Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Csipes és Kozák: úgy zárult le az affér, ahogy megjósoltuk

Kozák Danuta és Csipes Ferenc kibékült egymással – tudatta közleményében kedd este a Magyar Kajak-kenu Szövetség. A Budapesti Honvéd bocsánatot kért az edző viselkedéséért, amit a hatszoros olimpiai bajnoknő elfogadott. Tehát úgy zárult le a furcsa affér, ahogy hétfőn a Magyar Nemzet előrebocsátotta. Ezek után nincs akadálya annak, hogy Kozák Danuta és Csipes Tamara párosban együtt induljon a jövő heti válogatón, s noha a közlemény erre nem tér ki, annak sem, hogy Csipes Ferenc készítse fel a négyest a párizsi olimpiára.

2024. 05. 28. 21:56
KOZÁK Danuta; CSIPES Ferenc; KÁRÁSZ Anna; CSIPES Tamara; BODONYI Dóra, bántalmatás
Csipes Ferenc folytathatj a munkát a női csapat edzőjeként Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezúton szeretnénk tájékoztatni a sportszerető közönséget, hogy az elmúlt napokban a sportágban kialakult feszült helyzet a felek együttműködésének eredményeképpen nyugvópontra jutott. Csipes Ferenc és egyesülete, a Budapesti Honvéd Sportegyesület a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez (MKKSZ) eljuttatott és Kozák Danutának címzett levelében, átérezve az ügyben lévő felelősségét, megkövette a bajnoknőt.” Néhány általános értelmű és a múlt sikereit fényező bevezető mondat után ez olvasható a szövetség közleményében, amely ezek után idézi a bocsánatkérést.

Kozák Danuta, Somogyi Béla, Csipes Ferenc, Budapesti Honvéd, molesztálás
és Somogyi Béla. Forrás: Facebook/Somogyi Béla

Amennyiben mesteredzőnk személyesen vagy szakmailag megsértette Önt, illetve edzőjét, elnézését kérjük, és a jövőben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy segítsük a női kajakválogatott nyugodt olimpiai felkészülését

– ez áll a Budapesti Honvédnak az MKKSZ-hez eljuttatott levelében.

 

Nem Csipes kért elnézést, hanem az egyesülete, a Budapesti Honvéd

Tehát nem személyesen Csipes Ferenc követi meg Kozák Danutát, hanem az ő nevében az egyesület, és nemcsak a hatszoros bajnoknőt, hanem annak edzőjét, egyben férjét, Somogyi Bélát is.

Rendben, részünkről így folytatható lesz a közös munka

– idézi ezek után a közlemény Kozák Danuta többes számban megfogalmazott válaszát.

Ez is árulkodó. Kozák Danuta nyilván ugyancsak a férjére, egyben edzőjére, Somogyi Bélára utalva használ többes számot. Valószínűleg azért, mert miként a Magyar Nemzet utalt rá, Kozák Danutának a molesztálás hatására fogalmazott Facebook-bejegyzése is közös, családi produktum.

 

A felfüggesztés törölve, helyette felfüggesztett fegyelmi

A lényeg, hogy ezzel a rövid diplomáciai üzenetváltással a konfliktus megoldódott, úgy, ahogy a Magyar Nemzet azt hétfői írásában előrebocsátotta. Az MKKSZ fegyelmi bizottsága megszünteti Csipes Ferenc felfüggesztését, igaz, próbaidőre felfüggesztett sportfegyelmi büntetést szabott ki az edzőre. Mindez így szerepel a közleményben:

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség fegyelmi bizottsága a fentiekben idézett nyilatkozatokat figyelembe véve, az edzői tevékenység folytatását felfüggesztő döntését megszüntette, Csipes Ferenc részére próbaidőre felfüggesztett sportfegyelmi büntetést szabott ki.”

Mindez tehát azt jelenti, hogy Csipes Ferenc folytathatja a munkáját a lánya, és Gazsó Dorka edzőjeként, továbbá – noha a közlemény erre nem tér ki – valószínűleg ő felel a négyes felkészítéséért.

A szövetség az ügyet ezzel lezártnak tekinti: „A döntés alapján az ügyet lezártnak tekintjük, a továbbiakban nem kívánunk nyilatkozni. Egyúttal tisztelettel kérjük a sajtó képviselőit, hogy a közelgő sorsdöntő válogatóra, a hazai rendezésű Európa-bajnokságra és az olimpiára való tekintettel, a zavartalan felkészülés végett, ne keressék ez ügyben az érintetteket.”

 

Az ügynek több tanulsága is van

Tanulságképpen néhány megjegyzést hozzáfűzhetünk a közleményhez és az esethez.

  1. Az MKKSZ elhamarkodottan, az eset körülményeinek kivizsgálása nélkül függesztette fel Csipes Ferencet.
  2. A bántalmazás/molesztálás nem lehetett annyira drámai, miként arra a Facebook-posztjában Kozák Danuta utalt, hiszen súlyos, testi megaláztatást aligha lehet egy közvetett bocsánatkéréssel jóvátenni.
  3. A közleményből kiderül, hogy Csipes Ferenc nemcsak Kozák Danutát, hanem annak férjét is megsértette, miként korábban megírtuk, verbálisan.
  4. Csipes Ferenc személy szerint önmagát ezek szerint nem tekinti vétkesnek, mert nem ő kért bocsánatot, hanem helyette a Budapesti Honvéd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.