Megfeledkeztek a magyar úszósport feltörekvő csillagáról az olimpián?

Érdekes felütéssel közölt cikket a nemzetközi úszószaklap, a swimswam.com, amely szerint a párizsi olimpia legfiatalabb úszóit gyűjtötték össze. A mindössze 15 éves Jackl Vivien azonban hiányzik a felsorolásból. A magyar úszósport legnagyobb feltörekvő csillaga, aki máris felnőtt Európa-bajnok, ma mutatkozik be az olimpián.

2024. 07. 29. 9:38
JACKL Vivien
A 15 éves Jackl Vivien a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagjaként hétfőn mutatkozik be 400 méteres vegyesúszásban. Fotó: MTI/Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kik a legfiatalabb úszók, akiket a párizsi olimpián látni fogunk?” – tette fel a kérdést cikke címében a swimswam.com, amely aztán azt írja, hogy hét olyan úszót talált, akik az úgynevezett „supersuit era”, vagyis a híres cáparuhás korszak után születtek, és mindannyian 14-15 évesek jelenleg. Első felületes olvasásra szemet szúrt, hogy hiányzik a listáról a 15 éves Jackl Vivien, aki egyébként a felsoroltak közül a legjobb eredményre számíthat Párizsban.

Alaposabban végigolvasva a cikket aztán kiderült az, ami a címből nem: nem az összes úszót vették  szemügyre az olimpiai mezőnyben, csupán azokat, akik az olimpia szellemében meghívásra vehetnek részt a játékokon. Jackl Vivien tehát ezért nem szerepel a felsorolásban, hiszen ő a saját jogán, az olimpiai szintidő teljesítésével jutott ki az olimpiára.

JACKL Vivien
Jackl Vivien bemutatkozik a párizsi olimpián. Fotó: MTI/Derencsényi István

Ettől függetlenül érdekes a swimswam.com felvetése, hiszen az általa összegyűjtött úszókhoz hasonlóan Jackl is a cáparuhás korszak betörése után született, ami érzékelteti, hogy mennyire fiatal valójában. A forradalmi úszódresszek 2008-ban forgatták fel a medencék világát, abban az évben 55 világcsúcs dőlt meg, ezek közül 25 a pekingi olimpián. Akkor Jackl még meg sem született, 2008. október 17-én látta meg a napvilágot.

A cáparuhás korszak még egy évig tarolt, a 2009-es római világbajnokságon 43 világrekordot úsztak, aztán a rá következő évtől betiltották a dresszek használatát.

Jackl Vivien élete: cáparuhától a párizsi olimpiáig

Jackl lényegében a cáparuhával egy időben született, és már évek óta az egyik legnagyobb magyar úszótehetségnek számít, ami idén már a felnőttmezőnyben is megmutatkozott. Az áprilisi országos bajnokságon tizenkét másodperccel győzte le 400 vegyesen a szám korábbi világcsúcstartóját, Hosszú Katinkát. Akkor váltott jegyet a párizsi olimpiára is.

A teljes magyar olimpiai csapat legfiatalabb versenyzőjeként Jackl ma épp 400 vegyesen mutatkozik be Párizsban, 11 órától kezdődnek az előfutamok, este pedig akár döntőt is úszhat. Európa-bajnoki ezüstérmesként (júniusban a belgrádi Eb-n lett második 400 vegyesen) erre minden esélye megvan, főleg, hogy az idei év eddigi ötödik legjobb idejével rendelkezik (4:34,96).

Jackl a 400 vegyes mellett 1500 méteres gyorsúszásban is indul az olimpián, abban kedden kezd, mint a belgrádi Eb aranyérmese. 

Itt olvashatja el, milyen eredményt ért el Jackl Vivien a 400 vegyes előfutamában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.