Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Történelmi siker a kerékpárostól, aki két éve szemen lőtte magát + videó

Az eritreai Biniam Girmay (Intermarché–Wanty) nyerte meg a Tour de France idei harmadik szakaszát. Girmay a francia kerékpáros körverseny történetének első fekete-afrikai szakaszgyőztese. Az eritreai kerekes két éve a Giro d’Italián már nyert szakaszt, de akkor az ünneplés balul sült el. Összetettben a szlovén Tadej Pogacar (UAE) elé ugrott az ecuadori Richard Carapaz (EF Education–EasyPost), kedden rajta lesz a sárga trikó.

2024. 07. 01. 18:00
Biniam Girmay Tour de France Eritrea Afrikai szakaszgyőzelem kilőtte szemét
Biniam Girmay lett a Tour de France történetének első fekete-afrikai szakaszgyőztese Fotó: X/Tour de France
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France harmadik szakasza hozta az idei első sprintbefutót, s a legnagyobb esélyesek helyett az eritreai Biniam Girmay ért elsőként célba. Girmay sikere sporttörténelmi diadal, ő az első fekete-afrikai kerekes, aki Tour de France-szakaszt nyert. A torinói befutó után Tadej Pogacar helyett már Richard Carapaz vezet összetettben, igaz, ezt a szlovén nem is nagyon bánta.

Firenze, 2024. június 27.
Richard Carapaz, az EF Education–EasyPost ecuadori versenyzõje a 111. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny csapatainak bemutatásán Firenzében 2024. június 27-én, két nappal a verseny rajtja elõtt.
sárga trikó Tadej Pogacar Biniam Girmay Afrika Eritrea
Richard Carapaz kedden már nem rózsaszínben teker, rajta lesz a sárga trikó (Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook)

Két és fél kilométerrel a cél előtt volt egy bukás, ami sokakat akadályozott, többek között a rekordra hajtó Mark Cavendish (Astana) és a tavalyi sprintkirály, Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) sem tudott emiatt részt venni a sprintben.

Biniam Girmay egész Afrikára gondolt

Biniam Girmay még így sem tartozott a legnagyobb esélyesek közé, de ezúttal gyorsabb volt a riválisainál. Az eritreai kerekes az első fekete-afrikai versenyző lett, aki Tour de France-szakaszt nyert, s erről meg is emlékezett a győzelem után, könnyeivel küszködve adott villáminterjúban.

– Köszönök mindent Istennek, aki erőt adott nekem. Amikor elkezdtem kerékpározni, nem is álmodtam arról, hogy részese lehetek a Tour de France-nak, erre most megnyertem egy mezőnyhajrás szakaszt, hihetetlen. Köszönöm minden eritreainak, sőt minden afrikainak, most már mi is részesei vagyunk a nagy versenyeknek, ez most a mi pillanatunk – fogalmazott Girmay.

A Giro-szakaszgyőzelem után történt a baj

Az eritreai kerékpáros két éve a Giro d’Italia során már ünnepelhetett szakaszsikert háromhetesen, ám az ünneplés balul sült el: Girmay olyan szerencsétlenül nyitotta ki a pezsgősüveget, hogy szemen lőtte magát a dugóval.

Girmay feladta az olasz körversenyt, s azóta sem tudta igazán visszaküzdeni magát akkori csúcsformájába. Mégis összejött a Tour de France-szakaszsiker.

 

Pogacar helyett Carapaz a Tour de France éllovasa

A bukás után az összetett éllovasok közül csak Richard Carapaz maradt az élcsoportban, jobb helyezési számával pedig átvette a sárga trikót Tadej Pogacartól. A szlovén ezt nagyon nem bánja, időt ugyanis nem veszített Carapazzal szemben, s velük azonos idővel áll még Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) és (Visma–Lease a Bike).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.