Vas Blanka duplája, az olimpiai kvóta a cél a történelmi vb-n

Augusztus 3. és 13. között történelmi kerékpáros-világbajnokságot rendez Glasgow. Először fordul elő, hogy valamennyi olimpiai – és néhány további – szakág vb-jét egy nagy közös esemény keretein belül tartják meg. A következő napokban többek között országúton, pályakerékpárban, hegyikerékpárban és BMX-ben is gazdára találnak a világbajnokoknak járó szivárványszínű trikók. Valter Attila nem vesz részt a világbajnokságon, Vas Blanka hegyikerékpárban megcélozza az olimpiai kvótát, de az országúti mezőnyversenyben is rajthoz áll.

2023. 08. 03. 4:45
Vas Blanka hegyikerékpár
Fotó: Facebook/Pálfi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országúti világbajnokság valójában visszatér korábbi helyére a versenynaptárban. Legalábbis átmenetileg: a mostanihoz hasonló összkerékpáros világbajnokságot a sportági nemzetközi szövetségének (UCI) tervei szerint az idei debütálás után négyévente rendeznek majd, azaz mindig a nyári olimpia előtti esztendőben. Az önálló országúti vb-t hosszú évtizedeken át rendezték augusztusban, amikor azonban a spanyol háromhetes körverseny, a Vuelta a Espana 1995-ben tavaszról átkerült augusztus végére és szeptember elejére, a világbajnokság szeptember végén, a spanyol körverseny után kapott helyet. A két verseny között erre az évre megforduló sorrend egyben azt is eredményezi, hogy sok Vueltára készülő kerékpáros kihagyja a vb-t, reményeink szerint is ebbe a körbe tartozik.

Valter Attila Jonas Vingegaard ( Franciaország de nem Tour de France )
Valter Attila nem versenyez a világbajnokságon. Fotó: SCA/Cor Vos/Ivan Benedetto

A holland sztárcsapat, a Jumbo–Visma hivatalosan még nem jelentette be, hogy magyar kerékpárosa részt vesz az augusztus 26-án rajtoló spanyol körversenyen, ám Valter felkészülési programja, a Giro-bajnokkal, a Vueltára indulóként már megerősített Primoz Rogliccsal közös magaslati edzőtábora egyértelműen arra utal, hogy a huszonöt éves magyar kerekessel is számol csapata a spanyolországi versenyen. Ami már biztos: Valter Attila programjába nem fér bele a glasgow-i világbajnokság, a vasárnapi országúti mezőnyversenyben Dina Márton lesz a magyar induló, aki Valter mögött a második helyen zárt a versenyszámban a júniusi országos bajnokságon.

A Vuelta-részvétel nem zárja ki automatikusan a világbajnoki indulást: a belga Remco Evenepoel a címvédés reményével indul majd a spanyol körversenyen, de előtte az országúti mezőnyverseny tavaly megszerzett világbajnoki trikóját is megvédené. A kiemelt presztízsű versenyszámban az esélyesek közé tartozik még honfitársa, Wout van Aert, a szlovén Tadej Pogacar és a 2019-es, szintén Nagy-Britanniában rendezett vb győztese, a dán Mads Pedersen. Szintén ebben a körben kell említeni a holland Mathieu van der Poel nevét, aki tavaly Ausztráliában már a rajtvonalig sem jutott el, miután a versenyt megelőző éjszaka összetűzésbe keveredett a hotelszobája előtt randalírozó fiatalokkal.

Valter Attila hiányzik majd a mezőnyből, legjobb női kerékpárosunk, Vas Blanka viszont ott lesz Glasgow-ban. Az SD Worx huszonegy éves versenyzője idén szakaszt nyert a női Girón, a világbajnokságon azonban az a fő célja, hogy hegyikerékpárban megszerezze az olimpiai kvótát Párizsra. A sokoldalú magyar kerekes két éve, Tokióban ebben a szakágban szerezte meg a magyar kerékpársport legjobb ötkarikás eredményét, negyedik helyen zárt. Vas augusztus 11-én, pénteken az U23-as korosztályban versenyez, amelyben két nemzet juthat egy-egy párizsi kvótához.

