Zlatko Dalic: Végre lezárhatjuk ezt a történetet

Horvátország hosszabbításban 4-2-re legyőzte a házigazda Hollandiát és bejutott a Nemzetek Ligája döntőjébe. Így már csak egyetlen lépés választja el a céljától, hogy végre aranyérmet szerezzen egy nagy tornán, ahogy Zlatko Dalic szövetségi kapitány fogalmazott, lezárják ezt a történetet. A másik elődöntőben csütörtökön Olaszország és Spanyolország csak össze.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 8:09
Luka Modric
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvátok kezdték jobban a meccset, ám hiába talált a kapuba, a nagykárolyi születésű Kovács István érvénytelenítette a találatot, mert az akció lesről indult. A 34. percben a házigazda hollandok szereztek vezetést Donyell Malen révén, de a szünetben lehetett érezni, messze nem dőlt el a meccs. Igaz, olyan gólparádéra kevesen számítottak, mint ami ezután történt.

A horvátok fordítottak Kramaric büntetőjével, illetve Pasalic góljával, ám amikor már-már győzteseknek érezhették magukat, a ráadás hatodik percében Noa Lang egyenlített, követhezett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Ennek során a horvát veteránok lefocizták a pályáról a hollandokat. Bruno Petkovic szerezte vissza a vezetést, majd Luka Modric büntetőből bebiztosította a 4-2-es győzelmet. A 37 éves veterán végigjátszotta a nem is 120, hanem inkább 130 perces mérkőzést.

– A horvák embereknek ajánljuk ezt a győzelmet, hatalmas fegyvertény, hogy Hollandia vendégeként nyertünk, de megérdemeltük. Ez a meccs is a futballtörténelmünk része. Van már bronz- és ezüstérmünk is, most végre lezárhatjuk ezt a történetet – nyilatkozta elégedetten a találkozó után Zlatko Dalic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya, aki már a torna előtt is arról beszélt, hogy szeretnének végre nagy tornát nyerni.

– Briliáns meccset játszottuk, olyat, amilyenre számítottunk – vette át a szót Luka Modric. – Az első húsz perc nem úgy alakult, ahogyan reméltük, de folyamatosan javultunk, a második félidőben már nagyszerűen futballoztunk. Kár a későn kapott gólért, de így legalább megmutattuk, milyen tartás van bennünk.

A holland lapok és szakértők érthetően kritikusan beszéltek a holland válogatott teljesítményéről és Ronald Koeman eddigi munkájáról szövetségi kapitányként.

– Az első félidővel elégedett voltam, de a második elején azonban mintha az öltözőben ragadtunk volna. Láthattuk, mint jelent az, ha egy régóta együtt lévő társaság elkapja a fonalat. Mégiscsak a világ harmadik legjobb csapatával játszottunk. Nem értem a bírálatokat. Mit vártak, hogy atomjaira bontjuk a horvát válogatottat? Igenis láttam biztató jeleket, különösen az első félidőben, arra a teljesítményre lehet építeni – védekezett Ronald Koeman.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Kovács István végig kifogástalanul dirigálta a találkozót.

Nemzetek Ligája, elődöntő

Hollandia–Horvátország 2-4 (1-0, 2-2, 2-3) – hosszabbítás után
Rotterdam, De Kuip, 48 000 néző. Vezette: Kovács István
Gólszerző: Malen (34.), Lang (90+6.), ill. Kramaric (55. – 11-esből), Pasalic (71.), Petkovic (98.), Modric (116. – 11-esből)

Az Olaszország–Spanyolország mérkőzést csütörtökön 20.45-től játsszák.

Borítókép: Luka Modric tényleg örökifjú (Fotó: AFP)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.