Válaszolt a sebész: meddig tarthat Varga Barnabás gyógyulása

Varga Barnabást szerdán kiengedték a kórházból, és a 29 éves játékos már landolt is Magyarországon. A magyar válogatott csatára súlyos arckoponyacsont-törést szenvedett a Skócia elleni Európa-bajnoki mérközésen, amely után azonnal meg kellett műteni. A sérüléséről és várható gyógyulásáról Knoll Zsolt sportsebész nyilatkozott az InfoRádiónak.

Forrás: InfoRádió2024. 06. 26. 15:36
VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik; HANLEY, Grant; McKENNA, Scott
EURO-2024 - Skócia-Magyarország Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a sérülés brutális – fogalmazott az InfoRádiónak Varga Barnabás arckoponyacsont-törésével kapcsolatban Knoll Zsolt. A sportsebész-traumatológus rámutatott, a skót kapus a könyökével egy olyan helyen találta el a magyar csatár fejét, ahol olyan csontrendszer van, amely nagyon vékony falakból áll. 

Úgy látta, erős ütés érte a koponya orr és szem alatti régióját, annyira, hogy ez összeroppant, mert belülről légüregek töltik ki.

Az interjúban úgy vélte, azt a megoldást választották a német szakemberek, hogy minimális feltárással történő rekonstrukcióval belülről kifújják az arcüregen keresztül ezt a beroppanást, és a bőr alatt speciális lemezekkel rögzítik.

Értékelése szerint a sportoló gyógyulása legalább fél évet vesz igénybe, ami esetleg felgyorsítható azzal, ha speciális álarcban fog focizni, amely az orrát és ezt a területet védi. Rámutatott ugyanakkor, hogy a legnagyobb probléma az, hogy lelkileg hogyan fogja tudni ezt feldolgozni, ezt pedig nem lehet előre megjósolni. 

Knoll Zsolt szerint akár egy évig is hordania kell Varga Barnabásnak a maszkot, elsősorban lelkileg adhat biztonságot a csatárnak, hogy az arca védve van.

A sportsebész azzal kapcsolatban is kifejtette a véleményét, hogy elkövettek-e hibát a stuttgarti stadionban késlekedő egészségügyiek. Gyakorlott csapatorvosként ő nem látott hibát a stuttgarti stadionban a mentés során, mert szerinte időben beért az egészségügyi személyzet, eltakarták a bajba jutott játékost, és a koponyasérülést látva azonnal stabil oldalfekvésbe helyezték Vargát, hogy a légútját biztosítsák. – A vákuumággyal pedig nem kellett sietniük a mentősöknek, mert a sérülésből látszott, hogy arra nem lesz szükség, és végül egyszerű hordágyon is vitték ki a játékost a gyepről – tette hozzá.

A teljes interjú Knoll Zsolttal olvasható és meghallgatható itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.