– Ha meglesz a kvóta, akkor fogom felépíteni és megbeszélni a csapatommal az olimpiai felkészülést. Ebben az esetben jövőre több hegyi-világkupán indulok és kicsit kevesebb országúti versenyen, de azt hiszem, az országútizás is beleférhet az olimpia előtt, mert az erőnlétileg nagyon jó felkészülés lenne – fogalmazott Vas Blanka, aki a világbajnokság zárónapján, augusztus 13-án az országúti mezőnyversenyben is elindul. Ebben a számban két éve világbajnoki negyedik helyet szerzett.

Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) sportigazgatója elárulta, hogy a minden versenyszámot és korosztályt figyelembe véve harminchét magyar induló közül Vastól várja a legjobb eredményt a szövetség. A szakember szintén jó eredményt remél Buzsáki Virágtól, aki hegyikerékpárban a felnőtt mezőnyben indul.

A legtöbb versenyszámot pályakerékpárban rendezik a glasgow-i világbajnokságon, a helyi velodrom a skótok legendája, a hatszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Chris Hoy nevét viseli. Az összkerékpáros világbajnokság integrációs jellege itt abban is megvalósul, hogy a programba beágyazták a parakerékpárosok versenyszámait is.

A nagyobb hagyományokkal rendelkező országúti, hegyi és pályaszakágak mellett a kerékpársport negyedik olimpiai válfaja, a BMX legjobbjai is versenyeznek Glasgow-ban. A gyorsasági versenyszám 2008-ban, Pekingben, a pontozásos, park nevet viselő szám 2021-ben, Tokióban mutatkozott be az ötkarikás programban. Utóbbi versenyszámban a júliusi Európa Játékok keretében megrendezett Európa-bajnokságon Kempf Zoltán a hatodik, Ujváry Zoltán a nyolcadik helyen végzett.

Az olimpiai programból is ismert versenyszámok mellett olyan különleges szakágak is nagyobb figyelmet kaphatnak az első összkerékpáros világbajnokságon, mint a kerékpáros akadályverseny (triál) és a kerékpárlabda.

A magyar indulók

Országúti kerékpár: Vas Blanka (mezőnyverseny), Zsankó Petra (időfutam, mezőnyverseny), Dina Márton (mezőnyverseny), Feldhoffer Bálint, Takács Zsombor (junior mezőnyverseny), Hancz Tamás (junior időfutam), Wermerser Zsombor (MC5 parakerékpár); tartalék: Filutás Viktor.

Hegyikerékpár: Buzsáki Virág (olimpiai, sprint), Palumby Zsombor (olimpiai, sprint), Vas Blanka, Bokros Csenge Anna (U23 olimpiai), Bruchner Regina, Greman Szonja (junior olimpiai), Takács Zsombor (junior olimpiai, sprint), Vas Barnabás (junior olimpiai).

Pályakerékpár: Drijver Bertold (U23 pontverseny), Szalontay Sándor (sprint), Wermerser Zsombor (MC5 parakerékpár).

BMX: Kempf Zoltán, Ujváry Zoltán (park), Kádár Veronika, Mondics Anna, Thuránszky Panni, Bordás Ákos, Vidákovich Fülöp (flatland), Buday Ádám (35+ és 40-44 cruiser gyorsasági), Marko Norbert (40-44 cruiser gyorsasági), Farkas Bendegúz (B15 gyorsasági); tartalék: Szepesi Tibor, Náhlik Péter, Cservenák Csepel.

Teremkerékpár: Hugyecz Zsófia (női egyes), Sárközi Anna Lilla (női egyes, női páros), Balogh Vivien, Pőhr Anita, Sugta Julianna (női páros), Schön Martin, Varga Csaba (férfi egyes), Árendás Tamás, Toma Vilmos (kerékpárlabda); tartalék: Orcsik Viktor, Krausz Bence.

Triál: Erdélyi Ádám, Kovács Péter, Ónodi István.

Borítókép: Vas Blanka szárnyalásra készül (Forrás: Facebook/Pálfi Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.