Olimpia: diszkriminációt kiált a férfinak született úszó, aki a nők között lett sikeres

Döntött Lia Thomas ügyében a nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS). A transznemű amerikai úszó azért fellebbezett a szervezethez, mert a World Aquatics nem engedi neki, hogy a nők között versenyezzen. A CAS azonban a sportági szövetségnek adott igazat, így Lia Thomas nem indulhat a párizsi olimpián sem a nők között.

2024. 06. 13. 11:19
Penn University’s transgender swimmer Lia Thomas dries off after taking first place in the 500 yard freestyle race with a time 4.41.19, during the preliminary swim races in heat five during the Women's Ivy League Swimming & Diving Championships at Harvard University in Cambridge, Massachusetts on February 17, 2022. (Photo by Joseph Prezioso / AFP) transznemű úszó olimpia Párizs 2024
Lia Thomas (jobbra) férfiként született, de a nők között lett sikeres úszó az Egyesült Államokban Fotó: AFP/Joseph Prezioso
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lia Thomas élete célja volt, hogy részt vehessen az ötkarikás játékokon. Más kérdés, hogy élete nagyobbik részét Will Thomas néven élte, és ennek megfelelően a fiúk között kezdett versenyezni úszásban. 2020-ban nevet és nemet váltott, s Lia Thomas sikeresebb lett, mint Will Thomas volt, a rendkívül erős amerikai egyetemi bajnokságban is nyert aranyérmet. A vizes sportok nemzetközi szövetsége, a World Aquatics azonban közbelépett: a nemzetközi versenyeken nem engedélyezi a férfiként született, transzemű sportolók indulását a női mezőnyben.

Success of US transgender woman swimmer sparks contLia Thomas, a transgender woman, finishes the 200 yard Freestyle for the University of Pennsylvania at an Ivy League swim meet against Harvard University in Cambridge, Massachusetts, on January 22, 2022. Thomas placed first in the event. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)roversy
Lia Thomas, a transznemű úszó nem indulhat a nők között a párizsi olimpián (Fotó: AFP/Joseph Prezioso)

Lia Thomas nem fogadta el a döntést, a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fellebbezett. A CAS döntése azonban nem kedvezett az úszónak.

Lia Thomas nem indulhat az olimpián

– Elkeserítő a CAS döntése. Az, hogy minden transznemű nőt eltiltanak a versenyzéstől, diszkrimináció. A CAS-döntésnek felhívásnak kell lennie minden transznemű női sportoló számára, hogy folytassuk a harcot a méltóságunkért és az emberi jogainkért – üzent Lia Thomas, akinek immár végleg le kell mondania arról, hogy a nők között versenyezzen a párizsi olimpián.

2021-ben, Tokióban súlyemelésben az új-zélandi Laurel Hubbard indulhatott a nők között súlyemelésben, annak ellenére, hogy férfiként született. Hubbard történetének a vége is kínos lett, jelen állás szerint pedig Párizsban nem lesz követője, miután egyre több sportág hozott világos és észszerű szabályokat a transznemű sportolók szereplését illetően.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.