Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Lisztes és Szabics kedves városa, amely Szalai Ádámot nem fogadta be + videó

Stuttgart elsősorban talán az autógyártásról híres, de futballtörténete is patinás. Négy magyar játékos is gazdagította azt, Lisztes Krisztián és Szabics Imre csodás éveket töltött itt, Hajnal Tamás sem panaszkodhat, Szalai Ádám viszont nem tudott gyökeret ereszteni. Stuttgart szerdán és vasárnap ismét magyaroktól lesz hangos, a magyar labdarúgó-válogatott itt játszik előbb Németországgal, majd Skóciával az Európa-bajnokságon.

2024. 06. 18. 5:45
Idősebb Lisztes Krisztián, Stuttgart
Ralf Rangnick (balra), Kasszimir Balakov és Lisztes Krisztián együtt a VfB Stuttgartban. Lisztes Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VfB Stuttgart idén régi fényében tündökölt, hiszen a Leverkusen mögött, a Bayern München előtt a második helyen végzett a Bundesligában. Ennek köszönhetően négy stuttgarti játékos – Waldemar Anton, Maximilian Mittelstädt, Chris Führich és Deniz Undav – is bekerült Julian Nagelsmann Eb-keretébe.

Denis Undav, Stuttgart, Lisztes Krisztián, Szabics Imre, Szalai Ádám
Denis Undav a jelenlegi Stuttgart ékköve. Fotó: Getty Images

Stuttgartban  korábban magyar labdarúgók is játszottak. Idősebb Lisztes Krisztián még a múlt században 1997-ben került ide a Fradiból, és olyan klasszisok társaságában futballozhatott, mint Krasszimir Balakov, Giovane Elber és Fredi Bobic. Négy és fél év során 146 meccset játszott a VfB mezében és 15 gólt szerzett. Joachim Löw korábbi német, Ralf Rangnick jelenlegi osztrák kapitány is az edzője volt, ahogy a német futball egyik legendája, Felix Magath. Lisztes Német Kupát nyert a csapattal, és van ezüstérme a Kupagyőztesek Európa-kupájából.

Szabics Imre: Rövid, de sikeres stuttgarti időszak

Szabics Imre előbb a Sturm Grazban bizonyított, így figyelt fel rá a VfB és 2003-ban leszerződtette. Szabics gyakorlatilag feleannyi időt focizott Stuttgartban, mint Lisztes, és pont feleannyi meccsen lépett pályára: 73-on. Viszont több gólt lőtt, 22-t.

Liszteshez hasonlóan két és fél évet játszott Stuttgartban Hajnal Tamás. 2011 januárja és 2013 májusa között Szabicsnál eggyel kevesebb meccsen lépett pályára a stuttgarti csapatban, és ezeken hatszor talált be az aktuális ellenfél kapujába.

Szalai Ádámot elengedte a Stuttgart

Volt még egy magyar focista, aki szintén karriert csinálhatott volna Stuttgartban, de hiába töltött el a klub utánpótlásában három évet 2004 és 2007 között, profi szerződést végül nem kapott. nem adta fel, később Mainzban, Gelsenkirchenben, Hoffenheimben és Hannoverben letette a névjegyét a Bundesligában.

Az Origó cikkében további érdekességeket is megtudhat Stuttgartról.

Lisztes Krisztián bemutatja Stuttgartot:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.