdai Márton érkezése annak tükrében is hasznos lehet, hogy Szalai tavaly nyár óta, amióta Németországba igazolt, a Hoffenheimben és a jelenlegi csapatában, a Freiburgban együttvéve is mindössze hat Bundesliga-meccsen lépett pályára az idényben. Ennek ellenére Rossi továbbra is bízik benne, Szalai is meghívót kapott, de a Herthában rendszeresen játszó Dárdai (eddig 21 bajnokin futballozott az évadban) versenyre hívhatja.

– Meg sem kell említenem azt, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy a válogatott játékosok felvegyék a játék ritmusát, Attilának ez nincs meg, ezért tulajdonképpen nem is kellett volna behívnom őt – fogalmazott Rossi Szalai Attila helyzetéről. – Vannak szabályaink, de időnként lehet kivételeket tenni, és esetében is így tettem korábban, és ezt soha nem bántam meg.

Dárdai Mártonról is szót ejtett Rossi: – Már néhány éve is gondolkodtam a meghívásán, és most személyesen is beszéltem vele, a válaszai pedig meggyőztek arról, hogy ez a fiatalember valóban szívesen játszana a válogatottban. Németországban született, ott nőtt fel, német barátai vannak, az egész háttere német, német klubban játszik, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Dárdai Pál fia, magyar családja van, otthon magyarul beszél, a barátnője is magyar, tehát a szívében magyarnak érzi magát.

A kulcsemberek, Szoboszlai, Sallai és Orbán jó formában 

Nagy meglepetés nincs Rossi első 2024-es keretében, a februári sérülése után immáron Liverpoolban is újra játszik, múlt héten a Sparta Praha ellen gólt is lőtt az Európa-ligában , így a válogatottnak továbbra is a vezére lehet, pedig kirobbanó formában futballozott az év elején Freiburgban, ők ketten jelenthetik a márciusi meccseken is a mérleg nyelvét, kiegészülve a Ferencvárosban a gólokat futószalagon termelő Varga Barnabással (29 tétmeccsen 26-szor volt eredményes az idényben). A védelem közepén pedig immáron is újra teljesen egészséges, sőt a Lipcse Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntőjén a meccs emberének választották meg a múlt héten.

Bár Dárdai az egyetlen új fiú a csapatban, Rossi több újoncot is avathat márciusban a Puskás Arénában, hiszen a Törökországban futballozó Mocsi Attila és a télen Svájcba igazolt Szalai Gábor sem lépett még pályára a válogatottban, de ők már voltak kerettagok korábban is. A 19 éves Vancsa Zalán is tagja a keretnek, de ő nem újonc, 2022-ben Olaszország ellen debütált a válogatottban, nemrég mesterhármast szerzett a belga másodosztályú Lommelben.

Marco Rossi idei első kerete:

Kapusok: (Ferencvárosi TC), (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (SC Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne-Sport – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette FC – Svájc), (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC – Franciaország), (Union Berlin), Styles Callum (Sunderland AFC – Anglia)
Támadók: (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Rossi lapunknak elmondta, miért aggódott Schäfer András miatt

2022 után tér vissza a magyar válogatottba Schäfer András, aki a sérülései miatt hosszú ideig távol volt, az Union Berlinben azonban újra jól és rendszeresen játszik a Bundesligában. Lapunk kérdésére Rossi elmondta, aggódott a 24 éves középpályásért.

– Nagyon aggódtam, mert azt láttam, hogy András szomorú volt, pedig olyan fiatalembert ismertem meg benne, aki mindennek megtalálja a pozitív oldalát, és aggasztott, hogy ez megváltozott. Viccesen mondhatnánk, hogy többet nem hívom meg, mert legutóbb akkor kaptunk ki 2022 szeptemberében, amikor velünk játszott, mégis nyilvánvaló volt, hogy behívom, hiszen rendbe jött, és mióta az Unionban visszatért, a csapata sokat köszönhet neki. Olyan játékos, akire számítunk.

1. FC Union Berlin - 1. FC Heidenheim
Schäfer András 2022 után tér vissza a válogatottba (Fotó: EPA/Andreas Gora)

Rossi arra is reagált, hogy bizonyos sajtóhírek szerint egy jó ajánlat esetén távozhat a válogatott éléről: – Ha bármilyen okból a válogatottól el kellene köszönnöm, azt békével tenném, semmilyen módon nem szeretném azt, hogy árulónak tartsanak. Ez nem volna helyes, én nem ilyen ember vagyok, mindig is tiszteletben tartottam az adott szó erejét. De ha egy interjúban megkérdezik, mit tennék, ha megkeresne a Liverpool vagy a Napoli, ki vagyok én, hogy azt mondjam, biztosan nem mennék. Az, hogy a magyar válogatott kispadján ülök, karrierem legmagasabb pontja, így bármilyen döntés csak ennek fényében születhet meg.

Hogy néz ki a magyar válogatott programja az Eb-ig?

A magyar válogatott március 22-én a szintén Eb-résztvevő Törökország ellen játssza az idei első meccsét a Puskás Arénában, majd négy nappal később, 26-án ugyanitt Koszovót fogadja. Ezután legközelebb már csak a nyári Európa-bajnokságot közvetlenül megelőző felkészülés során találkozik a keret: június 4-én Dublinban Írország ellen játszik a Rossi-csapat, az Eb-főpróbát pedig június 8-án Izrael ellen tartja Debrecenben. A június 14-én kezdődő Eb-n a házigazda Németország, Svájc és Skócia lesz a magyar válogatott ellenfele a csoportkörben.

A külföldön szereplő magyar válogatott játékosokkal foglalkozott a Magyar Nemzet A látható légió című podcastje:

Borítókép: Marco Rossi kedélyesen ismertette a keretet a sajtótájékoztatón (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.