Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Vogel, az ötösölő! Három év után újra BL-döntős a Ferencváros!

A Novi Beograd szerdai, ötöspárbajt követő legyőzésével bejutott a férfi vízilabda Bajnokok Ligája Máltán zajló négyes döntőjének fináléjába az FTC-Telekom Waterpolo. Az előző három kiírást megnyerő Pro Recco elleni döntőt péntek este rendezik, a Ferencváros 2021 után játszhat újra az aranyéremért.

2024. 06. 05. 22:29
FILIPOVIC, Filip
Az FTC kapusa, Vogel Soma fontos védésekkel vette ki a részét csapata nagy sikeréből. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változott a férfi BL végjátékának lebonyolítása, az idén már nem nyolcas, „csak” négyes döntőt rendeztek a legrangosabb európai kupasorozatban. A máltai torna első játéknapjának nyitómeccsén a Zalánki Gergővel kiálló címvédő Pro Recco ötöspárbajban győzte le csapatát, a görög Olympiakoszt, ezt követően pedig az FTC-Telekom Waterpolo játékosai is medencébe ugrottak.

A Ferencvárost Máltára is elkísérték a szurkolói. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Előny a Ferencvárosnál

A Novi Beograd ellen Vigvári Vendel révén a magyar bajnokcsapat szerezte meg a vezetést, ám erre hamarosan válaszoltak a szerbek, akik fordítani is tudtak. Mindkét találat emberelőnyben született. Három perccel az első negyed vége előtt már a Fradi vezetett 3-2-re, ám egalizált a Novi. Ezt követően rövid gólcsend következett ám az utolsó 17 másodpercben még belefért egy gyors gólváltás, amivel kialakult az első negyed 4-4-es végeredménye.

A folytatásban rögtön előnybe kerültek a szerbek, ráadásul kétgólosba, Lukics bombája után a 11. percben 6-4-re elhúzott a Novi. Több hibával, kihagyott helyzetekkel folytatódott az elődöntő, ám Daniil Merkulov két találatával sikerült előbb egyenlíteni, majd visszavenni a vezetést is. Szünetben 7-6-ra vezetett a Ferencváros.

NYÉKI Balázs
Nyéki Balázs vezetőedző és a Ferencváros játékosai. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vesztett helyzetből jöttek vissza a szerbek

A fordulás után először Dusan Mandics volt eredményes, majd Sztilianosz Argiropulosz is gólt dobott, ezzel először húzott el hárommal a Fradi (9-6). Idővel felzárkózott a belgrádi együttes, amely 9-7-nél kapufára lőtte ötösét, ám visszajött egy találatra. Hárommal a harmadik negyed vége előtt Mandics szerzett fontos gólt (10-8). A végére úgy tűnt, elolvadt a Ferencváros fórja, ám videóbírózás után visszavonták a Novi egyenlítő találatát, sőt, ötöst végezhetett el a négy percre emberelőnybe kerülő Fradi. Mandics értékesítette a büntetőt, így a mindent eldöntő nyolcperces szakaszt 12-10-es magyar előnynél várhatták a felek.

MANDIC, Dusan
Mandics góljánál nyerő helyzetben volt a Ferencváros. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A negyedik negyedet két Novi-gól nyitotta, 12-12-nél újra nyílt lett a párharc. Merkulov révén visszavette az előnyt az ekkor még létszámelőnyben játszó FTC, ezt pedig szinte a végéig tartotta is, legközelebb két perccel a vége előtt módosult az állás (13-13). Már csak 73 másodperc volt hátra, amikor emberelőnyben támadhatott a Ferencváros, ám a szerbek kapusa védeni tudott… A vége 13-13 lett, az ötméteresekre maradt a döntés.

 

Vogel Soma!

Az ötöspárbajban magyar részről Mandics, Merkulov, Fekete Gergő és Argiropulosz is betalált. Négy páron át tartotta a lépést a Novi, de az ötödik belgrádi lövő labdáját fejjel kivédte az Fradi kapusa, Vogel Soma! Ezzel a sorozat 2019-es győztese, a Ferencváros nyerte meg a második elődöntőt, és jutott be 2021 után újra a fináléba, melyet június 7-én, pénteken 21.00-tól rendeznek Máltán. Az ellenfél az előző három idény BL-győztese, a Pro Recco lesz, csakúgy, mint három esztendővel ezelőtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.