Szakértő a Tyson–Paul-meccsről: a sportértéke másodlagos + videó

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség egykori szövetségi kapitánya, Bertók Róbert szerint akár izgalmas, érdekes küzdelem is kerekedhet Mike Tyson és Jake Paul bokszmeccséből, ha nem viszi el a balhé.

2024. 03. 11. 16:05
Mike Tyson vs Roy Jones Jr.
This handout images courtesy of Getty Images for Triller shows Mike Tyson (L) throws a punch in the third round against Roy Jones Jr. during Mike Tyson vs Roy Jones Jr. presented by Triller at Staples Center on November 28, 2020 in Los Angeles, California. (Photo by Joe Scarnici / Getty Images North America / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Joe SCARNICI / Getty Images for Triller " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP/Joe Scarnici / Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden olyan nyilvánosság, ami nem árt, az használhat az ökölvívásnak. Egyfelől itt van Jake Paul, egy youtuber, egy influenszer, aki rendkívül népszerű és több millióan követik, másfelől pedig az a Mike Tyson, aki 20-30 évvel azután, hogy dúvadként rontott a ringbe, továbbra is népszerű, ráadásul az egykor a szorítón kívül is megfékezhetetlen harcos sz évek során megszelídült.

– Tyson idén már 58 éves lesz, több mint harminc éve volt a csúcson − mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Bertók Róbert, az ökölvívó-szakszövetség korábbi szövetségi kapitánya, majd szakmai igazgatója, jelenleg pedig a Hell Energy Promotion szakmai igazgatója Mike Tyson és Jake Paul július 20-i mérkőzéséről. 

Triller Presents Mike Tyson vs Roy Jones Jr.
Mike Tyson túl van már sok csatán, ha komolyan veszi a meccset, bármi megtörténhet. Fotó: AFP/Joe Scarnici/Getty Images

Mint ismert, a két bunyós között harminc év különbség van. Jake Paul ráunt a youtuberkedésre, s váratlan húzásként bunyózni kezdett. Nyilván nem az ökölvívótudásának, hanem a hírnevének köszönhetően a mérkőzései rendszerint tömegeket vonzanak. Általában egykori MMA-harcosokkal bunyózik, akik bőven elmúltak harmincévesek. Több helyen lehetett olvasni, hogy az első valamirevaló bokszolótól, Tyson Fury féltestvérétől, Tommy Furytól pontozással ugyan, de kikapott. Fogalmazzunk úgy, vitatható mérkőzéseinek a sportértéke.

Ha éles lesz a meccs, akkor nagyon jó bunyót láthatunk, ami nagyon sokat használ az ökölvívásnak, ha pedig előre megbeszélt eredménnyel mennek, akkor pedig mindenki a helyén fogja kezelni azt, ami a ringben történt 

− tette hozzá Bertók Róbert.

A szakértő megjegyezte, vannak példák a sportban arra, hogy idősebb korban is nyertek világbajnoki címet bokszolók, de ez a kivétel.

– George Foreman 46 évesen lett nehézsúlyú világbajnok, Roy Jones Jr. pedig 48 évesen lett a cirkálósúly világbajnoka. Vannak tehát példák, hogy idősebb bunyósok is nyerhetnek, de szerintem, a sportérték itt másodlagos lesz. 

A marketingértéke viszont hatalmas, már most elképesztő az érdeklődés, és ha ez így lesz, többen érdeklődnek majd a sport iránt, többen fogják felkeresni a boksztermeket másnap.

Az elmúlt években divat lett, hogy a kevert harc, az MMA harcosai kirándulást tesznek az ökölvívás világába. Az UFC sztárja, és Floyd Mayweather meccse egyenesen minden idők egyik legnagyobb pénzdíjáért zajlott, de nem a sportértéke miatt. A mérkőzés sokkal inkább a sportbiznisz kategóriába tartozott, hiszen a két bunyós együtt 355 millió dolláron osztozott meg. Mayweather 275 millió dollárt keresett a meccsel, míg McGregor nagyjából 85 milliót tehetett zsebre

Amanda Serrano v Nina Meinke
Jake Paulnak pályafutása eddigi legkomolyabb ellenfelével kell szembenéznie. Fotó: Getty Images

 Az ökölvívás annyira kifinomult és letisztult sportág, kijön a különbség, ha valaki nem ebben nőtt fel és nem született ökölvívó. Az MMA-edzéseken rengeteget gyakorolják az állóharcot, tehát az ökölvívást is, ha valaki tehetséges, akkor elérhet egy jó szintet

− tette hozzá a szakértő.

Hogy mire megy a két bunyós, mekkora felhajtás övezi majd a meccset, az hamarosan kiderül. A szurkolóknak nem marad más, mint hogy egy jó mérkőzésben bízzanak.

Borítókép: Ha nem fullad botrányba a meccs, még akár jó is lehet (Fotó: AFP/Joe Scarnici/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.