Migráns hátteréről vallott és a magyarokra is utalhatott a német csapatkapitány

Két évvel ezelőtt a német labdarúgó-válogatott bukása után a katari világbajnokságon Ilkay Gündogan volt az, aki kimondta, hogy a tornát megelőző társadalompolitikai viták rossz hatással voltak a csapatra. Ennek fényében külön érdekes, hogy a németek migráns hátterű csapatkapitánya most ezt a kérdéskört is feszegette a Bild nyomtatott számában megjelent exkluzív, szurkolóknak címzett nyílt levelében, amelyben a magyar válogatottra is utalást tehetett.

2024. 06. 14. 10:57
Nyílt levelet írt a Bild nyomtatott számába Ilkay Gündogan, a német válogatott migráns hátterű csapatkapitánya, aki társadalmi kérdésekbe is belement. Forrás: Magyar Nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este a házigazda német válogatott a Skócia elleni meccsével megnyitja az Európa-bajnokságot a müncheni Allianz Arénában (21.00), és a mérkőzés napján Németország legolvasottabb napilapja, a Bild a csapatkapitány Ilkay Gündogan nyílt levelét hirdeti a címlapján. A lap egyébként egy nappal az Eb nyitómeccse előtt a címlapon nem is érintette a tornát, ellenben magyar fiatalokról írt ott.

ORBÁN, Willi; Schäfer András; Gündogan, Ilkay
Ilkay Gündogan a legutóbbi Eb-n, 2021-ben a magyar válogatott ellen Münchenben. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gündogan a levele elején leszögezi: valóra vált álom neki, hogy hazai Európa-bajnokságon vezetheti a német válogatottat, aminek már a gondolatától is libabőrös lesz. „Ahogy csapatként buktatókkal és kudarcokkal teli, rázós utunk volt az elmúlt években, úgy válogatott mezben nekem is komplikált volt az eddigi pályafutásom” – írja Gündogan, majd így folytatta:

„Emiatt most még büszkébb vagyok arra, hogy én lehetek az első migráns hátterű futballista, aki csapatkapitány lehet Németország élén egy nagy világversenyen. Különleges csapatunk van, amelyet sokféle kultúra és nemzet formál. Ezektől leszünk igazán erősek 2024-ben: a sokszínűség és a különböző kultúrák hatásaitól.”

E ponton érdemes felidézni, hogy mi történt a német válogatottal a 2022-es katari világbajnokságon. A sokszínűség mellett kiálló akkori német csapatkapitány, Manuel Neuer az ezt jelképező szivárványszínű karszalagot akart viselni a tornán, amelyet az UEFA politikai üzenetnek minősített, és ezért megtiltotta a használatát. A németek ez ellen tiltakozva az első csoportmeccsük előtt a csapatképnél befogták a szájukat, jelezvén, hogy el akarják hallgattatni őket. Ezt követően Japán nagy meglepetésre 2-1-re legyőzte őket, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül nem tudtak továbbjutni a csoportból sem.

A kudarc után Gündogan volt az, aki kimondta, hogy nem tett jót a csapatnak a sok politizálás, amit be kell fejezni, és csak a futballra kellene koncentrálni. Azóta a sokat kritizált Neuer helyett immáron ő a német válogatott csapatkapitánya, a török származású középpályás most mégis hangsúlyosan beszélt a sokszínűség kérdéséről a torna elé írt nyílt levelében.

 

Gündogan: „Társadalmunkban megosztottság uralkodik”

„A múltban megtapasztalhattuk, hogy a futball képes összehozni az embereket” – magyarázza álláspontját Gündogan. „ Olyan időket élünk, amikor egyre inkább mélyülnek az egymással szemben kialakított árkok, az emberek nem hallgatnak egymásra. Társadalmunkban megosztottság uralkodik. Mi csapatként szeretnénk közelebb hozni egymáshoz az embereket a következő négy hétben. Hogy büszkék lehessenek a válogatottjukra, és továbbra is nyitottak, tisztelettudóak és barátságosak legyenek.”

A Barcelona játékosa felidézte, hogy amikor legutóbb Németország volt a házigazda a 2006-os világbajnokságon, akkor igazi fesztiválhangulat alakult ki, és újra ezt szerezné átélni. Más kérdés, hogy ebből egyelőre nem sok tapasztalható Münchenben, legalábbis német részről, a skótok már csinálják a hangulatot a városban.

 

A magyar válogatottra is utalhatott?

„Európa-bajnokok akarunk lenni” – jelentette ki Gündogan. „De ha végül nem nyerjük meg a címet, akkor is jó torna lehet belőle. Akárcsak 2006-ban, amikor tizenöt évesen részt vehettem a szurkolói fesztiválhangulatban. Nyári mesét ünnepeltünk, pedig »csak« harmadikok lettünk.”

Nagyok az elvárások, Lothar Matthäus szerint Németország Európa-bajnok lehet, Gündogan ugyanakkor igyekezett csökkenteni a nyomást. A német válogatott idén ugyan biztató eredményeket ért el, felkészülési meccsen a franciákat és a hollandokat is legyőzte, de az Eb-t közvetlenül megelőző, ukránok és görögök elleni találkozók nehézkesebbek voltak.

„Világosan ki kell mondanunk, hogy néhány csapat kicsit stabilabb és összeszokottabb nálunk” –  jelentette ki Gündogan. 

Szavai a magyar válogatottra is utalhattak, amely Marco Rossi vezetésével évek óta egységes, a legutóbbi három, németek elleni meccsén veretlen maradt, 2022-ben Lipcsében győzött is, és a második ellenfele lesz a Nationalelfnek az A csoportban.

Előbb azonban Skócia ellen kell bizonyítania a német válogatottnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.