Modricéknak a könnyek, a spanyoloknak az arany jutott

Spanyolország nyerte a Nemzetek Ligáját, miután a vasárnapi döntőben tizenegyespárbajt követően legyőzte a horvát labdarúgó-válogatottat. Luka Modricéknak így továbbra is várniuk kell az első trófeáukra.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 23:43
Spanyolország, spanyolok
Spain's players celebrate after winning the penalty shootouts and the UEFA Nations League final football match between Croatia and Spain at the De Kuip Stadium in Rotterdam on June 18, 2023. (Photo by JOHN THYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két sikerre éhes csapat jutott be a Nemzetek Ligája döntőjébe. Spanyolország a 2012-es Európa-bajnokság megnyerése óta vár az újabb diadalra, a horvát válogatott pedig az elmúlt két világbajnokságon elért ezüst- és bronzérem után végre az aranyat is szerette volna megkaparintani egy tornán.

Luka Modric, spanyol, horvát
Modricék ezúttal a spanyolokkal szemben maradtak alul a döntőben Fotó: AFP/KENZO TRIBOUILLARD

A spanyolok az első tizenöt perc alatt kétszer is veszélyeztettek a horvát térfélen, de egy alkalommal Álvaro Morata két méterről Dominik Livakovic kapusba rúgta a labdát (ráadásul lesen is volt a támadó), később pedig lövése milliméterekkel kerülte el a kaput. A szlávok részéről Ivan Perisic járt a legközelebb a gólszerzéshez, a Tottenham Hotspur középpályása szabadrúgása után próbálta a hálóba fejelni a labdát, ám Unai Simón vetődve útjába állt a kísérletnek.

Az első félidőben nem született gól, de ugyanez volt igaz a másodikra is, pedig a spanyolok nagyon igyekeztek, kilenc – többségében pontatlan – lövéssel is próbálkoztak. A rendes játékidő utolsó perceiben a kapujuk elé szorították a horvátokat, és Ansu Fati a 84. percben eldönthette volna a trófea sorsát, de Perisic a gólvonalról menteni tudott. A 90. percben Marco Asensio a kapu mellé durrantotta a labdát, maradt a 0-0, következhetett a ráadás.

Ekkor Dani Olmo lehetett volna a spanyolok nyerőembere, ha nem puskáz el két helyzetet is. De megtette, tizenegyespárbajba torkollott a meccs. Ezt általában jól bírják a horvátok, most viszont a spanyolok föléjük kerekedtek (utóbbi csapatban csak egy, míg a kockás mezeseknél két lövő is hibázott), és ez Nemzetek Ligája-aranyat ért a Luis de la Fuente irányította gárdának.

Nemzetek Ligája, döntő:
Horvátország–Spanyolország 0-0 (0-0, 0-0, 0-0), tizenegyesekkel 5-6

bronzmérkőzés:
Hollandia–Olaszország 2-3 (0-2)
gólszerzők: Bergwijn (68.), Wijnaldum (90.), illetve S. Dimarco (6.), Frattesi (23.), Chiesa (73.)

Borítókép: Spanyolország nyerte a Nemzetek Ligáját (Fotó: AFP/JOHN THYS)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.