Verhetetlenek a magyar szurkolók: a válogatott hazai meccseit nézték a harmadik legtöbben Európában

Minden második magyar követi a focival kapcsolatos híreket – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány cikkéből.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány2024. 05. 31. 14:56
20231119_2003_SZM
Budapest 20231119 Labdarúgás EB selejtező mérkőzés Magyarország - Montenegro Fotó: Szabó Miklós - Nemzeti Sport A képen: szurkolók Puskás Aréna stadion épület belső Fotó: Szabó Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány megvizsgálta, milyen nézőszámok jellemzik a magyar vonatkozású labdarúgó-mérkőzéseket. Az idézett adatokból kiderül, hogy a magyar szurkolók szinte verhetetlenek Európában:

az Európa-bajnoki selejtezők során a magyar labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinél csak Angliában és Franciaországban látogattak ki többen a stadionokba.

Az MTI által is idézett felmérés rámutat, ebben a stadion befogadóképessége is szerepet játszott, vagyis a Puskás Aréna esetében a 67 ezer fős korlát, de sok esetben technikai okokból ennél néhány ezer fővel kisebb a maximális nézőszám.

Fotó: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

És ezek csak azok, akik élőben követték a meccseket, a televízió előtt is rengetegen voltak kíváncsiak Szoboszlai Dominikékra. A 2024-es Európa-bajnokságot megelőző selejtezők valamennyi mérkőzését kiemelt figyelem övezte. 

  • Az Eb-selejtező nyolc csoportkörös összecsapásán átlagosan 706 ezren szurkoltak a válogatottnak, 
  • 20 százalék fölötti volt a közönségarány, 
  • és egy néző 73 percet nézett a mérkőzésekből.

A cikk emlékeztet: 2022-ben a legnézettebb műsor – minden más műfajt (filmek, híradások, szórakoztató műsorok) is számításba véve – a legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény a katari labdarúgó-világbajnokság döntője volt, 1,2 millió főt meghaladó nézőszámmal.

Az elemzés következtetése szerint a fociőrület nem csupán a válogatott mérkőzések nézőszámában tükröződik.

A magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság (NB I.) mérkőzéseit is 17 százalékkal többen követték a helyszínen a 2023/24-es szezonban, mint a megelőző évben. 

A teljes tanulmány itt olvasható

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.