Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Novak Djokovics visszalépett, nem áll ki a Roland Garros negyeddöntőjére

Hiába hajtott végre újabb csodával határos fordítást hétfő este, Novak Djokovics Roland Garros-szereplése véget ért. A szerb teniszező térdsérülése túl súlyos ahhoz, hogy kiálljon a negyeddöntőben Casper Ruud ellen. Sőt, az is erősen kérdéses, hogy Djokovics rendbe jön-e időben ahhoz, hogy Wimbledonban pályára lépjen. S ismerve a korábbi nyilatkozatokat, talán nem is fogja a füves pályás Grand Slam-torna miatt elsietni a visszatérést a szerb, inkább a párizsi olimpiára kerülne a lehető legjobb állapotba. A visszalépéssel Novak Djokovics elveszti a világelsőségét, a Roland Garros után, első olaszként már Jannik Sinner áll majd az ATP-ranglista élén.

2024. 06. 04. 16:59
Párizs, 2024. június 3.
A szerb Novak Djokovics az argentin Francisco Cerúndolo elleni játszma közben a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyedik fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 3-án.
Hiába a bravúros fordítás, Novak Djokovics nem folytatja a Roland Garrost Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg hétfő este még nagy csatában Novak Djokovics megmenekült a kieséstől Francisco Cerúndolo ellen a Roland Garros nyolcaddöntőjében, a szerdai negyeddöntőre már nem áll ki. A vizsgálatok kimutatták, hogy Djokovics sérült térdében szakadás van, ezért nem vállalja a további szereplést Párizsban.

Párizs, 2024. június 3.
A szerb Novak Djokovics a földön az argentin Francisco Cerúndolo elleni játszma közben a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyedik fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 3-án.
Novak Djokovics egyszerre szárnyalt és padlóra került a Roland Garros nyolcaddöntőjében (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Djokovics a mérkőzés után is jelezte már, hogy kétséges a további szereplése, de a vizsgálatokat természetesen csak kedden végezték el. A sérülés miatt az is erősen kérdéses, hogy Djokovics a július 1-jén kezdődő wimbledoni tornán ütőt ragadhat-e.

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a szerb karrierjéből egy nagy eredmény hiányzik igazán, az olimpiai aranyérem, akkor a diagnózis ismeretében valószínűbb, hogy a párizsi ötkarikás játékokat szem előtt tartva nem is erőlteti a wimbledoni visszatérést.

Djokovics visszalépésével eldőlt: Sinner lesz a világelső

A térdben lévő szakadás ismeretében még nagyob bravúr, hogy Djokovics megfordította a Cerúndolo elleni meccset. Összességében azonban nem ment vele sokra.

Djokovics visszalépésének két közvetlen következménye is van. Az egyik, hogy az elmúlt két év döntőse, a norvég Casper Ruud játék nélkül jut az elődöntőbe, ami majd ott is nagy előny lehet neki Alexander Zverev vagy Alex de Minaur ellen, előbbi például két ötszettes csatát vívott az elmúlt két fordulóban.

A másik következmény, hogy a Roland Garros utáni világranglista már nem Novak Djokovics, hanem Jannik Sinner nevével kezdődik. Az idei Australian Open győztese az 1973-ban elindított ATP-rangsor első olasz éllovasa lesz.

Sinner óriási tapsot kapott

Sinner éppen pályán volt Grigor Dimitrov ellen, amikor kiderült, hogy ő lesz az új világelső. Az olasz játékos három játszmában megnyerte a negyeddöntőjét, életében először játszhat elődöntőt a Roland Garroson, a párizsi centerpálya közönsége pedig vastapssal köszöntötte a ranglista élére lépő Sinnert.

– Minden teniszező erről álmodik, hogy egyszer a világranglista élére áll, ugyanakkor nyilván nem így akartam bebiztosítani, mielőbbi felépülést kívánok Djokovicsnak. A Roland Garros előtt tudtam, hogy van lehetőségem átvenni a világelsőséget, de igyekeztem nem erre figyelni, hiszen az elmúlt években nem szerepeltem igazán jól Párizsban – mondta Sinner.

Ahogy a férfiak, úgy a nők versenyében is ismert már két elődöntős kiléte: Iga Swiatek simán, Coco Gauff szetthátrányból fordítva jutott be a legjobb négy közé.

Roland Garros, negyeddöntők

Férfi egyes
Sinner (olasz, 2.)–Dimitrov (bolgár, 10.) 6:2, 6:4, 7:6

Női egyes
Swiatek (lengyel, 1.)–Vondrousová (cseh, 5.) 6:0, 6:2
Gauff (amerikai, 3.)–Dzsábir (tunéziai, 8.) 4:6, 6:2, 6:3

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.