Tényleg a legjobb csapat nyert – így lett Európa-bajnok Spanyolország!

Általános vélekedés, hogy a döntőben Anglia vasárnap esti, 2-1-es legyőzésével a legjobb együttes nyerte meg a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságot. Lássuk, milyen utat járt be az immáron négyszeres Eb-győztes Spanyolország!

2024. 07. 15. 9:37
UEFA EURO 2024 final - Spain vs England
Morata és a spanyolok öröme a serleggel. Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luis de la Fuente szövetségi kapitány együttesének diadalához kétség sem férhet, a spanyol válogatott ugyanis mind a hét mérkőzését megnyerte Németországban.

Út az Eb-re

Spanyolország a selejtező A csoportjában szerepelt, csoportelsőként, az ugyancsak kijutott második helyezettre öt pontot verve biztosította be kvalifikációját az Eb-re 2023 októberében. A spanyolok a selejtezőben is csak egyszer veszítettek pontokat, amikor a később a magyar válogatottal egy négyesbe sorolt Skóciától kaptak ki 2-0-ra. Emellett hét győzelmet ért el a spanyol csapat, amely 21 pontot szerzett a kvalifikációs csoportban.

 

Hibátlan teljesítmény

Az Eb-n aztán Horvátország magabiztos, 3-0-s legyőzésével kezdett Luis de la Fuente együttese, amely a folytatásban 1-0-ra verte meg a címvédő Olaszországot, majd Albániát is. Az egyenes kieséses szakaszban az eleinte még vezető Georgia 4-1-es legyőzése következett, majd a házigazda németek elleni negyeddöntő, melyet az 1-1-es eredménnyel zárult rendes játékidő után a ráadásban gólt szerezve tudott 2-1-re legyőzni Spanyolország. Az elődöntőben 90 perc alatt alakult ki a franciák elleni 2-1-es végeredmény, a fináléban pedig kétszer is vezetve diadalmaskodott a spanyol válogatott.

 

A számok nyelvén

Spanyolország 15 gólt szerzett és mindössze négyet kapott az Eb-n (igaz, valamennyi kapott találat az egyenes kieséses szakaszban esett). A siker fontos összetevője a 90,15 százalékos passzpontosság, valamint a labdabirtoklás, amely a torna egészét nézve 58,15 százalékos. Mindezek mellett a lényeg a 7/7-es mutató, amely mindennél jobban mutatja: tényleg a legjobb csapat nyerte meg az Európa-bajnokságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.