Vas Blanka eljátszott az olimpiai aranygép gondolatával + videó

A kerékpár nem tartozik a magyar sikersportágak közé, még egyetlen olimpiai érmet sem szereztünk benne, hiába része a legelső, 1896-os modern játékok óta a sportág az ötkarikás programnak. Elvárni túlzás lenne, hogy idén, Párizsban meglegyen a történelmi érem, az viszont kijelenthető, hogy Vas Blanka révén ezúttal van realitása egy ilyen eredménynek. A több szakágban is kiemelkedő versenyzőnek számító Vas Blanka a francia fővárosban az országúti mezőnyversenyben, valamint hegyikerékpárban is tervezi az indulást.

2024. 03. 01. 6:15
Vas Blanka; Vas Kata Blanka LEIMETER Dóra; GURISATTI Gréta; NESZMÉLY Boglárka; RYBANSKA Natasa; MÁRTON Richárd; VÁLYI Vanda; GULYÁS Michelle; MÁTÉ Zsuzsanna; FEKETE Ádám; FARAGÓ Kamilla; MOLNÁR Dóra; KUNA Szonja
Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vas Blanka tavaly őszi kulcscsonttörése ellenére kiváló formába lendült a terepkerékpáros-idény hajrájára, a februári világbajnokság előtti utolsó világkupaversenyen végig a győzelemért harcolt, s végül a második helyen zárt. A vb-éremről szőtt álmoknak azonban egy betegség keresztbe tett, Vas Blanka végül nem is indult el a csehországi versenyen, most pedig már a 2024-es olimpiai idényre készül. A kerékpáros-polihisztor két szakágban is részt venne a párizsi ötkarikás játékokon.

Vas Blanka kerékpár
Vas Blanka az országúti mezőnyverseny U23-as világbajnokaként vehet részt a párizsi olimpián (Fotó: Facebook/Blanka Vas)

– Mentálisan volt nehezebb feldolgozni, ugyanis nem voltam nagyon beteg, csak éppen annyira, hogy nem tudtam ott lenni a rajtvonalnál – reagált lapunk kérdésére Vas Blanka az elmaradt vb-szereplésre. – Sokáig azért nem rágódtam rajta, megnéztem a versenyt, de utána elengedtem, és inkább próbáltam az előző világkupaversenyre gondolni, ahol második lettem, hogy jó érzésekkel zárjam le a szezont.

Milyen versenyeken indul Vas Blanka?

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy Vas Blanka három szakágban is kiemelkedő eredményekre képes. Országúton tavaly U23-as világbajnok lett, illetve szakaszt nyert a Giro d’Italián, a téli szakágnak számító terepkerékpárban sem a már említett vk-ezüst volt az első nagy sikere, a Vas által először elkezdett szakágban, hegyikerékpárban pedig a tokiói olimpiai negyedik hely jelenti a csúcsot. A japán fővárosban országúton nem állt rajthoz, Párizsban azonban a huszonkét éves kerékpáros a duplázásra készül.

– Már eldöntöttük, hogy mind a két versenyre megpróbálok felkészülni, mindent megteszek érte, hogy ebből a legjobbat hozzam ki – jelentette kis Vas Blanka, akinek az olimpiáig is sűrű lesz a versenyprogramja: indul holland és belga egynaposokon, a Vueltán és a Girón, ahogy több hegyikerékpáros világkupaversenyen is. De vajon a rengeteg nagy presztízsű kerékpárverseny között hova helyezhető az olimpia?

– Mind országúton, mind hegyikerékpárban jóval kisebb lesz a mezőny az olimpián, mint egy világbajnokságon, ebből a szempontból a világbajnoki meznek nagyobb a presztízse a sportágon belül, mint az olimpiai bajnoki címnek. Ha viszont az esetleges siker itthoni fogadtatására gondolok, akkor mindenképp az olimpia a legrangosabb – elemezte az összetett helyzetet lapunknak Vas Blanka, részben saját tapasztalatból: a tokiói olimpián elért negyedik helye után érezhetően megugrott az itthoni ismertsége.

Vas Blanka konkrét célt nem fogalmazott meg az olimpiára, de eljátszott a gondolattal, hogy milyen lenne az Aranygéppel hazajönni.

Borítókép: Vas Blanka (guggoló sor, középen) a képletes párizsi repülőjeggyel (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.