Rendhagyó búcsúünnepség után útra kelt a magyar csapat az olimpiára

A kicsi, ám annál összetartóbb magyar csapat egy emlékezetes búcsúünnepség után indult el Párizsba, a július 26-án kezdődő nyári olimpiára. Érdi Mária és Vadnai Jonatán is tudja, hogy az egész magyar vitorlázósportot és az egész nemzetet képviselik, így ennek megfelelően fognak harcolni a minél jobb szereplésért.

2024. 07. 14. 20:59
ÉRDI Mária
A párizsi olimpiára készülő Érdi Mária vitorlázó a balatonfüredi Kékszalag Port kikötőben 2024. július 3-án MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a párizsi olimpiára, egészen pontosan Marseille-be, a vitorlásversenyek helyszínére a magyar vitorlázóválogatott két tagja, Érdi Mária és Vadnai Jonatán. A Magyar Vitorlásszövetség balatonfüredi központjában a szövetség vezetői, számos klub képviseletében utánpótlás-versenyzők és újságírók, fotósok jelenlétében egy rendhagyó eseményen köszöntötték a két fiatal olimpikont, akik mindketten óriási ambíciókkal készülnek a versenyre. Július 20-án vehetik át a hajóikat a helyszínen és augusztus 1-jén kezdik meg a tényleges versenyzést Marseille-ben. A medal race-ek, azaz a döntők a tervek szerint augusztus 6-án lesznek – áll a szövetség hírlevelében.

Vadnai Jonatán
Vadnai Jonatán (jobbra) első olimpiájára készül Fotó: Magyar Vitorlásszövetség/Kerekes Zsombor

Berecz Zsombor, aki Tokióban ezüstérmet szerzett és ezzel a magyar vitorlássport eddigi legnagyobb sikerét érte el, ezúttal a válogatott szövetségi kapitányaként készül az olimpiára. 

A két sportolónak azt üzente, egyszemélyes hajóban vitorláznak, de lélekben sokan ott lesznek velük a futamok közben.

Érdi Mária, az ILCA6 hajóosztály 2023-as világbajnoka és az idei év Európa-bajnoka, aki online jelentkezett be az eseményre, elmondta, hogy Tokióból csalódottan jött haza, mert úgy érezte, hogy nem hozta ki magából a maximumot, de tanult belőle és most jobban felkészült.

– Kijelenthetem, hogy óriási esélyekkel indul neki az olimpiának a magyar vitorlázóválogatott! Kicsi a magyar csapat, de a miénk az egyik legösszetartóbb társaság, és ez erőt ad mindannyiunknak – mondta a Laser Radial osztály programból történő kivezetése után új osztályában is remeklő Érdi Mária, aki világbajnoki címével az első magyar kvótát szerezte Párizsba.

Vadnai Jonatán, az ILCA7 hajóosztály 2024-es Eb-ezüstérmese arról beszélt, hogy ez lesz az első olimpiája. 

– Ez a sportágunk csúcsa. Hihetetlen lehetőség, hogy ott lehetek és az egész nemzetet képviselhetem. Egy-egy induló van minden országból, így az olimpia kicsit a nemzetek harca is. Szerencsére sok időt töltöttünk Marseille-ben és edzettünk annyit, hogy fel tudjuk venni a versenyt a tengeri nagyhatalmak vitorlázóival – mondta.

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke azt kérte a szurkolóktól és a médiától, hogy támogassák a sportolókat, de túlzott elvárást ne tegyenek rájuk, csak kellő motivációt. 

Az esemény végén az utánpótláskorú versenyzők egy nemzeti lobogóra írt személyes üzeneteikkel bocsátották útjára a magyar csapatot. A különleges zászlót a válogatott bázisán kifüggesztik, hogy ezzel is erőt adjanak a versenyzéshez. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.