Buzsáki Virág eltökélt, Vas Blanka legyőzésével jutna el Párizsba

Buzsáki Virág szintet lépett. A huszonhárom éves kerékpáros idén rendszeres résztvevője volt a mountain bike (hegyikerékpár) világkupaversenyeknek, s előzetes terveinek megfelelően abszolút beleszokott a mezőnybe. Buzsáki Virág következő fontos célja a párizsi olimpia, a részvételhez Vas Blanka ellen kell győztesen kikerülnie a magyar kvótáért zajló versenyfutásból.

2023. 09. 22. 13:06
Buzsáki Virág kerékpár hegyikerékpár mountain bike Basel
Fotó: EGO-Promotion/Armin M. Küstenbrück
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen célokkal vágott neki az idei szezonnak?
– Az volt a legfontosabb, hogy minél többet fejlődjek, tanuljak, a világkupában hozzászokjak az új környezethez, az új versenyrendszerhez, és ez sikerült – summázott elégedetten lapunknak Buzsáki Virág, a JB Brunex Superior Factory Racing versenyzője.

Buzsáki Virág kerékpár hegyikerékpár mountain bike Les Gets ( Vas Blanka magyar riválisa )
Buzsáki Virág a csúcsra és Párizsba igyekszik, ehhez itthon Vas Blanka ellen kell nyernie. Fotó: EGO-Promotion/Armin M. Küstenbrück

– Ha egy versenyt ki kell emelni a legjobbként az idei évből, az melyik lenne?
– A legutóbbi világkupa-állomás, a franciaországi Les Gets-ben. A rövidebb (XCC), majd az olimpiai távon (XCO) is személyes rekordot értem el. Az XCC-ben elért tizennyolcadik hely abból a szempontból is fontos volt, hogy harmadik soros beszólítást ért vasárnapra, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az olimpiai távon is jól szerepeltem, huszonegyedik lettem.

– Hogyan folytatódik, meddig tart az idénye?
– Kedden utazom az Egyesült Államokba, ott lesz egy vk-verseny, aztán a rá következő héten Kanadában zárul a versenyszezon.

– Ezeken a versenyeken mi a célja?
Még az év elején a legjobb tizenöt közé kerülést céloztam meg, ehhez tartom magamat, de ha tudom folytatni a fejlődő tendenciát, és legalább egy hellyel meg tudom javítani az egyéni rekordjaimat, azzal is elégedett leszek.

– Az idei világkupa-idény után mi lehet jövőre a következő lépés?
– Mindenképpen a párizsi olimpia. Egy kvótánk biztosan van, az a kérdés, hogy azt a kvótát ki kapja meg. Erre lesznek válogatóversenyek, amelyeket mindenképpen szeretnék megnyerni, hogy kétség se férjen hozzá, hogy nekem van helyem az olimpián. A fejlődésem már szemet szúrt nagyobb csapatoknak is, de a világkupában is szeretnék eredmények szintjén előrelépni, stabil top 20-as versenyzővé válni, akinek a jobb napjain a top 10 is összejöhet.

– Az elmúlt években nőtt az érdeklődés itthon a kerékpársport iránt. Ebből mennyit érzékel?
– Inkább úgy látom, hogy van két név, akit ismernek, és Valter Attila. Őket figyelemmel kísérik, de a kerékpársportot nem annyira. Úgy érzem, még nem sikerült kitörölni az emberek fejéből azt a megközelítést, hogy a kerékpárosok doppingolnak, holott az elmúlt húsz évben rengeteget tisztult sportág. A kerékpár az egyik, ha nem a legjobban ellenőrzött sportág, a profiknak hetente minimum négy nem bejelentett vizsgálata van, emellett nehéz doppingolni.

– A legutóbbi olimpián hegyikerékpárban Vas Blanka a negyedik helyen zárt. Annak nincs realitása, hogy mindketten induljanak Párizsban?
– Ahhoz szükség lett volna segítségre is, az teljesen irreális, hogy a világkupa-szinten egyedül versenyezve két kvótát kiharcoljak.

– Ezek szerint Vast kell legyőznie itthon a részvétel kivívásához. Ő több szakágban is versenyez, idén sokkal többet láttuk országúton, mint mountain bike-versenyeken. Mennyire volt lehetősége felmérni, hogy hol tart hozzá képest?
– Az elmúlt néhány évben alig volt egymás elleni versenyünk, idén egyedül az országos bajnokság. 2020-ban még hat percet kaptam egy ilyen versenyen, most csak másfelet, és nagyon látszik, hogy nekem még bőven van hová fejlődnöm. Az idei évet direkt úgy terveztük, hogy rengeteg versenyem legyen, több, mint az átlagnak. Ezzel és egy jó téli felkészüléssel jövőre ugrásszerű fejlődést várok magamtól. Már sokadjára bebizonyosodott, hogy nagyon jól bírom a terhelést, nagyon gyorsan tudok fejlődni, és az elmúlt évek befektetett munkája szerintem meghozza a gyümölcsét.

Borítókép: Buzsáki Virág teljesítményére sokan felfigyeltek (Fotó: EGO-Promotion/Armin M. Küstenbrück)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.