A tizenhat éves Yamal vezérletével a spanyolok Eb-döntősök, a franciák elbuktak

Története során ötödször jutott be a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjébe a spanyol válogatott, amely az első, müncheni elődöntőben attól sem ijedt meg, hogy Franciaország már a 9. percben megszerezte a vezetést ellene kedden. A mindössze 16 éves Lamine Yamal bombagóljával gyorsan megszületett a spanyol egyenlítő gól, majd néhány perccel később a fordítás is. A franciák nem tudtak új erőre kapni, a 2-1-es spanyol siker után már csak az a kérdés, hogy Anglia vagy Hollandia lesz az ellenfél a berlini döntőben vasárnap.

2024. 07. 09. 20:33
UEFA EURO 2024 semi-finals - Spain vs France
Lamine Yamal és spanyol csapattársai ünnepelnek: 2-1-re legyőzték Franciaországot az Eb elődöntőjében. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt zökkenőmentes az Eb elődöntőinek felvezetése a közlekedési káosz miatt: a Spanyolország–Franciaország meccsről spanyol szurkolók tucatjai maradtak le, mivel kedd délután töröltek egy Barcelona–München járatot. A szerdai Hollandia–Anglia elődöntő előtt pedig a holland válogatott kötelező sajtótájékoztatója maradt el, mert a hollandok vágányzár miatt nem tudtak a tervek szerint vonattal eljutni Wolfsburgból a meccs helyszínére, Dortmundba.

UEFA EURO 2024 semi-finals - Spain vs France
Kolo Muani fejjel szerezte meg a vezetést a franciáknak. Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh

Ilyen gondjai a spanyol és a francia csapatoknak nem voltak, de másfajták bőven akadtak. Didier Deschamps aggódhatott a legnagyobb sztárja, a sérüléssel bajlódó Kylian Mbappé játéka miatt, akit meg is kellett védenie a napokban az Eb-nyújtott halvány teljesítményét ért támadásoktól. Mbappé végül bekerült a franciák kezdőjébe, ahogy az eltiltását a negyeddöntőben letöltő Adrien Rabiot is, ugyanakkor Antoine Griezmann a kispadra került.

A spanyol kapitány, Luis de la Fuente gondjai sokrétűbbek voltak: a németek elleni negyeddöntőben Pedri megsérült, számára véget is ért az Eb, ezen kívül a védelem oszlopai, Dani Carvajal és Robin Le Normand eltiltottak. A helyükön – sorrendben – Olmo, Navas és Nacho került be a kezdőbe.

Így állt fel a spanyol válogatott: Unai Simón – Jesús Navas, Nacho, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz– Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Morata. És így a francia: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernandez – Kanté, Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Kolo Muani, Mbappé.

Gólzápor az első félórában

Alig kezdődött el a meccs, máris megszerezték a vezetést a franciák. A 9. percben Dembélé forgatta át a labdát a bal szélre, ahonnét Mbappé adott középre, Kolo Muani pedig fejjel vette be a spanyol kaput – 0-1. 

Ez volt a francia válogatott első akciógólja az Eb-n, ugyanis Deschamps csapata úgy jutott el az elődöntőig, hogy egyrészt mindössze három gólt ért el, másrészt azok közül kettő öngól volt, egy pedig tizenegyesből jött össze Mbappé révén.

Veszélyesen kezdtek a franciák, de nem örülhettek sokáig, a 21. percben máris kiegyenlített Spanyolország. A mindössze 16 éves Lamine Yamal az első gólját szerezte a tornán, ezzel az Eb történetének a legfiatalabb gólszerzője lett. A tizenhatos előteréből gyönyörűen tekerte a labdát a felsőbe a kapufa segítségével. Egy évvel ezelőtt hasonlóan nagy gólt lőtt a franciák ellen, szintén egy Eb-elődöntőben, csak akkor még az U17-esek között Felcsúton.

Szinte felocsúdni sem volt idő, máris jött az újabb spanyol gól. A 25. percben Dani Olmo kavart a francia tizenhatoson belül, majd kapura lőtte a labdát, amelybe a menteni igyekvő Koundé beleért, de a kapuban kötött ki. Elsőre öngólnak adták, de Olmo joggal követelhette volna magának a találatot – 2-1. Végül korrigált az UEFA, és öngól helyett Olmo lett a gólszerző hivatalosan.

Spanyolország ötödször Eb-döntős

Félidőig nem változott az eredmény. Az első félórában látott adok-kapok után rendezték védelmeiket a csapatok, sokkal kevesebb igazán veszélyes lehetőség adódott. Szünet után nem volt benne az újabb gól egyik fél játékában sem. A gólra a franciáknak lett volna égető szükségük, Mbappénak volt is helyzete, de nem tudtak betalálni, és összességében, figyelembe véve az egész Eb-n nyújtott teljesítményeket is, megérdemelten jutott a döntőbe Spanyolország.

A spanyolok történetük során ötödször finalisták az Eb-n, 1984-ben vesztettek, 1964-ben, 2008-ban és 2012-ben viszont nyertek. Vasárnap, Berlinben Anglia vagy Hollandia lesz az ellenfelük, a másik elődöntőt szerdán 21 órától rendezik Dortmundban.

Labdarúgó Európa-bajnokság:
Spanyolország–Franciaország 2-1 (2-1), München, jv.: Vincic (szlovén), gólszerzők: Kolo Muani (9.), illetve Yamal (21.), Olmo (25.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.