Az elmúlt évek leglátványosabb rajtjával indulhat az idei Kékszalag

Július 18-án, csütörtök reggel 9-kor Balatonfüredről rajtol el az 56. Kékszalag Nagydíj. Az előrejelzések szerint ideális vitorlázóidő várható, amely látványos indulást eredményezhet.

2024. 07. 17. 15:12
A tavalyi rajt utáni pillanatok. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 600 hajóval és mintegy 3000 versenyzővel számolnak a Kékszalag szervezői, akik a versenyt megelőző napon, szerdán Balatonfüreden tartottak sajtótájékoztatót.

Forrás: Facebook.com/akekszalag

A többség egyszer, de akár kétszer is a vízen tölti az éjszakát

Kezdjük a legfontosabbal: az előrejelzések szerint ideális vitorlázóidő lesz csütörtök reggel, így az utóbbi évek leglátványosabb rajtja várható – számolt be róla az Origó. A verseny július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, akkor jár le a 48 órás limitidő. 

Érdekesség, hogy amíg az élen száguldó katamaránok és egytestű szupervitorlások jó szélben fél nap alatt megkerülik a Balatont, addig a mezőny nagy részének ehhez legalább egy, de inkább másfél vagy két napra van szüksége. Ezzel összefüggően a szervezők elmondták, versenyzés közben tilos kikötni, tehát a mezőny nagy része legalább egyszer, de többen kétszer is kint töltik az éjszakát a vízen.

Az előző évi mezőny Vonyarcvashely térségében Fotó: MTI/Varga György

 

Csütörtök délutántól várják az első befutókat

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András kiemelte: immáron 90 éves múltra tekint vissza a Kékszalag, hiszen 1934-ben rendezték meg az első versenyt. Holczhauser tájékoztatása szerint a sajtótájékoztató idejéig 438 hajó regisztrált, a csütörtöki rajtra 550 körüli indulóval és mintegy 2800 versenyzővel terveznek.

Holczhauser András a parti programokról szólva elmondta: már szerda este, a Kékszalag Portban fogadást rendeznek a versenyzőknek, és csütörtök délutántól várják a befutókat a balatonfüredi mólón. Péntek délután hagyományosan megrendezik az Audi Speed Challenge gyorsasági versenyt is a tó Balatonfüred előtti szakaszán, a Kékszalag díjkiosztóját és az utcabált szombaton 18 órától a balatonfüredi Gyógy téren kezdik.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere úgy fogalmazott, hogy Balatonfüred a Kékszalag központja.

– Sok sikert kívánok mindenkinek a Kékszalag központjának helyt adó város nevében. Balatonfüred a balatoni vitorlázás bölcsője és fellegvára. Az egyhetes Kékszalag-fesztivál a város egyik legnagyobb turisztikai és közösségi sportendezvénye

 – mondta Bóka István, aki hozzátette, köszönetet mondanak a Magyar Vitorlás Szövetségnek és a verseny támogatóinak. Bízik benne, hogy jó széllel indul el a mezőny, és nagy élmény lesz az idei Kékszalag a résztvevők és a közönség számára is.

 

Tavaly megdőlt a rekord

Ami a múltat illeti, 2023-ban fantasztikus rekorddal nyert a Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fifty katamarán, amely 5 óra 3 perc 56 másodperc alatt tette meg a körülbelül 150 kilométeres távot. A verseny rekordját 10 óra 40 perces idővel 1955-től 57 évig a Nemere II. tartotta, az az 1944-ben épült, 75-ös cirkáló, amely a mai napig ott van a mezőnyben. Tavaly az egytestű hajók rekordja is megdőlt: a Principessa Libera, Oroszlán Péter kormányzásával, 8 óra 59 perc alatt tette meg a versenytávot. 

Az 56. Kékszalagot az Origó Sport csütörtök reggel 07.00-tól élőben közvetíti!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.