Valter Attila felfedte a Jumbo–Visma hármas sikerének hátterét

Valter Attila elárulta, a Jumbo–Visma csapatánál csak menet közben döntötték el, hogy Sepp Kuss is csapatkapitánnyá avanzsál. A gyilkos 18. szakasz után mondták ki végleg, mindent megtesznek azért, hogy az eddig segítőként foglalkoztatott amerikai bringás nyerje meg a Vueltát. Valter Attila elégedett a saját teljesítményével, s ami ennél is fontosabb, a Jumbo–Visma vezetői is elégedettek vele.

2023. 09. 18. 7:55
Valter Attila, Vuelta, Jumbo-Visma
Valter Attila, Vuelta, Jumbo-Visma Forrás: (Fotó: Facebook/Valter Attila)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyszerre nagyon bonyolult és rendkívül egyszerű, amit érzek – vágott bele a Vuelta értékelésébe a Nemzeti Sportnak nyilatkozva. – Amikor az ember tényleg saját magán tapasztalja, mit is jelent megnyerni egy háromhetest akár egyénileg, akár csapatban, az össze sem hasonlítható azzal, amit én is gondoltam korábban.

Valter Attila, Sepp Kuss, Jumbo-Visma, Vuelta
Sepp Kuss és Valter Attila közös öröme. Forrás: Facebook/Valter Attila

Valter Attila kulisszatitkot is elárult. Nem a Vuelta előtt, csupán menet közben döntöttek úgy a Jumbo–Visma vezetői és ászai, hogy Sepp Kuss legyen a csapatkapitány és a többiek mindent megtesznek az ő sikeréért.

– Ez egy taktikai ötlet volt tőlünk, vagyis hogy bedobjuk Seppet is az összetett élmezőnyébe. Nyert egy szakaszt, aztán a nyolcadikon övé lett a piros trikó, és még csak akkor következtek az igazán nagy erőkifejtésre késztető hegyek, amelyek neki kifejezetten fekszenek. Teltek a napok, és egyszer csak ott voltunk, hogy már meglehetősen kevés van hátra a versenyből, s még mindig maradt az előnyéből. Ráadásul időközben Primoz Roglic és felzárkózott mögé az összetettben, így tudtuk kontrollálni a versenyt. Nem volt egy konkrét pont, amelynél mindenki meglepődött, hanem inkább egy szisztematikus folyamat, aminek a vége hollywoodi sztori lett – elevenítette fel a versenyen többnyire magyar bajnoki trikóban tekerő bringás.

Valter szerint a 18. szakasz végén született meg a döntés a Jumbo–Vismánál

Valter Attila aztán csak kimondta, a gyilkos 18. szakasz döntötte el végleg a kérdést. Jonas Vingegaard és Primoz Roglic akkor durván egy perccel leszakította Sepp Kusst, igaz, így sem nem adtak ki mindent magukból, ráadásul Kuss szerzett jóváírás-másodperceket a befutónál. Valter azt is elárulta, Roglic ment nehezebben bele abba, hogy engedjék át a végső győzelmet Sepp Kussnak, aki szerinte megérdemli a sikert.

 

Valter Attila megérti Roglicot is

A magyar bringás ugyanakkor Roglicot is megérti, hiszen az ő felkészülése a Vuelta köré épült, míg Vingegaard és Kuss fáradtan estek be a Tour de France-ról. A szlovén ráadásul idősebb is, mint Jonas (Roglic 33 éves, míg Vingegaard 26).

– Benne joggal lehet az, hogy már nincs túl sok ilyen lehetőség a karrierjében, és maximálisan szeretné kihozni magából, ami benne van. Ezzel együtt ő is igazi csapatember módjára segítette és dolgozott Sepp alá, azt gondolom, hogy a szombati befutónál ezt le is lehetett olvasni az arcáról – jegyezte meg Valter Attila.

– Még nem voltam Grand Tour-győztes csapat tagja, pláne nem olyané, amelyik a harmadikat nyeri az adott évben. Szerencsére most már szinte mindenkinek a hozzátartozója itt van Spanyolországban, az én kedvesem is, így családi körben ünnepelhetünk. Afelől nincs kétségem, hogy megadjuk a módját – mondta ki Valter, amiből az is kiderül, őt sem foglalkoztatja különösebben a Jumbo–Visma ellen megfogalmazott doppingvád.

Borítókép: Valter Attila keményen dolgozott a Jumbo–Visma sikeréért (Forrás: Facebook/Valter Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.