Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Döbbenetes reakció az UEFA-tól Varga Barnabás sérülése kapcsán: Mindent jól csináltunk!

Szívszorító képsorok szemtanúi lehettünk a vasárnap esti magyar–skót meccs nézése közben, Varga Barnabás sérülése érthető módon felfokozott érzelmeket gerjesztett nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Többen, például Szoboszlai Dominik is kritizálták a mérkőzésre kirendelt hivatalos orvosi stábot a késlekedésért, az Európai Labdarúgó-szövetség azonban úgy érzi, nagyszerűen helytálltak. Egy biztos: Varga Barnabás esete a foci Eb 2024 eddigi legnagyobb drámáját hozta.

2024. 06. 24. 16:33
Szoboszlai Dominik, Varga Barnabás
Szoboszlai Dominik a magasba emeli Varga Barnabás mezét, majd magára húzta Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar játékosok és más megszólalók is úgy érzték: Varga Barnabás sérülésekor késlekedett az UEFA orvosi stábja, hosszú, végtelennek tűnő másodpercek teltek el, amíg megérkeztek a skót kapuhoz, a hordágyat vivő személyzetet is úgy kellett a pályára ráncigálnia a többi magyar játékosnak a szörnyű baleset után.

Skócia - Magyarország EURO - 2024
Varga Barnabás sérülése után szinte az egész világ imádkozott a csatárért. Fotó: Mirkó István

Varga Barnabás sérülése: mi történt pontosan? 

Mint ismert, a magyar–skót meccs hajrájában Vargát letarolta a skótok kapusa, Angus Gunn, a magyar csatárt ráadásul közben két védő is „satuba fogta” a levegőben. 

– Ezt nem kívánom senkinek. Az elsők között voltam, aki ott volt. Látni is elképesztő volt, beleégett a szemembe, tényleg remélem, jól van. Nem értem, hogy működik ez a protokoll, a mentősöknek miért nem szabad futni vagy a hordágyat behozni. Szerintem ott az egész kispadunk betolta az összes mentőst, akit csak lehetett, meg berángattam a hordágyat, mert nem hiszem, hogy ilyenkor a protokoll bármit is számít – nyilatkozta például a lefújást követően Varga Barnabásról.

FRISS!

 

Később dr. Pánics Gergely, a Ferencváros orvosa mondta el részletesebben, mi történt a csatárral.

 – Barni az ütközéskor agyrázkódást szenvedett, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult

Mi vár most Varga Barnabásra? 

 Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki – nyilatkozta a Fradi sportorvosa. Azóta már azt is tudni lehet, hogy Varga Barnabás túl van a műtéten, édesapja beszélt minderről. Dr. Pánics szerint két korábbi ferencvárosi játékos esetéhez hasonlít Varga Barnabás sérülése, korában mind Julian Koch, mind Lovrencsics Gergő valamivel több, mint két hónapot hagyott ki.

 

Varga Barnabás pontos diagnózisa megvan, de hogy mi történt, azt még nem tudni 

Hogy a magyar–skót meccs hőse milyen állapotban van, és mi várhat rá, azt már tehát tudjuk, de hogy az UEFA orvosi segítsége miért késett ennyit, arról eddig nem volt információ. Ugyanakkor megérkezett a reakció az európai szövetségtől, a BBC újságírója, Dab Roan tette azt közzé, amelyet az ulloi129.hu idézett.

„A Varga Barnabás fejsérülését követő orvosi beavatkozással kapcsolatban szeretnénk tisztázni, hogy 15 másodpercen belül megtörtént a csapatorvos beavatkozása, őt azonnal követte a második stadionorvos, majd a sérülés kivizsgálása és a szokásos orvosi eljárásoknak megfelelő kezelés biztosítása. A képzett pályamenti mentőcsapat protokollja szerint a pálya mellett várakozott, és azonnal megérkeztek a hordágyakkal, amint az orvosok kérték azt, hogy a játékost azonnal kórházba szállíthassák. Szakszerű volt a koordináció a helyszíni egészségügyisek között, és minden a vonatkozó egészségügyi eljárásoknak megfelelően történt. Nem volt késedelem a játékos kezelésében, illetve a segítségnyújtásban” – írta válaszában az UEFA.

A BBC egyébként elnézést kért azért, amiért visszajátszották Varga horrorsérülését.

Később az előzővel megegyező tartalmú közleményt juttattak el a német dpa hírügynökséghez.

„A koordináció a helyszínen lévő összes egészségügyi személyzet között profi volt, minden orvosi folyamat a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt. Nem volt késés a játékos kezelésében és ápolásában. Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a csapatorvos másodpercekkel az eset után már beavatkozott. Közvetlenül ezután egy másik orvos végzett el vizsgálatot a szokásos orvosi gyakorlatnak megfelelően. A mentőcsapat az előírásoknak megfelelően a pálya szélén várt és utána érkezett a hordágy, amikor kérték a játékos elszállítását” – fogalmazott az UEFA, amely szerint a reagálás nem volt lassú.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.