Elhunyt a Vasas pengés válogatott játékosa, aki elrontotta a fradisták ünnepét

Életének hetvenhatodik évében elhunyt Müller Sándor, a Vasas 17-szeres válogatott labdarúgója.

2024. 04. 03. 12:09
Müller Sándor
Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilasi, Törőcsik, Ebedli, a vidékiek közül Pásztor, Csapó, Dárdai – a hetvenes–nyolcvanas években még nem volt könnyű kitűnni azzal, ha valaki technikás labdarúgó volt. Müller Sándornak sikerült. Talán nem bántjuk meg azzal a Vasas drukkereit, a vékony dongájú középpályás a fradistáktól kapta a legnagyobb dicséretet azzal, hogy őt ők is elismerték, s csak elvétve bántották, pedig 1974-ben az Üllői úti stadionavatón ő volt az ünneprontó, a Vasas az ő góljával nyert 1-0-ra.

Müller Sándor, Vasas, magyar labdarúgó-válogatott, Mészöly Kálmán, elhunyt
Müller Sándor (szemben) a Románia elleni, 1981-es világbajnoki selejtezőn. Fotó:  MTI/Petrovits László

A jelenből visszanézve szinte érthetetlen, hogy pályafutása csúcsán miért nem fért be az 1978-as világbajnokságon szerepelt, Baróti Lajos irányította válogatottba. A Vasas egy évvel korábban nyerte fennállása hatodik, máig utolsó bajnoki aranyérmét – az Újpest, akkor még Dózsa és a Ferencváros előtt, ami Müller nélkül aligha sikerülhetett volna. Talán az lehetett a vétke, hogy részese volt az 1976-as olimpiai szereplésért a bolgárok ellen elvesztett párharcnak.

Az elsők között szerződhetett külföldre 1980-ban, s túl a harmincon a belga Royal Antwerpben, majd a spanyol Alicantéban pályafutása másodvirágzását élte, a jó barát, egykori csapattárs Mészöly Kálmán visszahívta a válogatottba, amit azzal hálált meg, hogy jelentős szerepet játszott abban, hogy a nemzeti csapat kijutott az 1982-es világbajnokságra. Mészöllyel több ponton is keresztezte egymásét a pályafutások. A neves elődhöz hasonlóan ő is a III. Kerületben kezdett el focizni, ahonnan a Vasashoz vezetett az útja, igaz, azért került Angyalföldre, mert az MTK-nál eltanácsolták…

Müller Sándor évek óta cukorbetegséggel és érszűkülettel küszködött, a szíve is rakoncátlankodott, bohém természetét, a jó kedélyét mégis egészen a közelmúltig megőrizte. Tartotta a kapcsolatot a korábbi csapattársakkal, akiknek a nevében Kiss László így búcsúzott tőle: „Technikás labdarúgó volt, aki még játszotta a futballt. A hozzá hasonlókból manapság egyre kevesebbet látni a pályákon. Sajnos az élet kegyetlen, egyre több játékostársunkat ragadja el a halál, biztos vagyok benne, hogy odafönn ugyanúgy játszanak, mit annak idején itt lenn tették…”

Müller Sándor hetvenöt évesen hunyt el. Felesége, fia és két lánya gyászolja. És persze több ezer futballszurkoló.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.