Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Folytatódik a gólzápor, megdőlt egy rekord a foci Eb-n

Spanyolország a német válogatott példáját igyekezett követni: egy félidő után 3-0-ra vezetett idei első foci Eb-meccsén. Az első játékrészben a csapatkapitány Álvaro Morata, majd Fabián Ruiz és Dani Carvajal is betalált. Utóbbi Lamine Yamal beadása után volt eredményes, aki ezzel nemcsak az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa, hanem a legifjabb gólpasszadó is lett. A második félidőben már nem változott az állás, a horvát Petkovic büntetőt hibázott.

2024. 06. 15. 19:06
Berlin, 2024. június 15. foci Eb 2024
A spanyol Álvaro Morata (b3) megszerzi csapata elsõ gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának 1. fordulójában játszott Spanyolország Horvátország mérkõzésen a berlini Olimpiai Stadionban 2024. június 15-én.
Álvaro Morata lett az első csapatkapitány, aki gólt lőtt az idei foci Eb-n Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi Nemzetek Ligája-döntő párosítása az Európa-bajnokságon már a csoportkör első fordulójában megismétlődött Spanyolország és Horvátország között. S ha hozzávesszük, hogy az NL-győztes Spanyolország és a legutóbbi világbajnokság bronzérmese, Horvátország mellett még Olaszország is a B csoport tagja, könnyű rásütni a halálcsoportbélyeget a négyesre, amelyből papíron Albánia lóg ki lefelé.

Berlin, 2024. június 15.
A horvát Mateo Kovacic (b), valamint a spanyol Fabián Ruiz és Lamine Yamal (j) a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának 1. fordulójában játszott Spanyolország Horvátország mérkõzésen a berlini Olimpiai Stadionban 2024. június 15-én.
Spanyolország és Horvátország meccsével kezdődtek a foci Eb halálcsoportjának küzdelmei, Fabián Ruiz és a korrekorder Lamine Yamal itt Mateo Kovaciccsal küzd (Fotó: MTI/AP/Szergej Gric)

A spanyolok, az olaszok és a horvátok a 2012-es Eb-n is azonos csoportban szerepeltek, akkor a horvátok húzták a rövidebbet, az olaszok és a spanyolok viszont a csoportkör után a döntőben is összecsaptak. Az még tizenhat csapatos foci Eb volt, idén vélhetően négypontos csoportharmadikként a horvátok is bejutnának a kieséses fázisba.

Szoboszlai helyett Morata

Amíg 2012-ben a most is spanyol kerettag Jesús Navas a 88. percben lőtte a horvátok elleni csoportmeccs egyetlen gólját, addig idén már az első félidő spanyol gólzáport hozott. A 29. percben Fabián Ruiz remek kiugratása után Álvaro Morata szerzett vezetést a spanyoloknak.

Álvaro Morata az első csapatkapitány lett, aki gólt szerzett az Eb-n, gólpasszig jutott a Svájc ellen elveszített meccsen.

Fabián Ruiz néhány perccel később maga is betalált, majd az első félidő ráadásában az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa, a tizenhat éves Lamine Yamal beíveléséből a Bajnokok Ligája-döntő hőse, Dani Carvajal megszerezte első találatát a spanyol válogatott mezében is, ezúttal lábbal.

Még ha a magyar válogatott első eredményének nem is örülhetünk, gólhiányra eddig nem panaszkodhatunk az Európa-bajnokságon, az A csoport első két meccsén összesen tíz gól született, a három meccsen tizenhárom gól is még 4,25-ös átlagot jelent.

 

A VAR elvette a horvát gólt

Több gól ugyanis nem esett a meccsen, a második félidőben a spanyolok már nem tudták tartani a tempót, de a győzelmük nem forgott veszélyben.

A horvátok negyedórával a lefújás előtt büntetőből szépíthettek volna, de Petkovic lövését Unai Simón kivédte. A kipattanót Perisic érte el először, a középre adásából Petkovic már betalált.

Csakhogy VAR-vizsgálat után elvették a gólt, mert Perisic egyik lábával már a tizenhatoson belül volt abban a pillanatban, amikor Petkovic elrúgta a tizenegyespontról a labdát. Szokatlanul szigorú ítélet volt.

A tavalyi NL-döntőben is Petkovic rontotta el a sorsdöntő tizenegyest a trófeáról döntő szétlövésben, most sem tudott javítani.

Labdarúgó Eb, B csoport, 1. forduló

Spanyolország–Horvátország 3-0 (3-0)
Gólszerzők: Morata (29.), Fabián Ruiz (32.), Carvajal (45+2.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.